x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ucraina, vecinul necunoscut

Ucraina, vecinul necunoscut

de Dan Constantin    |    09 Apr 2006   •   00:00
Ucraina, vecinul necunoscut

Presedintele nostru a ales un chef la Golden Blitz alaturi de Gigi Becali in locul unei lectii de ucraineana cu Mircea Lucescu, prezent si el joi seara la meciul european. Era insotit de Rinat Ahmetov, un miliardar care face jocurile la Kiev. Inca o sansa ratata pentru a intelege ce nu intelegem

Alegerile in Ucraina, cel mai mare vecin al Romaniei, nu s-au terminat. Abia maine, dupa o noua amanare, vor fi anuntate rezultatele finale si oficiale ale scrutinului. Daca ne amintim ce s-a intamplat in 2005, cand presedinte a fost "scos" Iuscenko, in urma manifestatiilor portocalii, nu putem fi siguri ca anuntul de duminica va insemna si incheierea ciclului electoral.

In Romania, ceea ce se petrece in Ucraina pare un subiect secundar, putine informatii fiind preluate in media. Politicienii nostri, preocupati de meciuri si paruiala interna, habar n-au ce se intampla mai departe de varful nasului. Iar daca televiziunile nu baga in seama zbaterea din Ucraina, inseamna ca e ceva care nu se merita...

Faptul ca traiesc acolo romani care incearca sa-si faca un loc sub soarele palid al democratiei slave nu mai intereseaza Bucurestiul.

Care sa fie motivele iesirii din zona de interes public a evolutiilor din Ucraina? Este o intrebare-cheie pe care si-au pus-o participantii la o recenta dezbatere din cadrul Grupului de studii strategice organizate de Fundatia Titulescu. Aici am descoperit ca punctele de vedere pertinente nu lipsesc, dar, surprinzator sau nu, asa cum se intampla in mai toate domeniile, vocile autorizate par sa fie trimise spre o zona de exprimare "underground", unde scara valorilor se asaza in liniste, dupa regulile proprii, netulburate de nocivitatea prostiei.

Descoperim cu surprindere ca in momentul de fata Ucraina a devenit nu doar un vecin cu grad mare de ostilitate fata de Romania, ceea ce complica si mai mult problema, pe care nu stii cum sa-l iei. Daca strigi peste gard, te aude toata strada, daca ii intinzi mana, poate sa ti-o rupa de uluci, daca il parasti la politistul de proximitate, vei fi trimis la plimbare de autoritatea europeana sau mondiala. Sa faci o intelegere cu ceilalti vecini ai nabadaiosului? Descoperi ca nimeni nu se intelege cu el, dar nici nu vrea sa-l deranjeze cu o alianta potrivnica. Descurca-te singur, daca poti. Iar ca sa poti, trebuie sa stii!

Alegerile vor propulsa la Kiev o putere politica foarte divizata, in care dusmanii de ieri isi zambesc iar sub steagurile portocalii sfasiate de luptele electorale. Alianta portocalie o propulseaza pe Iulia Timsenko intr-o pozitie mai buna decat cea a presedintelui Iuscenko. Dar multi ucraineni se intreaba cum a reusit frumoasa Iulia sa intre in gratiile Moscovei, care i-a inchis dosarele de coruptie in schimbul acapararii votantilor lui Iuscenko. Ianukovici, sustinut de ucrainenii rusi si ortodocsi, a primit si voturile populatiei romanesti, care in regiunea Cernauti si-a trimis in parlamentul local doi consilieri. La Slatina, oras vecin peste granita cu Sighetu Marmatiei, primarul este roman.

Timsenko l-a sapat pe presedinte cu arma gazului, anuntand ca respinge acordul incheiat cu Rusia. Ar fi facut-o daca nu avea in maneca asul promisiunii unui pret mai mic?

Romania priveste jocurile de la Kiev printr-un geam incasabil si doar vede miscarile actorilor facute dupa scenarii necunoscute noua. Nu vom afla decat la iarna ca presiunea la gazul rusesc scade, iar furtul din conducte fiind justificat de ucraineni drept act de dreptate. Canalul Bistroe se misca si el prin Delta Dunarii precum un aligator, iar datoria litigioasa de la Krivoi Rog a devenit un subiect discret, discret precum datoria irakiana.

Comisiile anuntate de presedintele Basescu au murit a doua zi dupa ce au fost considerate ca un mare succes diplomatic dupa vizita la Kiev. Cu amaraciune constatam ca singurul care intelege ce se petrece in Ucraina este Mircea Lucescu, mai puternic decat un intreg Minister de Externe si serviciile de informatii aferente subiectului. Dar presedintele nostru a ales un chef la Golden Blitz alaturi de Gigi Becali in locul unei lectii de ucraineana cu Mircea Lucescu, prezent si el joi seara la meciul european. Era insotit de Rinat Ahmetov, un miliardar care face jocurile la Kiev. Inca o sansa ratata pentru a intelege ce nu intelegem.
×
Subiecte în articol: editorial ucraina