x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Traditie si respect

Traditie si respect

10 Feb 2005   •   00:00

de CODRUT SERES

Deloc intamplator, am tinut ca prima mea vizita in teritoriu, in calitate de ministru al Economiei si Comertului, sa fie in judetul Maramures. Zona care mi-e extrem de aproape sufleteste, pe care o reprezint in Parlamentul Romaniei si care, din nefericire, se confrunta cu serioase probleme economico-sociale.
Click pentru a mari imaginea
Am promis liderilor sindicali din minerit, domeniu greu incercat de reforme in ultimii ani, ale caror consecinte pe plan social sunt arhicunoscute, ca voi fi transparent si ca toate masurile guvernamentale specifice vor fi adoptate doar dupa consultarea lor. Lucru pe care, de altfel, l-am si pus in practica.

Mesajul pe care l-am transmis salariatilor de la Remin Baia Mare, la capatul unei intregi zile de negocieri cu liderii lor sindicali, a fost ca nimeni nu are de gand sa desfiinteze mineritul ca activitate de sine statatoare. Respect prea mult o traditie care a facut inconjurul Europei pentru a fi atat de cinic. Minerii si-au castigat demnitatea profesiei trudind din greu. Insa alinierea Romaniei la standardele Uniunii Europene (UE), in vederea aderarii pe care imensa majoritate a populatiei o doreste, presupune - intre altele - o restructurare pe principii de eficienta si competitivitate a mineritului. Or, acest lucru implica o reducere treptata, pana la eliminarea definitiva, a subventionarii acestui sector de la bugetul de stat.

Nu am facut nici un secret din faptul ca existau exploatari miniere care vor fi inchise. Mai exact, este vorba de cele fara viitor, pe care nici un program de restructurare nu le poate face rentabile, pentru ca e evident ca nici macar un magician nu poate viabiliza o structura care consuma 8.000 de lei pentru a produce 1.000. Acest tip de decizie insa trebuie urmat de identificarea rapida a unor solutii absolut necesare pentru cresterea nivelului de trai in zonele afectate. Tocmai de aceea e nevoie de masuri alternative concrete (menite sa asigure integrarea rapida a celor afectati), care sa tina cont de specificitatea zonelor carora li se adreseaza, nu de pseudoprograme din care castiga doar cei care le alcatuiesc si eternii "initiati", abonati la cheltuirea in folos propriu a banilor publici.

La fel de adevarat e faptul ca sunt si mine viabile. Acestea vor putea functiona in conditii de profitabilitate si dupa eliminarea subventiilor. Analizele economico-financiare care mi-au fost prezentate de administratia si liderii sindicali de la Remin au demonstrat acest lucru. E si acesta unul dintre motivele pentru care prefer sa discut deschis cu oamenii, sa ascult propunerile lor, pentru ca, in final, impreuna cu echipa mea, sa pot identifica solutii care sa configureze viitoare politici economice ale ministerului pe care-l conduc.

Traditia mineritului (atat in Maramures, cat si in celelalte zone) implica o recunoastere sociala pe masura, iar demnitatea acestei profesii trebuie respectata. Dupa parerea mea, dialogul si colaborarea, derulate in scopul evitarii convulsiilor sociale, constituie prima dintre formele de respect pe care le datoram acestor oameni.
×
Subiecte în articol: editorial