x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Trăiască Boc 2!

Trăiască Boc 2!

de Dan Constantin    |    24 Oct 2009   •   00:00

Criză mare! Lucian Croitoru, premier desemnat, dar refuzat de partide, ne-a descris un tablou în care, prin comparaţie, monştrii lui Goya sunt adevăraţi îngeraşi. Se prăbuşeşte ţara în hăul financiar, cele 3,5 miliarde de euro lipsă neputând fi obţinute decât prin formula de carton imaginată de Băsescu. Coşmarul pensionarilor uitându-se în zare cu speranţa că va apărea poştaşul cu banii este, în prag de iarnă, uşor de "vândut" în campania electorală. Funcţionarii statului neplătiţi, şcolile închise, spitalele transformate în morgi - iată alte "tuşe" puse pe tabloul dezastrului. Lucian Croitoru pare mai  încurcat de poziţia în care a fost pus acum după ce şi-a scos lista la vedere. Tehnocraţii anunţaţi lipsesc, numele noi, puţine, par a fi un amestec de agenţi deconspiraţi, altoiţi cu politicieni demişi. Este o formulă guvernamentală de tip struţocămilă. Evident că acest guvern este doar o prelungire a agoniei Guvernului Boc 2. Oamenii cheie pentru procesul electoral ar rămâne la butoane, pentru că nu-şi închipuie nici retardaţii că Blaga sau Berceanu vor fi subordonaţii lui Croitoru. Toată mascarada are un singur scop: luarea răspunderii de pe umerii Guvernului interimar Boc 2 şi plasarea poverii pe ceva care nu există - noul guvern Croitoru. Traian Băsescu şi-a atins o parte din intenţie - discuţia publică pe un subiect convenabil cât mai departe de analiza mandatului prezidenţial plin de "succesuri". Un câştig de timp necesar ca o gură de oxigen în ultima turnantă a cursei.

Candidatul Băsescu nu s-a sfiit să atragă în acest joc Banca Naţională fără voia ei. Numindu-l pe Lucian Croitoru, a cărui carieră nu poate fi separată de cea a Guvernatorului Mugur Isărescu, Traian Băsescu a livrat o formulă cu mare priză la public. Or, la 22 noiembrie nu votează doar analiştii, ci şi oamenii simpli, prea obosiţi seara să-l urmărească pe Mircea Badea; sunt oameni care se scoală în zori să prindă un loc mai în faţă la economatele unde se distribuie ajutoarele. În mintea acestora, Croitoru sau Isărescu, omul care semnează banii, este cam aceeaşi persoană. Reprezintă "Banga" un teritoriu misterios şi interzis lor, unde se află munţi de bani. Or, dacă "omul de la bangă" ajunge la guvern, vor avea şi ei speranţa că amărâtele de pensii vor veni, că ajutoarele de încălzire vor fi o uşurare, că bulinele compensate ajung şi la bolnavii săraci.

Stratagema fricii băgate în oase este la fel de puternică şi de perfidă ca frica de a-ţi pierde averea. În timp ce săracii vor băga voturi, titularii contractelor clientelare vor băga banii în clica politică. Partidele se acuză reciproc de practici mafiote, dar, până acum, cazurile notorii de alimentat puşculiţa partidului le furnizează clica lui Băsescu. Pinalti a devenit o fabrică de bani pentru PD-L, dar îl urmează primarul de Vâlcea, ucigaşul de găini Flutur, dovedita penală Ritzi. Pleacă după bani prin oraş şi Lenuţa Udrea, vuitonul ei încăpător fiind lacom deschis pentru cauză. Partea nostimă a guvernului listat de Croitoru este că dintre tehnocraţii anunţaţi la apel nu s-a prezentat nimeni. Iar ministerele desfiinţate din vorbe rămân în picioare. Aşadar, Guvernul Boc 2 a murit, trăiască tot Guvernul Boc 2!

×
Subiecte în articol: editorial