x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Târâtul tărgii

Târâtul tărgii

de Petru Calapodescu    |    27 Mar 2012   •   09:34

Urmarind cat de cat atent piata, oferta politica romaneasca, e imposibil sa nu remarci ca, saptamana de saptamana, Puterea foloseste una si aceeasi reteta. Anume, lansarea cate unei fumigene, cu dublu scop. Pe de o parte, sa dea de mestecat Opozitiei, protestatarilor in general. Pe de alta parte, sa-si ascunda marile afaceri si potlogarii pe care, legislatura se apropie implacabil de final, le patenteaza in ritm de metronom, storcand tot ce se mai poate stoarce din buget si din patrimoniul national.

Vartejul de teme false, dar spectaculoase, disimuleaza insa cu greu improvizarea lor, punerea pe taraba cu zor mare, in speranta - care, din pacate, prea des se si indeplineste - ca "vor prinde". Asa a fost cu potlogarul de duzina de la Galati, deputatul Mihail Boldea, care, daca n-ar fi fost parlamentar, n-ar fi ocupat nici barem spatiul unei scurte stiri de presa. Laboratoarele de la Cotroceni, insa, au intuit imediat potentialul de imagine al circului, Traian Basescu a incalecat pe calul alb si a trecut la carma "operatiunilor speciale" spre aduce in tara un fugar mai periculos decat Hayssam (nostalgia "celulei de criza" de acum sapte ani?). O misiune pentru un subcomisar sau un procuror stagiar, nu pentru un presedinte de tara. Cand afacerea a inceput sa fasaie, iar inculpatul a marait de prin Kenya ceva gen "mor cu voi de gat", s-a scos de la frigider alt dosar, tot de doi bani, ca dimensiune financiara, cel al bandei de la Bistrita, agatandu-i-se clopotelul cu zgarda altui politician, Ioan Oltean.

Se va stinge si tevatura asta si va fi aruncat publicului alt taraboi. Menit sa capteze atentia galeriei, dar nu de natura sa iste proteste stradale, pentru ca asta-i una din tintele strategice: evitarea intensificarii - a venit primavara! - manifestatiilor anti-Putere. In acelasi timp, guvernantii - Cotroceniul si PDL, mai ales - izbutesc sa deturneze prin astfel de smecherii atentia publica de la chestiuni cu adevarat grave si de la cetoase afaceri de amploare, pe seama interesului realmente national.. Tocmai a fost vandute pentru doar 200 milioane de euro 60% din zacamintele de cupru ale tarii (estimate la 7 miliarde de euro), fara a se sti clauzele contractului. Urmeaza, in acelasi stil, terenurile aurifere. Da in foc "oala" cu gazele de sist. Se pun pe tava, in conditii neclare, oricum dezavantajoase, privatizarile Hidroelectrica, Electrica distributie, Transelectrica. Legea sanatatii e in continuare clocita spre a scoate pui grasi in zona asigurarilor si privatizarii spitalelor. Uriasele matrapazlacuri dezvaluite de Curtea de Conturi, la pasivul guvernarii Boc, sunt aruncate in umbra. Etc.

Acoperite de zgomotul de tobe al clovneriilor judiciare, toate astea rotunjesc imaginea unei Puteri care stie sa-si ameteasca adversarul, in speta - Opozitia. Amanand cu orice pret o confruntare decisiva, pe care stie ca ar pierde-o. Primavara va trece, va veni vacanta, se vor apropia alegerile parlamentare. Vorba Ioanei Radu, "De-as mai duce-o pan' la toamna, lelita Ioana".

E de mirare cum istoricul Crin Antonescu nu vede ca i se aplica tactica taraganarii, pe care dictatorul roman Fabius Cunctator ("Temporizatorul") i-a aplicat-o lui Hannibal, care invadase Peninsula, dupa cum juristul Victor Ponta nu sesizeaza ca, dand de rontait, chiar cu pretul unor pioni, dosare judiciare de doua parale, Coalitia de guvernamant isi ascunde uriasele vulnerabilitati si afaceri oneroase. Opozitia, dar si societatea civila nu par a realiza ca sunt obiectul unei imense manipulari si intra in jocul de pacalici al papusarilor de la putere.

×
Subiecte în articol: editorial