x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tudor Octavian: Very important cow

Tudor Octavian: Very important cow

de Tudor Octavian    |    01 Oct 2008   •   00:00
SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Coana Rădiţa mulge vaca. Pentru Joiana, coana Rădiţa e VIP, adică o persoană foarte importantă. Coana Rădiţa nu a apărut niciodată la televizor, dar vaca da şi încă de mai multe ori, după ce i-a mîncat puii de curcă lui nea Andrei.

O vacă devine VIP dacă se remarcă. Joiana a devenit o vacă foarte importantă – very important cow – deşi nu ea a mâncat puii de curcă. Dar dacă în tot satul se vorbeşte că Joiana mănâncă pui vii, vaca n-are încotro şi înghite câţiva, când seceră iarba cu limba.

Nimeni nu e VIP o veşnicie. Şi în nici un caz pentru toată lumea. Nici măcar Dumnezeu, fiindcă există populaţii care n-au auzit de Dumnezeu, iar pentru mu­sul­mani Allah e numărul unu. Prin ur­mare, un VIP de-al nostru poate fi mai  important ca un VIP de-al altora. Lucru care s-ar scrie aşa: VIIP sau chiar VIIIP. Persoană foarte, foarte importantă sau persoană foarte, foarte, foarte importantă. Numai că mai mult decât cel mai mult nu se poate. Condiţia de VIP impune precizări. Cum s-ar zice, fiecare cu grajdul lui. Am citit în toate ziarele şi am văzut şi la televizor ce de VIP-uri s-au adunat la nunta unui VIP cu o VIPÂ. Îi zic eu VIPĂ, dar e o nedreptate la mijloc. VIP-ele sunt mult mai multe ca VIP-ii, totuşi singularul e masculin, iar la plural iese un fel de cacofonie. Mai exact spus, o vipofonie.

Dacă nimeni nu e VIP tot timpul şi în toată lumea, ar fi cazul să stabilim nişte orânduieli. Nici talentul nu e dat pentru toată viaţa. Unii au talent un an, alţii câţiva ani, până li se termină tinereţea şi, odată cu ea, şi talentul. Poţi fi VIP preţ de câteva secunde. Coana Rădiţa, de exemplu, a fost VIP şapte secunde, dar ea săraca n-a ştiut, pentru că n-are televizor, iar Joiana nu are cine ştie ce motive să fie mândră de condiţia ei de vacă, în felul în care sunt mândre de condiţia lor de VIP-e aşa numitele vedete.

Sincer să fiu, nu ştiu ce origine are cuvântul vedete. Aş fi tentat să cred că s-a produs o inversiune, cam în genul în care se produc în general inversiunile de toate naturile în mediile artistice: te vede a devenit vede te, altfel spus vedete. O vedetă n-ar trebui să se cheme şi VIP, deoarece, deşi se vede, nu-i obligatoriu să se remarce şi prin altceva decât prin aceea că se arată. Mai bine zis că arată, ca şi subiectul în propoziţiune cine este, ce face, cum face, cu cine face şi, mai ales ce are. Cele mai multe vedete sunt, ca Joiana, VIP-uri pe termen scurt. Bagă  un timp silicon şi botox în ce are, se ţine de vedetă, apoi ce are începe să se blegească şi gata, nu mai e nici VIP, nici vedetă, e aia. La cât de multe vedete de o zi, de o lună sau de doi-trei ani are ţara, AIA ar trebui să se scrie cu litere mari şi să însemne tot ce înseamnă, însă mai cu vedere.
Dacă aş fi  întrebat cine socotesc eu că e mai very important person, Joiana, care nu e de fapt person, sau AIA, aş răspunde fără să stau prea mult pe gânduri: Joiana, fiindcă dă şi lapte. Iar brânză cu silicon, pardon, nu servesc.

×
Subiecte în articol: editorial joiana