x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Toţi laudă, azi şi mâine, mireasa cea urâtă – UDMR

Toţi laudă, azi şi mâine, mireasa cea urâtă – UDMR

de Dan Constantin    |    24 Feb 2011   •   19:00
Toţi laudă, azi şi mâine, mireasa cea urâtă – UDMR
Sursa foto: Cristian Marcu/Jurnalul Naţional
153585-115.jpgCongresul Uniunii Maghiarilor a căpătat o dimensiune naţională, prin miza deciziei aşteptate de la întâlnirea din Oradea. Puterea şi Opoziţia pot face schimb de locuri dacă UDMR "strică" echilibrul parlamentar. Hotărârea Congresului de "schimbare" ar duce repede la destrămarea coaliţiei construite de Traian Băsescu. Ieşirea UDMR de la guvernare va fi însă de scurtă durată, deoarece orice nouă formulă de Executiv susţinut de o majoritate parlamentară nu se poate închega fără UDMR. Prezenţa anunţată la Oradea a liderilor de partide are sens. Orice declaraţie făcută de UDMR în favoarea Uniunii Social Liberale va fi interpretată ca o speranţă de mătrăşire a Guvernului Boc. La fel, orice declaraţie, chiar şi formală, oricât de rece, dar care să anunţe rămânerea alături de PDL, înseamnă că dansul condus de Băsescu va continua cu aceiaşi cavaleri.

De fapt, Traian Băsescu a pus în cârca UDMR o sarcină pe care maghiarii nu şi-o doreau. Şeful sta­tului a făcut să ajungă la public o declaraţie "de interior" care  amână soarta lui Boc până după Congresul de la Oradea. Astfel, această reuniune se transformă într-un fel de Ignat pentru Boc, care aşteaptă jungherul după 26 februarie. Dacă ungurii nu-l mai vor pe Boc, răspunderea schimbării premierului nu va mai fi pusă pe seama lui Băsescu. Dacă UDMR rămâne în Coaliţie cu PDL şi UNPR, atunci Traian Băsescu tot în picioare cade şi va manevra şi mai lejer jocurile din PDL. Nu va mai fi obli­gat să-şi pună trompetele să ceară schimbarea lui Boc; va lăsa partidul prezidenţial să-şi epuizeze susţinerea palidă pentru actualul premier care se va transforma, ca în basm, dintr-o gloabă în armăsar după ce va înghiţi jăratec.

Pentru ce are nevoie Traian Băsescu să-l ţină în priză încă o tură de stadion pe Boc? Cei din interiorul PDL ştiu că singura "ideologie" pe care nu o acceptă Băsescu în partid este Va­sile Blaga. În orice altă formulă con­ducerea PDL este foarte  capabilă, foarte reformată, foarte extraordinară. Iată de ce Congresul UDMR este doar o etapă în jocul pe care Traian B. îl conduce în PDL – să-i lase timp să-l împacheteze pe Va­si­le cu delaţiuni din Vamă şi Frontieră.

Urcându-se cota de interes pentru Congresul UDMR, se trage o perdea de fum peste ceea ce se profi­lează în PDL. Traian a reuşit să schematizeze la minimum lucrările fo­rumului po­litic de la Oradea. Ni­meni nu va mai fi interesat de ceea ce se discută în UDMR: nici de calendarul for­ma­ţiu­nii pentru autonomizarea ţi­nuturilor pe criterii etnice, nici de o redesenare a regiunilor, nici de ade­rarea la dubla cetăţenie. Nici unul dintre reproşurile pe care parti­dele le fac la adresa UDMR nu se va auzi la Oradea. Vor curge doar lapte şi miere din gura li­derilor partidelor româneşti care vor face o curte asiduă Uniunii.

Pupată şi din stânga, şi din dreapta, şi din faţă, şi din spate, mireasa cea urâtă, până mai ieri bârfită şi hulită, va da ochii peste cap, va accepta să-şi completeze carnetul de bal cu toţi partenerii care o invită.

Potrivit obiceiului şi tradiţiei maghiare, îi vom găsi pe aceştia după un timp epuizaţi, căzuţi laţi lângă pat, iar mireasa, ia-o de unde nu-i. A fugit cu honvedul cel chipeş să-şi facă, mai nou, cumpărăturile la Budapesta şi operaţiile estetice la Viena.

×