x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Uitatul la televizor a devenit obligatoriu?

Uitatul la televizor a devenit obligatoriu?

de Ionuț Bălan    |    24 Mar 2020   •   08:00
Uitatul la televizor a devenit obligatoriu?

Într-o societate normală, liberă, cunoașterea și deținerea de competențe, ca și deținerea de diferite proprietăți, ar trebui să fie o opțiune liberă a fiecărei persoane. E treaba mea dacă vreau sau nu să știu sau să am anumite lucruri. Existența sau absența lor n-ar trebui să-mi afecteze drepturile.


Nu așa se întâmplă lucrurile în societatea contemporană. Dacă nu știi sau nu ai unele lucruri, ești un paria. Și nu pentru că semenii tăi te-ar respinge în mod spontan, ci pentru că statul impune asta prin legi și reglementări.

Cel mai revoltător exemplu care îmi vine în minte este legat de dreptul de a conduce mașina. Nu pot să-ți iei permis auto decât dacă știi să scrii și să citești. Analfabetismul este, în mod grotesc, interzis la volan. Grotesc pentru că șofatul presupune niște competențe și niște dexterități care nu au absolut nimic de a face cu alfabetizarea. În plus, semnele de circulație sunt non-literare, figurative, tocmai pentru ca și cei care nu știu să citească să le poată descifra. De ce pietonii au dreptul să fie analfabeți, dar șoferii nu?

Lucrurile nu se opresc aici. Dacă te duci la o bancă și soliciți să ți se deschidă un cont, funcționara de la ghișeu îți cere să dai un număr de telefon. Dacă îi răspunzi că nu posezi, din te miri ce motiv, fie că ești sărac, fie că ești convins că celularele te iradiază pe creier, ți se va răspunde că softul băncii nu permite deschiderea unui cont fără introducerea unui număr de telefon. Și pățești același lucru dacă declari că n-ai serviciu, deci nu poți comunica băncii nici numele angajatorului, nici veniturile lunare, pentru că aceste lucruri nu există: ți se refuză deschiderea unui cont bancar. Cu alte cuvinte, trebuie mai întâi să ai telefon și serviciu ca să poți depune bani la bancă, nu economisiri.

În plus, în multe situații, diverși furnizori de servicii se comportă ca și cum tu ar trebui să știi anumite lucruri, argumentul fiind: „S-a spus la televizor!”. Și se uită uluiți la tine când le răspunzi că n-ai televizor, întrucât secta religioasă din care faci parte îți interzice.

 

 

×