x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ţuţării laudei proaste a fotbalului

Ţuţării laudei proaste a fotbalului

de Dan Dumitrescu    |    25 Feb 2010   •   00:00

Fotbalul haiduciei sălbatice are memorie bună. Deşi a petrecut într-o iarnă lungă şi grea, reluarea noului sezon competiţional mărturiseşte o neschimbare la faţă de toată repulsia. Pe teren au intrat aceleaşi echipe care plictisesc fotbalul, în corvezile anexe roiesc tot felul de mameluci fără personalitate, înjurătura rămâne argumentul forte prin care masculii dominanţi îşi marchează teritoriile. Atâta tot şi la mai rău!

Am pierdut prima repriză a meciului Steaua - Ceahlăul, pentru că, înainte de fotbal, am fost la un meci de baschet.

Am pierdut şi debutul meciului Dinamo - Universitatea Craiova, deoarece nu puteam renunţa la un handbal de toată frumuseţea jucat de Oltchim, cu Viborg, în grupa semifinală a Ligii Campionilor. Dar, de fapt, n-am pierdut nimic. Pentru că marile confruntări ale fotbalului nu se consumă pe terenul de joc. Acolo este cultivată doar sămânţa otrăvită a unor conflicte în care apoi, după meci, performează ţuţării laudei proaste a fotbalului. Neacordarea unei lovituri de la 11 metri pentru olteni şi întreruperea jocului din Ghencea au furajat, de această dată, scandalurile momentului.

Augustus Constantin a greşit. Nu a acordat penalty pentru craioveni şi nu l-a eliminat, în aceeaşi fază din minutul 12, pe dinamovistul Moţi. Greşeala aparţine "centralului". Gafa poate fi trecută în contul lui Sebastian Stoianov, asistent care, mai bine poziţionat faţă de fază, i-a iertat pe dinamovişti. Scăderea notei la purtare a celor doi neghiobi ar fi închis cazul într-o lume culturală. Nu însă şi în fotbalul nostru cel măcinat, deseori pe bună dreptate, de cancerul suspiciunii.

Adrian Mititelu şi ai săi au urlat ca din gură de şarpe că a fost furăciune pe faţă. Gălăgia din tabăra oltenilor s-ar fi stins repede dacă n-ar fi intrat în scenă corul dinamoviştilor. Abia aici e buba. Când nici măcar unul dintre propagandiştii borcişti nu recunoaşte greşeala lui Augustus,când toţi afirmă la unison că, dimpotrivă, Costea l-ar fi faultat mai întâi, probabil prin vreo perioadă intrauterină, pe Moţi, greşeala este pusă sub semnul întrebării.

Abia atunci varianta aranjamentului începe să aibă susţinători. Dar Borcea, Prunea şi alţii asemenea lor nu ştiu să tacă nici măcar atunci când ar tăcea în folosul echipei. De aceea te poţi gândi fie la prostie, fie la faptul că musca bâzâie prea tare.

Ecoul scandalului de la Dinamo a reverberat şi în Ghencea. Gigi Becali nu putea rata prilejul de a vorbi despre hoţiile din ograda vecinului. Aplombul l-a furat atât de tare pe Gigi, încât acesta a uitat de propriul interes. Altfel ar fi observat că întreruperea meciului a fost forţată artificial. Altfel ar fi observat el, dacă era mai calat pe interesul Stelei, că, înainte de a-l elimina pe Nicoliţă, Istvan Kovacs nu a dictat un fault căruia i-a căzut victimă tocmai eliminatul Nicoliţă. Şi, logic, dacă faultul era sancţionat, Nicoliţă n-ar mai fi fost eliminat.

La Iaşi, Rapidul a pierdut în urma unui gol marcat de gazde din ofsaid. Viciere de rezultat! Greşeală gravă. La fel de gravă ca aceea din "Ştefan cel Mare". Dar pe marginea acestui subiect se discută foarte puţin. Ieşenii sunt prea mici pentru a putea corupe "fluieraşii". Iar rapidiştii, mai sărăcuţi, n-au resurse de a se revolta. Scandalurile reprezintă deja un privilegiu de care nu se pot bucura decât greii campionatului.

×
Subiecte în articol: editorial