x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Teama de chix

Teama de chix

de Radu Tudor    |    21 Sep 2006   •   00:00
Teama de chix

Numirea noilor directori ai SRI si SIE aduce in discutie o ingrijorare fireasca. Multe persoane avizate in domeniu se intreaba daca presedintele Traian Basescu va avea succes in gasirea unor oameni providentiali pentru conducerea celor mai importante servicii secrete romanesti. Tavalite politic, acuzate, implicate in jocuri mai mult sau mai putin curate, laudate rareori, SRI si SIE sunt intr-un moment de rascruce. E nevoie acum, mai mult decat oricand, de un sprint puternic pe zona de intelligence, spre un finish democratic total, european. Tot balastul trebuie lasat in urma, pentru a nu fi aratati cu degetul in interiorul UE.

Seful statului a demostrat ca este un jucator important pe scena politica romaneasca. Orice subiect important se dezbate, mai devreme sau mai tarziu se pomeneste numele lui Traian Basescu. Face in asa fel incat sa fie amintit de prieteni sau dusmani. Stie el ceva.

In materie de imagine, cel mai periculos lucru pentru un om politic este sa fie uitat, sa nu fie mediatizat. Cat timp esti laudat sau injurat zilnic in mass-media, obiectivul a fost atins.

Evident, presedintele face in asa fel incat sa incurajeze laudele jurnalistilor pozitivi la adresa ta. Le mai da o decoratie, ii mai elogiaza pe ici pe colo. Iar pe critici ii ia peste picior, le ataca patronatul sau intervine in direct sa combata ideile lor. Nu stiu daca e de condamnat pentru un astfel de comportament. Pur si simplu constat ca asa procedeaza.

Declansarea procedurii pentru nominalizarea unor noi sefi ai serviciilor de spionaj si contraspionaj relanseaza o idee mai veche. Aceea a posibilitatii ca Traian Basescu sa dea chix cu cei alesi.

Nu ma refer la faptul ca variantele sale ar putea fi trantite la vot in Parlament. Ingrijorarea asta si-a exprimat-o chiar presedintele. E constient ca PNL, PC, PSD sau chiar PRM pot deveni instantaneu adversarii oricarei propuneri venite de la Palatul Cotroceni.

Problema cea mai importanta este aceea a identificarii unor persoane care sa aiba o buna expertiza in problematica securitatii nationale. Sper ca seful statului sa nu fie tentat de experimente nefericite cu tara asta, mai ales intr-un domeniu atat de sensibil pentru interesul national. O fi chibzuit suficient la aceste numiri, la responsabilitatea alegerii celor mai potriviti?

Spun asta pentru ca Traian Basescu are deja antecedente la dat chix cu unele persoane in functii importante. Sa exemplific. A acceptat cu usurinta un Gaga politic pentru portofoliul apararii. Iar consecintele dezastruoase apar acum. A tras necastigator cu Gheorghe Dobre, pentru functia de ministru al Transporturilor. Am putea spune ca nici nominalizarea lui Calin Popescu Tariceanu ca premier nu e vreun mare succes al omului politic Basescu. Exemple ar mai fi destule. Unii il plaseaza si pe Adriean Videanu la categoria "esecuri garantate de Traian Basescu".

Exista neindoielnic si oameni destepti in echipa sa. Dar in domeniul politicii de personal, mandatul de pana acum al presedintelui a fost marcat de o instabilitate fara precedent. Putem face o recapitulare. L-a numit pe Vasile Blaga consilier prezidential pe probleme de aparare, apoi a parasit echipa de la Cotroceni pentru functia de ministru de Interne. Din motive pe care nu le analizez acum, au plecat pe rand Andrei Plesu, Renate Weber, Elena Udrea, Stana Anghelescu. Dintre acestia, unii mai sunt inca aproape de Traian Basescu. Chiar foarte aproape…

Presedintele vrea la SRI si SIE civili, care sa exprime orientarea politica a puterii actuale. E firesc, e democratic. Nu stim daca optiunea sa pentru o persoana sau alta a fost armonizata cu PNL, pentru a nu avea surprize neplacute in Parlament. Ceea ce e foarte posibil. Dar indiferent de numele viitorilor directori SRI si SIE, intrebarea e urmatoarea: vor fi acestia oameni echilibrati, valorosi profesional si demni de aceasta functie intr-o tara membra NATO si UE? Daca nu va fi asa, vom stii cine a dat chix.
×
Subiecte în articol: basescu editorial