x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Toţi vă vor binele, nu vi-l lăsaţi luat

Toţi vă vor binele, nu vi-l lăsaţi luat

de Razvan Barbulescu    |    17 Oct 2009   •   00:00
Toţi vă vor binele, nu vi-l lăsaţi luat

Premierului "de sacrificiu" numit de preşedintele Băsescu, Lucian Croitoru, i-a ieşit porumbelul din gură încă de la spiciul de prezentare. Nimic deosebit în cele spuse, cu o excepţie. A încheiat declarând că va face totul. Deşi CV-ul premierului desemnat este fără fisură, experienţa poporului din care fac parte m-a învăţat să fiu prudent când politicienii sunt hotărâţi să facă totul pentru noi.

După aproape jumătate de veac de comunism şi douăzeci de capitalism, expresia "voi face totul" (cu diferitele variante, între care "voi face tot ce-mi stă în putinţă") ar trebui exclusă din limba română. Evident, în urma unui proces de tipul Nürenberg. Dacă dl Croitoru este de bună-credinţă, ar trebui să-şi reia spiciul şi să-l încheie decent: dracu' ştie ce va ieşi. L-ar iubi naţiunea. Aşa ne-a obişnuit istoria, îndoiala, declaraţiile negative prind ceva de speriat.

Dl Croitoru însă e de modă veche. Face totul. Nici n-a avut vreme să se prindă ce i se întâmplă. Pentru el a meditat preşedintele, care tânjeşte după al doilea mandat de fac totul. De ce ţine morţiş dl Croitoru să facă totul? Poate nu merită să facă totul. Să mai lase şi la alţii. Doar dacă nu se simte dator să promită, ca să nu-l ia ăilalţi de fraier. Un pic de relaxare i-ar prinde bine. Şi un pic de ezitare în voce.

Fermitatea excesivă şi promisiunile inflexibile dau fiori. L-am văzut pe Gigi Becali într-un documentar cu naţionala de fotbal, înainte de '89. Era mai scaloi, dar la fel de ferm şi sigur pe el ca astăzi, şi aţi văzut ce-a ieşit. Siguranţa cu orice preţ e antipatică şi de prost gust. De frica lui Băsescu, fostul consilier Croitoru ne-a promis că face totul. Fostul lui socru, dl Isărescu, are îndoieli, nu promite nimic, se exprimă simplu, printr-o logică la îndemâna tuturor: dacă nu facem asta, s-ar putea termina rău. Isărescu îţi dă încredere, fiindcă nu promite.

Înaintea meciului cu sârbii, Mutu şi Marica au promis că vor face totul. Am luat cinci boabe, fiindcă n-au făcut nimic. Dacă nu cumva, ajuns la 52 de ani, dl Croitoru chiar vrea să fie premier. Trenul pe care nu-i bine să-l pierzi. Greu de spus.

Teoria se îmbogăţeşte dacă ne aducem aminte că dna Ridzi, entuziastă de numirea în Cabinetul Boc, a promis că face totul. S-a ţinut de cuvânt, nici o cheltuială nu i-a clintit entuziasmul în seria "De două ori...". Dna Plăcintă, în schimbările ălora cu ai lor, la fel. Campioană la făcut totul este dna Udrea. N-a ratat nici o împrejurare la munte, mare, pe cal sau plajă cu Paleologu ăl mic, în Parcul Moghioroş, la tricotat, la murături... şi i-a ieşit. Şi Traian Băsescu a promis că va face totul. Pentru că a ratat mai mult de 70%, şi-a băgat în cap să nu renunţe, ci să facă totul încă un mandat.

Stanislaw Jerzy Lec avea vorba aia minunată: toţi vă vor binele, nu vi-l lăsaţi luat. De unde şi titlul. Dar cum să ţi-l aperi (binele) dacă toţi râvnesc la el? Neamţul Johannis ne-a dat o clipă speranţe. În scurta sa candidatură, Johannis n-a apucat să afirme că va face totul. Nici nu i-a trecut prin cap. Aşa sunt setaţi nemţii: întâi fac şi pe urmă numără. Majoritatea românilor au cântărit rapid lucrurile şi l-au adoptat pe Johannis, în ideea fertilă că în sfârşit ne iau nemţii, omul are pile în Europa, ne înfiază Merkel. Lipsa promisiunii i-a ras însă cariera.

Dacă reapare, Boc e gata să-şi reîncălzească promisiunile de dăruire totală, din toată fiinţa. Voi face totul e dovada politicianului că nu va face nimic, că o va face prost. Nu spun că dl Croitoru ne-ar minţi şi că n-ar face..., dar dăruirea lui ne răscoleşte eşecurile ultimilor 20 de ani. Eşecuri ivite din promisiunea "nu voi precupeţi nimic". Politicienii ţi se dedică necondiţionat, ţi-e o milă nebună, te podidesc lacrimile ca pe... Îţi vine să-i implori să întreprindă ceva şi pentru ei, pentru familiile lor, pentru copii, neveste, amante, au şi ei dreptul la viaţă. Dacă ar zice nu voi precupeţi nici un efort pentru mine şi neamul meu, aşa să-mi ajute Dumnezeu, sunt sigur, lumea ar veni din nou la vot.

P.S. La Naşul, moderatorul şi preşedintele au fost luaţi de valul dictaturii de bine şi au convenit că e bine ca presa să fie liberă. Că ne-a ajuns dictatura, că ar fi îngrozitor să avem din nou un singur canal de televiziune... Moderatorul chiar l-a rugat pe preşedinte să facă totul ca să nu se întâmple ... Aproape să accepte amândoi şi că e bine să rămânem în UE.

×
Subiecte în articol: editorial