x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Toti, oamenii presedintelui

Toti, oamenii presedintelui

de Radu Tudor    |    11 Ian 2007   •   00:00
Toti, oamenii presedintelui

Sunt luni bune de cand Romania nu are un ambasador la Washington. Fostul sef de misiune, Sorin Ducaru, a fost numit ambasador la NATO. Postul din capitala SUA este foarte ravnit. Din punct de vedere tehnic, numirea unui ambasador se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Afacerilor Externe. Din cate am auzit, Mihai Razvan Ungureanu are o relatie buna cu Traian Basescu. In acelasi timp insa, ministrul e membru PNL si are interesul unei relatii stranse si cu pri-mul -ministru, Calin Popescu Tariceanu. Care ii este sef la guvern si la partid. Aflat intr-o pozitie nu tocmai placuta, seful diplomatiei trebuie sa faca un balet gratios intre palatele Cotroceni si Victoria. Mai toti ministrii de Externe postdecembristi au avut soarta asta. Nu este Ungureanu primul aflat la mijloc. Cu o buna popularitate dovedita de sondajele de opinie, el ar dori sa aiba un cuvant greu de spus la numirea viitorului ambasador al Romaniei la Washington. Dar ultimul cuvant il are presedintele. Iar Traian Basescu nu s-a decis inca. Oscileaza, cantareste, cauta.

Obisnuit sa taie fara sa masoare de prea multe ori, sefului statului este in momentul de fata intr-o postura atipica pentru el. Aceea de a judeca indelung in privinta unei decizii. Sunt persoane din administratia romaneasca care se pot califica fara probleme pentru postul din SUA. Cel care intruneste in momentul de fata cele mai multe aprecieri in ambele tabere, romana si americana, este Sergiu Medar. Consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala al presedintelui este fara discutie demnitarul cel mai legat, prin agenda sa zilnica, de cooperarea cu americanii. In plus, a fost sapte ani atasat militar la Washington, a condus Directia Informatii Militare. Are oricand portile deschise la Pentagon, la Casa Alba, la Departamentul de Stat. Il cunoaste bine pe John Negroponte, fost sef al Comunitatii de Informatii, actual adjunct al secretarului de stat, Condoleezza Rice. Si multi altii, nu-i mai nominalizez aici. Faptul ca e general de armata in rezerva, ca e consilier prezidential si specialist in probleme de securitate este un atu. Agenda romano-americana e dominata de astfel de subiecte. Pentru interesul Romaniei, ar fi cel mai nimerit personaj. Este foarte agreat si peste ocean. Dar se pare ca presedintele nu agreeaza aceasta solutie. Traian Basescu vrea un om ceva mai tanar, care sa vina din zona politica. O persoana care sa mearga la Washington cu atuul ca e omul presedintelui. Si ca are acces oricand, din SUA, direct la seful statului pentru decizii majore.

In Romania urmeaza sa fie amplasate baze americane, militarii SUA vor fi mereu pe teritoriul nostru, initiativele pentru securizarea zonei Marii Negre se vor amplifica. Subiectele Irak si Afganistan sunt favorite.

Dar omul potrivit pentru functia de ambasador nu a fost inca gasit. Timpul trece, interesele din tabara romaneasca si cea americana se amesteca, nume apar si dispar. E nevoie de o persoana experimentata, apropiata presedintelui, care sa fie agreata total de Washington.

Ar mai fi varianta Anca Ilinoiu, consilier prezidential pe politica externa. Un diplomat tanar extrem de ambitios si apreciat pentru calitatea profesionala. Un alt nume vehiculat este cel al lui Mihnea Motoc, ambasador al Romaniei la ONU. Stie subiectul SUA foarte bine. E tanar, e priceput, dar are un "defect". Nu vine din zona politica. Nu e apropiat presedintelui.

Extrem de pretentios, uneori chiar fitos, presedintele nu opteaza pentru un om de cariera. Diplomat sau militar. In catarea sa ar trebui sa intre cineva din zona PD. Caci de solutii dinspre PNL, chiar daca vin de la Mihai Razvan Ungureanu, sunt sigur ca nu are nevoie. Iar ministrul de Externe are intelepciunea sa nu se certe cu presedintele pentru un post de ambasador, chiar atat de important cum e cel din SUA.

De la Partidul Democrat, apropiati de presedinte si ceva mai rasariti, nu imi vin in minte decat doua nume: Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europene, si Mihai Stanisoara, presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor. Nu stiu daca ei sunt valabili si pentru Traian Basescu.

Indiferent ca va fi unul din numele mentionate aici sau in alta parte, Romania nu mai poate amana decizia numirii unui ambasador in SUA. Ne facem singuri un deserviciu cu aceasta amanare. E un fapt confirmat din surse americane.

×
Subiecte în articol: editorial ambasador