x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale <<Dosarul EADS>> trebuie dezgropat!

<<Dosarul EADS>> trebuie dezgropat!

de Serban Cionoff    |    22 Ian 2016   •   10:21

Au trecut două zile de când redutabilul nostru coleg de breaslă, Dan Constantin, trăgea un semnal de alarmă atacând frontal un subiect pe care, după cum se vede treaba, unii vor să îl vadă înmormântat și uitat- dosarul EADS- și constatăm că un răspuns din partea DNA se lasă încă așteptat.

Este vorba despre faimosul contrat încheiat în anul 2004 între Ministerul Administrației și Internelor și concernul EADS, contract care a intrat în memoria noastră colectivă sub numele <>. Afacere din care partea română nu s-a ales decât cu o țeapă de vreo 700 milioane de euro.

Dată fiind amploarea pagubei, DNA s-a mobilizat și a trecut la anchetarea cazului. Anunțându-ne, totodată, că instituția se află într-o strânsă conlucrare cu procurorii germani și că există<>

Asta declara multi-medaliata campioană a anticorupției, iar noi, ca oameni cu respect față de justiție și de justițiari, am crezut-o. Și uite că a trecut, nu doar o parte din anul 2015, ci tot anul, fără ca, până acum, să primim o veste despre acea făgăduită << o parte a anchetei>> ce trebuia finalizată.     

 Drept pentru care, după ce  face o recapitulare a<< creșterii și descreșterii dosarului EADS>>,autorul articolului ajunge la încheierea că:<>. Afirmație  greu de contrazis, de vreme ce, din vara 2015 și până acum, DNA nu a mai dat de știre despre mersul anchetei.

 Date fiind, pe de o parte, gravitatea  faptelor, iar, pe de alta, creditul moral de către se bucură distinsa șefă a DNA, ne-am fi așteptat ca, imediat după apariția acestui text să avem un răspuns clar, lămuritor. Un răspuns din care tot românul să înțeleagă în ce stadiu se află ancheta în incendiarul <> și care sunt concluziile la care s-a ajuns?

Fie și pentru acea <>. Dar, cum un asemenea răspuns din partea DNA nu a fost dat publicității nici până la ora când scriu aceste rânduri, asta înseamnă că avem un motiv în plus pentru ca să ne întrebăm și să întrebăm: care sunt cauzele acestei prelungite tăceri?

Să fie, oare, vorba numai despre clasicul tertip al dezinformării, potrivit căruia dacă nu discuți despre un subiect fierbinte imediat ce acesta a fost lansat pe piață, în cel mult trei zile va fi uitat? Sau, mai degrabă, să dovedească această tăcere apăsătoare că la mijloc se află anumite interese ale unor cercuri foarte puternice și foarte influente în lumea afacerilor din Germania (dar nu numai de acolo) de a îngropa <>?

 Să admitem,însă, că  ancheta a ajuns în impas și asta nu din cauza părții române, recte a DNA. În acest caz se ridică câteva noi semne de întrebare. Bunăoară cunoaște această situație premierul Dacian Cioloș? Iar, dacă știe, a discutat acest subiect, foarte sensibil recunosc, în cursul întâlnirii pe care a avut-o cu Angela Merkel,cancelarul Germaniei?

 În fine, dar câtuși de puțin în ultimul rând, a fost informat despre mersul (mai corect spus: despre impasul) anchetei președintele Klaus Iohannis, de vreme ce aceste 700 de milioane de euro reprezintă o uriașă pagubă pentru visteria României, statul al cărui președinte este domnia sa?

 Înțeleg că, în această  discuție cam incomodă(pentru multă lume bună), pot fi invocate argumentul independenței actului de justiție, ca și imperativul protejării ei de orice imixtiune a puterii politice, dar sunt convins că avem dreptul  să invocăm Interesul Național. Pe care au datoria să îl apere și să îl susțină toate instituțiile statului de drept. Așadar și DNA. Dacă nu chiar, în mod deosebit DNA!

 Concluzia se impune în mod categoric:<> trebuie dezgropat! Urgent și necondiționat.                                             


×
Subiecte în articol: eads dosarul eads