x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tentatia restauratiei de tip comunist

Tentatia restauratiei de tip comunist

de Radu Tudor    |    01 Mar 2007   •   00:00
Tentatia restauratiei de tip comunist

Intr-o tara balcanica, un organism cu o prea mare putere creeaza ingrijorari. Nu s-au rezolvat inca uriasele probleme cu traficul de persoane, cu securizarea frontierelor, cu fraudele economice de proportii. In ciuda acestor realitati, unele minti luminate din ministerul amintit vor competente in domeniul antiterorist.

In ultima perioada, o idee mai veche bantuie mintile odihnite ale unor persoane responsabile de ordinea publica in Romania. Cu orice pret, vor sa aiba atributii in domeniul combaterii terorismului. Aceasta "prajitura", in privinta competentelor de forta, e mult mai buna din punct de vedere mediatic, decat plicticoasele furturi din buzunar sau talharii.

Ministerul Administratiei si Internelor, in frunte cu vocalul titular Vasile Blaga, este tentat sa puna mana pe Brigada Antiterorista a SRI. Prea multa ratiune nu exista in acest demers. E o chestiune pur pasionala. Lupta impotriva terorismului, atat de importanta in ultimii ani, este fructul dorit pe ascuns de multe minti albastre. MAI este o institutie imensa, un colos cu atributii nenumarate. Mentionez cele mai importante domenii ale sale: politia, combaterea crimei organizate, jandarmeria, frontiera, situatiile de urgenta, administratia locala. Se adauga aici inca doua structuri importante. Un serviciu de informatii si protectie si unul de lupta anticoruptie.

Peste aceasta palarie imensa, liberalii vor sa adauge inca doua mari componente. SPP si STS sa devina departamente in MAI. Cu protectia demnitarilor si comunicatiile guvernamentale, cel mai puternic minister din Romania va deveni un Goliat cu palarie politica. Intr-o tara balcanica, un organism cu o prea mare putere creeaza ingrijorari. Nu s-au rezolvat inca uriasele probleme cu traficul de persoane, cu securizarea frontierelor, cu fraudele economice de proportii. In ciuda acestor realitati, unele minti luminate din ministerul amintit vor competente in domeniul antiterorist. Au mult prea mult de lucru si sunt destule probleme de ordine si siguranta publica nerezolvate pentru ca amplificarea competentelor angajatilor MAI sa fie justificata.

Personal, sunt ingrijorat de tendintele manifestate in actuala guvernare. Ministerul de Interne se pregateste sa redevina ce a fost inainte de 1989, cu atributii si competente ce ne aduc aminte de perioada in care pe organigrama sa se afla Departamentul Securitatii Statului.

Dupa 11 Septembrie 2001, lupta impotriva terorismului a determinat autoritatile de la Bucuresti sa creeze un cadru legislativ special. Legi, hotarari de Guvern, decizii ale CSAT, desemnarea unei autoritati nationale si a unui sistem national in domeniul antiterorist. Abia cand acest mecanism a inceput sa functioneze mai bine cineva doreste sa arunce totul in aer, probabil din ambitii personale, fara legatura cu interesul national.

Sper ca factorii decizionali, in primul rand Parlamentul si Presedintele, sa nu cada in plasa transformarii MAI in ceea ce a fost odata. Daca o fac, sa nu uite ca Tudor Postelnicu inca mai traieste. Poate il reinstaleaza pe el in functia de ministru de Interne. Nu de alta, dar daca esueaza lamentabil politica de restauratie de tip comunist, cei care vor fi responsabili s-ar putea scuza public prin celebra sintagma : "Onorata instanta, am fost niste dobitoci!".
×
Subiecte în articol: editorial