x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ţuluş şi inspectorii

Ţuluş şi inspectorii

de Dan Constantin    |    20 Oct 2007   •   00:00

"Cine limbă lungă , va tăia cinci ani la sare." Sunt versuri din inţelepciunea veche romănească, aduse mereu in actualitate de abuzurile regimurilor politice, indiferent de culoarea lor şi de... secol.
Suntem in plină eră a tehnologiei informaticii şi comunicaţiilor. Avantajele ei sunt, in unele cazuri, un bumerang care ii izbeşte pe utilizatorii minunilor IT&C.


"Cine limbă lungă , va tăia cinci ani la sare." Sunt versuri din inţelepciunea veche romănească, aduse mereu in actualitate de abuzurile regimurilor politice, indiferent de culoarea lor şi de... secol.

Suntem in plină eră a tehnologiei informaticii şi comunicaţiilor. Avantajele ei sunt, in unele cazuri, un bumerang care ii izbeşte pe utilizatorii minunilor IT&C. Telefonia mobilă a intrat in viaţa cotidiană, dar este şi o cale directă spre anchetele procurorilor. Cine limbă lungă , oferă repede, prin interceptări, "probe". Le trebuie urgent avocaţi pricepuţi pentru a scăpa de pedeapsa celor "cinci ani de tăiat la sare".

Cum au apărut in Romănia atătea ocne? Nu avem noi Ocnele Mari? Cei cu limba lungă, dar şi cei cu iuţeală la membrele superioare au contribuit din plin la dezvoltarea rapidă a exploatării sării pe meleagurile noastre.

Nu am fost noi lideri europeni la exploatarea sării timp de secole? Credeţi că a fost important să ai doar zăcămăntul? Evident că la noi fiind atăt de puţini hoţi, pentru a mări numărul ocnaşilor pe care se baza expansiunea acestei ramuri, au fost aduşi la tăiat sare şi cei cu limba lungă. Ca să fie prinşi, s-a dezvoltat şi branşa celor cu auzul fin. Turnătorii au avut mereu pe meleagurile noastre o păine de măncat de la stat, fie el fanariot, regat sau republică. Acum există această tehnică minunată care-i prinde in flagrant pe miniştri cu caltaboşul gata de măncat.

Alde Ţuluş ar rămăne cu dosarele goale dacă n-ar avea la dispoziţie ochii şi urechile IT&C.

Sigur că "limbile lungi" pot fi asimilate in cazul lui Ţuluş şi cu inspectorii care i-au controlat activitatea. Scăpat de un verdict drastic de echipa dnei fostă Kovesi, formată din oameni tot unul şi unul, Ţuluşel a sărit pe inspectorii CSM care i-au găsit bube. "Să fie daţi afară", a cerut vehement şi nărod parchetarul. Cănd ai un vot de scăpare de la un munte de motalitate de Medgidia poţi să te ceri singur să tai sare. Morar, Kovesi, Ţuluş formează o tripletă de mare caracter, in apropierea căreia nici un tratament antivomisment nu este eficace.

×
Subiecte în articol: editorial