x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Termite portocalii şi roşii

Termite portocalii şi roşii

de Victor Ciutacu    |    27 Apr 2009   •   00:00

Într-o ţară blocată economic, afectată de criză (şi deocamdată nu atât de tare precum e de aşteptat să se întâmple), coaliţia supermajoritară de guvernământ s-a gândit să radă la blană tot ce mişca la vârful instituţiilor publice din judeţe.



Argumentul public "nu putem guverna cu oamenii altora" e de-a dreptul emoţionant, dar nu-l cred nici măcar copiii. Această putere de cumetrie nu guvernează, ci, de când s-a instalat, nu face altceva decât să-şi împartă ţara-n două, de parcă prin alegeri ar fi cumpărat-o, nu ar fi fost mandatată s-o administreze. Să fim serioşi, nu-i vorba de nici o încercare de profesionalizare a managementului public, aşa cum minte fără clipească Emil Boc, ci de o împărţire a caşcavalului bugetar pe bază de algortim politic. Iar pentru punerea-n operă a acestui demers se apelează la clasica epurare politică practicată la fiecare schimbare de regim. Fiindcă despre asta e vorba.

Sigur că, atunci când invocă realitatea că şi epuraţii de azi au fost numiţi tot politic, liderii PD-L şi PSD au dreptate. Şi e evident că strigătele liberalilor, care au băgat şi ei tăvălugul prin deconcentratele de grija cărora nu mai pot azi, sunt ipocrite. Dar nu e normal să politizezi ţara ca pe vremurile de început ale comunismului feroce, să bagi tot ce mai mişcă la vârful instituţiilor publice în aceeaşi găleată şi să dai de-a dura cu preavizele prin teritoriu. Eu refuz să cred că nu există nici un şef de instituţie competent, din toţi cei anunţaţi să-şi caute slujbe-n 30 de zile, într-o întreagă administraţie naţională. Ordonanţa proaspăt emisă de Cabinetul Boc generează orice, numai gestiune profesionistă de instituţii nu. Fiindcă dă liber la răsplata-n bloc a activismului de partid.

În spatele clamatei eficientizări a actului de management public nu stă altceva decât disperarea că, în proximitatea unor campanii electorale extrem de costisitoare, puterea politică de la centru încă nu controla sifoanele de bani publici din teritoriu. Aşa că, printr-un act normativ de un cinism feroce, s-a dat liber termitelor de partid şi de stat portocalii şi roşii. Şi s-au instituţionalizat "licitaţiile" pentru păstrarea funcţiilor. Pentru că, evident, zonele tentante ale deconcentratelor vor umfla preţurile, conturile de partid şi buzunarele decidenţilor politici. Iar, în acest context, îngrijorarea mustrătoare de televizor a preşedintelui Băsescu, fix după ce ordonanţa cu pricina a intrat în vigoare şi foştii şefi de structuri bugetare locale au primit preavizele, e de o falsitate înspăimântătoare. De unde păcatele mele-i vine grosul banilor de campanie? Nu cumva de la baronetul local care dă forward cu materialu' către Modrogan? Şi ăia n-or pune cash  din acumulări doar de dragul lui, că-i chipeş, mândru şi fălos. Oamenii de afaceri de acest tip fac un ban grămadă din afacerile cu statul şi o parte a profitului se duce unde trebuie. Dar, ca să aibă acces la contractele pe bani publici, au nevoie de oamenii lor la butoane. Şi, cu ocazia asta, i-au obţinut...

×
Subiecte în articol: editorial