x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Traian Băsescu şi-a întins o mână şi lui însuşi

Traian Băsescu şi-a întins o mână şi lui însuşi

de Ion Cristoiu    |    16 Noi 2009   •   00:00

Sunt şi eu de acord cu toţi cei care susţin că întâlnirea de la Cluj dintre Traian Băsescu şi Crin Antonescu n-a fost o confruntare electorală la tv veritabilă. Şi când spun aceasta nu mă refer la absenţa ciocnirii între programe, lucru imposibil dacă ne gândim că, până acum, pe posturile tv de nişă am asistat la o campanie propagandistică împotriva unui singur candidat, ci la pregătirea mediatică presupusă de un astfel de moment. Aşa-zisa confruntare a fost un spectacol de televi­ziune în care cei doi şi-au jucat cu bine rolul.

Crin Antonescu a abordat ceea ce Tudor Vianu numea, în cazul criticii literare, o privire de jos în sus. Faţă de Traian Băsescu, domnia-sa a fost omul fericit că are, în fine, posibilitatea de a-i pune întrebările care-l frământau până acum, dar şi de a-i reproşa multe lucruri. Pentru telespectatorii care nu-l ştiau prea bine, Crin Antonescu a avut posibilitatea de a-şi înfăţişa ipostaza de preşedinte. Un preşedinte cu maniere, respectând interlocutorul, fără a-l menaja însă. Din acest punct de vedere, atacul virulent din final nu i-a stat bine, cum, în alte ocazii, nu i-au stat bine replici gen Gigi Becali. Traian Băsescu a jucat şi el, tot cu brio, rolul Tătucului, al celui conştient că poartă povara uriaşelor responsabilităţi. La un moment dat însă a exagerat cu această ipostază atât de tare, încât a putut lăsa impresia că adversarul îl incomodează.

În planul show-ului de televiziune, Crin Antonescu a câştigat la scor. Rămâne de văzut dacă ipostaza asumată în confruntarea cu Traian Băsescu va mai fi la fel de eficientă în cazul confruntării cu Mircea Geoană. După opinia mea, nu.

Confruntarea de la Cluj n-a fost însă un talk-show, după care telespectatorii merg la culcare sau la o bere. A fost o confruntare electorală. Şi din acest punct de vedere rezultatele sale se măsoară în voturi, şi nu în note date prestaţiei mediatice. Sub acest semn, o excelentă prestaţie mediatică poate să aibă impact electoral prost şi, invers, o prestaţie mediatică proastă poate avea un impact electoral bun. Oricât ar părea de ciudat, din punct de vedere electoral, fiecare dintre ei a avut de câştigat.

Crin Antonescu a reuşit astfel să se poziţioneze drept contracandidat serios al lui Traian Băsescu. Maşinăria PSD, manipulările instituţiilor de sondare îl înfăţişau până acum pe Mircea Geoană drept contracandidat principal al lui Traian Băsescu. Prin gafa de a refuza să participe la confruntare, după ce tot el ceruse în gura mare o dezbatere cu Traian Băsescu, Mircea Geoană a pierdut. Lui Crin Antonescu întâlnirea  de la Cluj i-a dat posibilitatea să se prezinte multor telespectatori în forma sa cea mai bună. Ba chiar, judecând după prestaţiile sale la emisiunile dedicate scrutinului, într-o formă care-l prinde de minune. În acelaşi timp, agresivitatea cu care a fost tratat de Traian Băsescu l-a scos pe Crin Antonescu din ipostaza candidatului fără nici o şansă la intrarea în turul al doilea.

Dacă Mircea Geoană şi Crin Antonescu se bat pentru a trece de turul întâi, Traian Băsescu se bate deja pentru a câştiga în turul al doilea. Confruntarea de la Cluj trebuie văzută astfel dintr-un unghi diferit în cazul lui Traian Băsescu.

Pentru electoratul său captiv, cel al PD-L, îndeosebi, Traian Băsescu nici n-a pierdut, nici n-a câştigat. E printre altele şi rezultatul a două realităţi:

1) Electoratului său captiv Traian Băsescu i-a confirmat imaginea unui preşedinte responsabil, dar mai ales a unui preşedinte Tătuc.

2) Aceluiaşi electorat i s-a sugerat că această confruntare e doar un simplu joc pentru Traian Băsescu, dat fiind că adversarul său n-are nici o şansă să treacă în turul al doilea.

Calculele echipei lui Traian Băsescu au vizat, aşadar, al doilea tur de scrutin. La acest tur, domnia-sa are nevoie ca de aer de voturile lui Crin Antonescu. Aflând că Mircea Geoană refuză confruntarea, Traian Băsescu putea să nu fie de acord să-l întâlnească la Cluj pe Crin Antonescu. Ar fi găsit argumente convingătoare pentru a se justifica. De ce a acceptat o confruntare cu Crin Antonescu?

Mai întâi, pentru a disloca faimoasa Coaliţie de la Grivco. Mircea Geoană a refuzat o dezbatere cu Crin Antonescu, motivând că nu e de nasul liderului PNL să se confrunte cu el. Pentru electoratul PNL şi al lui Crin Antonescu în special, a fost o umilire, sesizată rapid de Traian Băsescu. Acceptând întâlnirea cu liderul PNL, văzut deja ca fără şanse pentru turul întâi, Traian Băsescu le-a făcut cu ochiul liberalilor.

Apoi, în perspectiva turului al doilea, Traian Băsescu are nevoie de cât mai multe voturi în raport cu Mircea Geoană. Pentru asta nu e nevoie doar de câştigarea electoratului lui Crin Antonescu, dar şi de faptul ca liderul PNL să obţină cât mai multe voturi, chiar dacă nu intră în turul al doilea. Ca şi în cazul propunerii cu Guvernul PD-L-PNL, Traian Băsescu i-a întins o mână lui Crin Antonescu pentru a-l ajuta să mai recupereze din distanţa care-l separă de Mircea Geoană. În acelaşi timp, şi-a întins o mână şi lui însuşi.

×
Subiecte în articol: editorial