x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cioara din radiator

Cioara din radiator

de Florin Condurateanu    |    20 Ian 2020   •   07:50
Cioara din radiator

Mădălin Voicu, bărbat deştept, fermecător, moştenind şi talentul muzicii de la celebrul tată, a dirijat orchestre simfonice, a compus piese culegătoare de succes pe CD-uri, dar prin ascuţimea minţii, prin limpezimea mesajelor proprii a făcut carieră şi în politică, a fost senator în Parlament. Tatăl lui, Ion Voicu, un violonist de mare valoare, a adus laude României în urma concertelor remarcabile susţinute de el pe scenele celebre ale lumii. Mădălin Voicu a răsărit dintr-o familie de tot respectul, dar ivită dintr-o frumoasă iubire între un ţigan, din fmilie de lăutari, violonistul de mare clasă şi o fată din familie de boieri, devenită soţie devotată. Mădălin Voicu a povestit în emisiunea mea cum tatăl a venit s-o ceară de soţie pe blonda fiică de boieri, ceea
ce nu era o treabă uşoară. Ion Voicu, din familie cunoscută de lăutari din Colentina, avea mari emoţii de cum va decurge
cererea în căsătorie a fetei de rang înalt şi secvenţele au fost foarte nostime, încărcate de ghinioane. Când muzicianul a intrat în holul casei impozante a posibililor socri s-a mişcat stângaci şi a lovit un vas chinezesc vechi şi valoros, care s-a făcut ţăndări. Servit de gazdă cu o ceaşcă cu cafea, tânărul înnamorat, dar încă la început de carieră celebră s-a fâstâcit şi şi-a vărsat cafeaua pe pantaloni. Iar la plecare, în curte, căţelul familiei de boieri s-a repezit şi i-a rupt cracul pantalonilor cu dinţii lui ascuţiţi. Istoriseşte Mădălin Voicu: „Nu au fost entuziasmaţi părinţii mamei mele de peţitul fiicei de către un violonist brunet şi au amânat decizia. Dar iubirea era mare şi tata a aplicat metoda veche şi sigură, a furat-o pe mama şi căsătoria lor a fost un model, de roman. Mama l-a menajat pe tata să se concentreze doar asupra creaţiei muzicale. Să vă relatez o altă scenă nostimă. Tata şi mama se întorceau de la Viena, unde tata susţinuse un concert cu orchestra simfonică austriacă încununat de mare succes.
Mama conducea maşina şi la intrarea în ţară s-a oprit la un Peco să pună benzină. Tata a rămas pe locul lui de lângă şofer.
Băiatul de la benzinărie, după ce a făcut plinul, i-a spus mamei, „îndepărtaţi cioara aia din faţă”. Tata a sărit ca ars şi l-a certat pe cel de la Peco, credea că s-a referit la el. Uimit cel de la Peco a zis că în mers maşina lovise o cioară şi pasărea se prinsese în radiator!”

×