x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Totul se joaca

Totul se joaca

de Radu Tudor    |    27 Sep 2006   •   00:00

Informatiile recente privind apropierea dintre PSD si PD s-au concretizat. Senatorul PSD George Maior, seful staff-ului lui Mircea Geoana si presedinte al Comisiei de aparare din Senat, a fost propus de Traian Basescu pentru sefia SRI. Pe cei mai multi i-a luat prin surprindere aceasta miscare a presedintelui.

Decizia are multe efecte colaterale, toate importante. Luati prin surprindere, liberalii isi consfintesc trecerea in opozitie. Cu voia sau mai degraba fara voia lor. Cat timp nu au fost consultati la o decizie atat de importanta, liderii PNL nu mai reprezinta nimic pentru Traian Basescu. A doua consecinta este crearea unei noi majoritati parlamentare. Acest lucru se poate face deci fara alegeri anticipate. Doar cu jocuri politice de culise. Daca Mircea Geoana a invatat drumul Cotrocenilor, acolo unde il regaseste pe vechiul sau coleg de la Washington, Sergiu Medar, atunci calea e deschisa si pentru alte discutii. Mai ample, mai importante. Sefia SRI pentru PSD este un gest de bunavointa din partea presedintelui Basescu. Pentru castigarea bunavointei politice a PSD, in Parlament. Pentru o noua majoritate si eliminarea PNL de la putere. George Maior este din aripa reformista a PSD. Un specialist in probleme de aparare, fost secretar de stat in MApN care a batut in mandatul sau drumul spre SUA si Marea Britanie mai des decat cel de Cluj.

Washington - Londra - Cluj - Bucuresti. Sa fie asta noua axa politica interna si externa romaneasca? Foarte posibil. Un PSD reformat, fara oameni acuzati de coruptie sau legaturi cu regimul comunist, poate fi un partener viabil in viziunea lui Traian Basescu. Politicieni educati prin Europa si SUA, precum Mircea Geoana, George Maior, Cristian Diaconescu, Mihai Tanasescu, sunt perfect compatibili ca viziune despre democratie cu Vasile Blaga, Adriean Videanu sau Mihai Stanisoara. Apropo de Blaga, la reformatorii din PSD am uitat sa-l mentionez pe Ioan Rus…

Cu un PNL scos din joc, democratii mai impusca o gasca grasa: Ministerul Apararii. Un viitor partid prezidential condus de Theodor Stolojan va prelua o seama de liberali si va subtia PNL. Cu PD si PSD, eventual si eternii profitori de la UDMR, o noua pagina politica poate fi scrisa. SRI este o prajitura suficient de gustoasa pentru PSD, ca sa accepte formula.

Este gruparea Geoana in masura sa garanteze votul tuturor parlamentarilor PSD? Exista adversari ai lor in partid. Vor face liberalii aranjamente de culise pentru caderea la vot a nominalizatilor la SRI si SIE? Dupa cafeaua de la Casa Titulescu bauta de Tariceanu si Nastase, va vota gruparea Nastase cu PNL impotriva tandemului Maior-Saftoiu? Poate fi convins PRM sa mearga pe mana lui Traian Basescu? Reamintind miza, serviciile secrete, ar fi ceva argumente venind din zona respectiva, cand vine vorba despre gruparea lui C.V. Tudor. Jocul lui Basescu e la risc total. Daca iese cuplul lansat de el pentru servicii, e perfect si are o noua majoritate fara anticipate, doar prin jocuri politice strategice. Coordonate si aranjate poate asta-vara, la vizita din SUA. Daca Maior si Saftoiu pica la vot, iese tot Basescu invingator. Conduce serviciile cu prim-adjunctii numiti de el la SRI si SIE, Florian Coldea si Siviu Predoiu. Ceea ce nu-l deranjeaza deloc. Apoi incepe campania dura anti-PNL, retrage PD de la guvernare si declanseaza anticipatele. Ultima intrebare: jocul acesta la risc maxim al presedintelui poate crea o coalitie majoritara anti-Basescu, pentru izolarea sa?

In disperare de cauza, adversarii s-ar putea coaliza. Iar PSD ar putea juca si el la mai multe capete, dupa modelul Basescu. Nimic nu e sigur, totul se joaca.
×
Subiecte în articol: basescu editorial psd