x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Topul prostiilor fără anestezie

Topul prostiilor fără anestezie

de Ion Cristoiu    |    09 Feb 2009   •   00:00

Emil Boc ar fi trebuit să-şi dea seama  că un altul înaintea sa, Călin Popescu Tăriceanu, a împărtăşit aceeaşi iluzie, dându-i lui Sorin Ovidiu Vântu Delta şi zăcământul de uraniu de Budureasa.



1 Numirea de către Emil Boc a unui om al lui Sorin Ovidiu Vântu în postul de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Multă lume s-a întrebat ce se ascunde în faţa diversiunii puse la cale de trustul media al părintelui FNI în chestiunea zăcămintelor de gaz. Date fiind aşa-zisele dezvăluiri ale deontologilor contracost de la Realitatea şi Cotidianul, unii au fost tentaţi să creadă că e vorba de un gest de slugărnicie faţă de Traian Băsescu. O minimă cunoaştere a şacalului Sorin Ovidiu Vântu, cel care a reuşit nu numai să scape nepedepsit pentru ticăloşia numită FNI, dar, mai mult, să şi devină  proprietarul unui imperiu mediatic, ar fi trebuit să le spună că Sorin Ovidiu Vântu nu-şi urmăreşte decât propriul interes. În cazul de faţă, interesul l-a constituit plasarea unui om de-al său în fruntea unei agenţii-cheie în materie de lovituri financiare. Un om plasat pe faţă, desigur, pentru că, la o simplă investigaţie, s-ar descoperi că părintele FNI are mulţi alţi demnitari, lideri de partide şi parlamentari pe listele sale de plată. Emil Boc s-a grăbit să-i facă pe plac lui Sorin Ovidiu Vântu. Cu acceptul şefului său de la Cotroceni, e de presupus. Imberbul premier a socotit, probabil, că Sorin Ovidiu Vântu, drept recunoştinţă, îl va sprijini cu imperiul său mediatic.  Emil Boc ar fi trebuit să-şi dea seama  că un altul înaintea sa, Călin Popescu Tăriceanu, a împărtăşit aceeaşi iluzie, dându-i lui Sorin Ovidiu Vântu Delta şi zăcământul de uraniu de Budureasa. Rezultatul? Campania dusă de Realitatea TV şi Cotidianul împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu în chestiunea aşa-numitei vânzări a zăcămintelor obţinute prin decizia Curţii de la Haga.

2 Credinţa lui Mircea Geoană că electoratul PSD va fi tras pe sfoară de de­cla­raţiile sale potrivit cărora prin participarea la guvernarea de dreapta partidul şi-a îndeplinit făgăduielile electo­rale. Po­trivit unui discurs ţinut cu ocazia unei vizite de lucru în ţară, Mircea Geoa­nă a declarat că "dacă PSD nu ar fi fost la gu­ver­nare, astăzi nu ar fi existat o creş­te­re a punctului de pensie, nu ar fi fost in­tro­du­să pensia minimă garantată, pe care am promis-o celor care au muncit la CAP, iar creşterea salariilor ar fi fost îngheţată pe tot parcursul crizei". Aceste aşa-zise măsuri de protecţie socială, în fapt nişte firimituri aruncate celor săraci pentru a nu muri de foame, le-ar fi luat orice Guvern în condiţiile României de azi.

3 Declaraţia Elenei Udrea potrivit căreia Ministerul Turismului se va implica masiv în promovarea internaţională a Programului "Paşte în Bucovina". Din câte se ştie, promovat în postul de şef al Consiliului Judeţean, post tot mai apropiat de unul de chiabur local, Gheorghe Flutur a anunţat un program de sărbătorire cu fast a Paştelui din acest an. Că PD-L-istul vrea să cheltuiască banii judeţului pe giumbuşlucuri gen Cel mai mare ou încondeiat din lume sau aducerea unui chibrit din Flacăra Sfântă de la Ierusalim cu aeroplanul e, în ultimă instanţă, treaba celor din judeţul Suceava, şerbi pe moşia baronului Gheorghe Flutur. Dar că Elena Udrea vrea să arunce banii întregii ţări pe aducerea pelerinilor din ţări majoritar ortodoxe pentru a vedea tradiţiile româneşti de Paşte e o chestiune ţinând de prostia pe seama statului. În viziunea sa fantasmagorică, protejata prezidenţială crede că ruşii, de exemplu, vor lăsa bisericile din ţara lor pentru a asculta slujba de Paşte la bisericile din România. Nu numai credincioşii ruşi sau greci nu se vor urca în avioane ca să ia flacăra sfântă de la Traian Băsescu, dar nici românii nu se vor înghesui să meargă în Bucovina. Mai întâi pentru că adevăraţii credincioşi preferă pentru noaptea de Paşte bisericile pe care le frecventează şi în restul anului şi, mai apoi, pentru că toţi ceilalţi români văd în sărbătorile de Paşte un pretext de a se da în stambă. Ce le-ar putea oferi în acest sens mănăstirile din nordul Moldovei?

4 Anunţul făcut de Adrian Năstase că va cere Parlamentului să-i trimită dosarele în instanţă. Domnia-sa şi-a mo­tivat gestul prin nevoia de a-şi demonstra nevinovăţia în instanţă. Desigur, dacă acesta e motivul, s-ar cuveni să ne în­trebăm de ce n-a făcut-o cu mult mai înainte. Adevăratul motiv îl reprezintă nevoia de a-şi păstra capitalul politic într-un PSD furibund la gândul că ar putea fi azvârlit afară din coaliţia de guvernare din cauza lui Adrian Năstase. E prostie însă, deoarece până acum Adrian Năstase a justificat – şi pe drept cuvânt – protecţia Parlamentului ca un gest cerut de Constituţie.

5 Blatul din PSD şi PD-L pentru ca la Cluj alegerile să fie câştigate de candidatul PD-L. Expresie a spaimei PSD de a nu pierde participarea la Guvern, blatul dovedeşte încă o dată iluziile în care se complac liderii partidului.

×
Subiecte în articol: editorial