x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tismăneanu cere spânzurarea României

Tismăneanu cere spânzurarea României

de Petru Calapodescu    |    16 Iul 2012   •   09:36
In weekend, treceam de pe un post de televiziune pe altul. Mai nimic deosebit. Poate in afara de mitingurile de la Constanta si Timisoara, unde USL a dat semn ca incepe sa aiba si reactie. Sau de la Cluj, unde, intr-o accentuata pana de inspiratie, Basescu n-a gasit altceva mai bun, decat uzurparea pana si a simbolului olimpic, torta, iar Boc a vorbit de funie in casa spanzuratului, adica despre justitie si despre coruptie, sub Feleacul care a vazut multe. Pe un post, insa, am zabovit.
Vreo patru personaje, in jurul unei mese, pareau a intruchipa, cu figurile lor crunte, cu vorbele stropsite, cu afirmatiile neargumentate, o reuniune a unor vrajitori voodoo, care se chinuiau sa abata blestem cumplit asupra adversarilor stapanului lor, suspendatul Basescu. Tocmai voiam sa-i las in plata Domnului, le stiam placa mult uzata (democratia in pericol, lovitura de stat, strivirea institutiilor, incapacitatea de a guverna si alte baliverne), cand m-a frapat un schimb de replici. Si daca astia nu cedeaza, nu se lasa?, a intrebat unul. Pai, e simplu, Uniunea Europeana sa treaca la sanctiuni drastice contra Romaniei, asa cum s-a procedat in cazul Iranului, a dat imediat solutia altul, plagiind-o pe Monica Macovei.
Acesta era nimeni altul decat Vladimir Tismaneanu. Cum, care Tismaneanu? Fiul lui Leonid Tisminetchi, cel venit odata cu tancurile sovietice sa ne fericeasca prin impunerea stalinismului. Volodea, fiul devenit Tismaneanu, dupa ce tatal si-a cosmetizat numele, fabricandu-si un altul, care aminteste parsiv de sfanta manastire romaneasca Tismana. Volodea, cel ce, crescut in Primaverii, promitea sa fie un bun filosof marxist (vorba regretatului Fanus Neagu, prefera filosof, cu "s", sau cu "z", adica iubitor de zofos, de intuneric). Cel ce, in capitala sa opera de denuntare a comunismului, citita cam poticnit de Basescu, expediase cu gratie tocmai perioada cea mai neagra inaugurata, intre altii, de tatane-su. Cel care, stabilit peste Ocean, mai vine, sub obladuirea lui Basescu (cine i-o fi platind cazarea, biletele etc) sa vada ce documente i-au mai scos de prin arhive "negrii" platiti din bani publici, ca sa mai lanseze vreun volum.
Cam din aceasta faina sunt plamaditi multi din... tot mai putinii sprijinitori ai lui Basescu. Pana si suspendatului ii e tot mai clar ca funia a ajuns la par. Are impotriva sa Parlamentul si Guvernul. 85-90% din electorat nu vrea sa mai auda de el, iar Basescu se leagana in iluzii desarte, daca-si imagineaza ca romanii il vor mai ierta si de asta-data, asa cum prefacut ii implora. In cel mai democratic mod cu putinta, trebuie sa se supuna referendumului si apoi, demis mai mult ca sigur, sa plece de la Cotroceni. Definitiv. A facut mult prea mult rau, a distrus economia, a infometat si imbolnavit oamenii, i-a batjocorit si a semanat zi de zi dihonie in tara.
Pe cine mai are alaturi Basescu? Cateva procente, reprezentandu-i pe clientii pedelisti infipti in sinecuri si care n-au simtit, ca si el si familia lui, de altfel, criza, ci au prosperat. Si o mana de flasnete atat de uzate, incat nu mai sunt tolerate decat de catevea urechi afone, cu ecuson PPE, "popular european", de peste hotare. Carora putin le pasa de democratia din Romania, de viata romanilor. Iar acum izbutesc sa induca romanilor si resentimente anti UE. Dar au nevoie la Bucuresti de yesmanul perfect care le-a fost si pana acum Basescu. In dauna propriului lui popor.

×