x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ţara full contact

Ţara full contact

de Dan Constantin    |    28 Iul 2007   •   00:00

Romănia işi face incet, dar sigur, reintrarea in circuitul turistic mondial. A prins o nişă excepţională, cum spun analiştii pieţei. Sunt căteva fapte, locuri, intămplări notorii care ne impun in ochii lumii ca o destinaţie de vis pentru cei care doresc senzaţii tari.

Nu de mult, o turistă din America a fost măncată de urs. O poveste mai groaznică din Ţara lui Dracula nici că se putea inventa. Din păcate nu e poveste; este o dramă petrecută in Bucegi, iar ştirea a făcut inconjurul lumii. După dulcegăria ambasadorului britanic, chitit să salveze urşii chinuiţi de oameni, Moş Martin cel rău şi-a dat-o in petic şi a mai străns in braţe o bătrănă pănă a trimis-o la Dumnezeu. Să reţinem că acest fapt s-a petrecut nu in vărful muntelui, prin vreo sălbăticie, ci in plin cartier din Zărneşti.

Deliciul turiştilor cu adrenalina adusă la paroxism poate fi atins şi pe lăngă stăne. Căinii ciobăneşti nu ştiu de glumă. Nu inţeleg nici limbi străine şi apropierea curioşilor de "oaza din turism ecologic" numită stăna romănească se transformă intr-o aventură ce poate fi povestită nepoţilor. Asta dacă montaniardul scapă din colţii vănjoşi ai dulăului.

Pentru cei care s-au plictisit de contactele periculoase cu rechinii, traseele alpine din Argeş, pe coamele Făgăraşilor, sunt de o atracţie nebună, soră cu moartea. Alaltăieri, un grup de curajoşi a scăpat cu greu de o tărlă de căini. A fost nevoie de intervenţia salvamontiştilor şi a jandarmeriei montane pentru stingerea conflictului om - patruped.

Nu inţeleg cu nici un chip de ce oficialii din Turism cheltuiesc banii pe filme - şpagă de promovare a destinaţiilor din Romănia.

Trăim intr-o lume săngeroasă, americanii se dau in vănt pentru a filma oameni explodănd in Irak. Acolo sunt in misiune, dar, cănd vor veni in refacere, in Romănia, să nu-şi piardă din antrenament, ce metodă mai bună decăt o trăntă cu ursul sau o incleştare cu dulăii din creierul munţilor?

Devenim o ţară full contact, interesantă pentru un anume gen de turism. Veneţia, Roma, Atena deja sunt fumate, s-au veştejit şi Alpii, iar Parisul este pentru copii.

Veniţi in Carpaţi, la luptă dreaptă cu fiarele! Iată un anunţ care nu poate scăpa. Intrebarea este: unde pot să se refugieze oamenii normali?

×
Subiecte în articol: editorial