x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Trădare, trădare! Sau doar prostie mare?

Trădare, trădare! Sau doar prostie mare?

de Miruna Munteanu    |    28 Noi 2011   •   21:00

Fostul si actualul presedinte al PSD se acuza reciproc ca ar face in­ten­ti­o­nat jocurile lui Traian Basescu. In­ten­ti­o­nat sau nu, amandoi au ridicat destule mingi la fileul puterii. Suspiciunile de colaborationism macina pri­mul esalon al celui mai mare partid din opozitie. Amicii Cotroceniului se bucura si pun paie pe foc.

Atacurile dintre Geoana si Ponta sunt fara precedent chiar si pentru o for­matiune obisnuita cu tradarea la ni­vel inalt. Recordul stabilit de Cristian Diaconescu este, iata, pus la in­doiala. Si, totusi, nu e putin lucru sa treci cu arme si bagaje la adversar a do­ua zi dupa ce ai candidat – fara suc­ces – la sefia partidului. Acum, insa, se vorbeste despre scenarii mult mai halucinante.

Mircea Geoana este acuzat ca ar fi 'vandut' in mod deliberat finala la prezidentialele din 2009. Greu de inchipuit ce i s-ar putea oferi unui om pentru a renunta benevol la prima functie in stat. Nici macar ipoteza santajului nu prea tine, fiindca impotriva dosarelor penale nu exista protectie mai buna decat zidurile Cotrocenilor – vezi cazul Traian Basescu/flota.

La randul sau, Geona il acuza pe Ponta ca se inchina in secret la Zeus. Cica si el era pregatit sa plece la UNPR, daca nu l-ar fi surprins victoria proprie la alegerile din PSD. Chiar daca lucrurile ar fi stat intr-adevar asa, presupunerea ca Ponta a ramas o 'cartita' a puterii la sefia opozitiei nu face mult sens. Fiindca, in acest moment, puterea nu are ce sa-i promita. Daca isi joaca bine cartile, ar putea ajunge, inainte de 40 de ani, lider al partidului de guvernamant si premier al Romaniei. Un esec electoral in 2012 l-ar scoate, insa, definitiv din scena politica. Mai repede decat a patit-o Geoana. Victor Ponta stie ca soarta sa se joaca la viitoarele alegeri.

Pentru tradari la asemenea nivel nu exista, asadar, motive pragmatice. De subtile ratiuni ideologice nu-i suspecteaza nimeni pe politicienii nostri. Si, totusi, Mircea Geoana a pierdut exclusiv din vina lui prima functie in stat. Iar Victor Ponta tocmai le-a oferit-o adversarilor pe cea de-a doua. Sebastian Lazaroiu, strategul cenusiu al Cotrocenilor, a iesit la rampa sugerand posibilitatea unei aliante post-electorale intre PDL si PSD. Sporind astfel suspiciunile in randul opozitiei. Adevarul e ca opozitia are motive serioase de ingrijorare, chiar daca prostia, si nu conspiratia, pare explicatia cea mai plauzibila pentru aceste esecuri.

×
Subiecte în articol: editorial