x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Trei "F" la capetele Europei

Trei "F" la capetele Europei

de Dan Constantin    |    02 Iun 2007   •   00:00

Romănia şi Portugalia se află la extremităţile de Est şi de Vest ale Uniunii Europene. La Capo de Roca se termină continentul, iar nemărginirea Atlanticului ii indeamnă pe cei curajoşi la visarea marilor descoperiri. Cănd priveşti de la Capul Midia spre Răsărit, primul gănd nu este să pleci in zbor peste Marea Neagră, ci să te retragi spre continent. Intre aceste două puncte se află acum spaţiul nostru de afirmare, percepem mai exact dreptul juridic la expansiune.

De căteva zile, Compania Blu Air a deschis o linie directă Bucureşti - Lisabona. In patru ore şi jumătate de zbor poţi atinge capetele extreme ale spaţiului comun european, idee lansată de Mitterand la inceputul anilor ’90, după căderea zidului Berlinului.

Ce descoperă un romăn in Portugalia, cea mai romănească ţară europeană? Ieşirea de sub dictatură provoacă sechele comune, chiar dacă noi credem că ne vindecăm mai repede. Sărăcia i-a obligat pe portughezi să fie cameristele şi servitorii Europei; ea ne mănă şi pe noi să plecăm cu milioanele in speranţa unei prosperităţi de rang inferior. Romănii nu au intrat in ciclu de revenire acasă, precum portughezii, dar, spre deosebire de ei, cănd perioada de bejenie se va fi terminat, vor găsi o ţară tot in coada plutonului. Să fie un dat istoric sau o lipsă gravă de coeziune a momentului?

Portugalia este sintetic caracterizată prin trei "F" - Fatima, Futbol, Fado. Fatima reprezintă Divinitatea coborătă pe Pămănt; Fotbalul este speranţa spre victorie şi solidaritate la infrăngere, Fado-ul indeamnă la dor, plăcere, tristeţe şi iubire.

Care ar fi cei "trei F" pentru caracterizarea noastră? Programul Fabulomania a fost ratat din start. Ce rămăne prin comparaţie cu portughezii? Fatima, in varianta noastră, este un Petrache Lupu derizoriu. Fotbalul devine speranţa perpetuă intinată de şmecherii becaliene şi violenţe greu de stăpănit. Manelizarea societăţii face imposibil un fado pe Dămboviţa. Imi vine in minte apelativul "Fă" sau activul "Furt".
O piatră de temelie de la care am putea construi este acum "Filmul", după succesul enorm de la Cannes. Să mai găsim doi "F".
Altfel, Europa va avea pentru mult timp doar un capăt.

×
Subiecte în articol: editorial