x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tiranie cu acte şi fapte

Tiranie cu acte şi fapte

de Victor Ciutacu    |    19 Ian 2009   •   00:00

Într-o perioadă în care criza ar trebui să fie subiectul principal de dezbatere, iar un guvern normal la capul de sus s-ar ocupa de găsirea soluţiilor economice pentru minimizarea efectelor ei, preşedintele nostru organizează simpozioane bugetofage. Cu alţi politicieni, cu media, cu societatea civilă de la televizor, în general cu oricine are prea mult timp liber şi chef să-l asculte. Omul e complicat, suficient de lipsit de ocupaţie şi de legitimitate, se plictiseşte şi îşi inventează de unul singur cazuri compexe şi scandaluri. Pe care tot el să le rezolve şi din care să iasă înţelept şi triumfător.



Ultima paranghelie televizată a avut ca obiect de "dezbatere", hodoronc-tronc, prezentarea concluziilor faimoasei sale comisii de experţi pentru revizuirea Constituţiei. De ce am pus cuvântul dezbatere între ghilimele? Pentru că şeful statului nu dezbate, ci prezintă norodului şi vrea să-i impună părerile şi dorinţele lui arzătoare. Care musai trebuie instituţionalizate, fiindcă-şi închipuie că d-aia l-a ales lumea, să-şi facă legi proprii. De fiecare dată când şi-a inventat câte o comisie prezidenţială, fie că a fost vorba de analiza istorică a comunismului sau de reforma sistemului de învăţământ, s-a lasat cu scandal public. Evident că nu putea lipsi circul nici acum. Declanşat, pe fond, fiindcă, în viziunea lui Traian Băsescu, legea fundamentală trebuie să-l facă un soi de împărat intangibil, un căpitan de vas pogorât ca şef şi peste docherii din port, imunul imunilor, o premieră bizară în spaţiul altădată select al Uniunii Europene.

Documentul pe baza căruia vrea să facă referendum este nimic altceva decât un manual de tiranie în 10 paşi. Dacă românilor li s-ar pune pata pe creiere şi ar vota pentru adoptarea unei asemenea Constituţii, democraţia, fundament al Revoluţiei din decembrie 1989, în numele şi în aşteptarea căreia au fost ucişi atâţia oameni ca să ajungă trimisul statului totalitar la Anvers să condamne comunismul în Parlament, ar fi, în esenţă, abolită. Dovada palpabilă că propunerile preşedintelui-jucător pentru modificarea Constituţiei nu sunt rodul nici unei dezbateri ştiinţifice a fost întărită public de aproximativ o treime din componenţa faimoasei comisii, adică de acei specialişti în drept constiţutional care au avut curajul şi bunul-simţ să denunţe public faptul că au fost chemaţi acolo doar pentru a valida ştiinţific părerile totalitare ale preşedintelui Băsescu.

Dacă, dintre oamenii care gândesc cu propriul creier, mai avea cineva o brumă de îndoială asupra construcţiei antidemocratice funciare a lui Traian Băsescu, îmi place să sper că intervenţia lui intempestivă, de vineri după-amiază, de la Realitatea TV a risipit dubiile. Să te ceri cu tupeu la televizor şi, odată intrat în direct, să te apuci să ştergi pe jos cu moderatorii, să refuzi orice întrebare şi să trânteşti mârlăneşte telefonul, asta numai atitudine democratică nu se poate chema. Dacă tu nu eşti în stare să-ţi tii gura când participi la zaiafeturile organizate de fratele Păunescu (pe care tu însuţi ai încercat să-l falimentezi în 1997), iar o televiziune îţi captează şi difuzează pe post primitivismul economic, logic ar fi să bagi capul în pământ şi să regreţi public o scăpare inadmisibilă care poate să genereze panică. Nu-i de vină Sorin Ovidiu Vântu, pe care nu-l vedeai aşa de malefic şi de ticălos pe vremea când te cânta în prime time Realitatea TV, că tu eşti nevorbit şi iresponsabil de imprudent. La fel, nu-s de vină cei doi moderatori, poate cu excepţia faptului de natură umană că s-a năruit cerul pe ei când ţi-au auzit vocea, că nici unul dintre şefii lor, care răspund bătând din călcâie la solicitările imperative ale Cotrocenilor, n-are puterea să te trimită să plimbi ursu’ prin curtea Palatului.
 

×
Subiecte în articol: editorial