x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ultimii saisprezece ani

Ultimii saisprezece ani

de Tudor Octavian    |    15 Oct 2006   •   00:00
Ultimii saisprezece ani
DAC-AS FI INTREBAT, cu dinadinsul acela cu care se punea intrebarea in anii de dupa 1990, "Ia zi, da’ sincer de tot, ce-ai facut in ultimii saisprezece ani?", as raspunde: Un articol in fiecare zi! M-ar confirma toata lumea. Si ar confirma o minciuna, fiindca am scris si doua. Dovada ca in cel mai sigur adevar intra si multa minciuna.

"SOFICO - II ZICEA TATA MARE lui mama mare cand ii venea lui sa bata un cui - ada, scara!" Dupa care se pornea cu pretentiile: "Sofico, ada fa si cuiul! Sofico, da’ n-ai adus, fa, ciocanul! Sofico, treci si tine scara! Sofico, fugi si vino cu o cana de apa, ca mi-e sete! Sofico, uita-te sa tin drept cuiu’! Sofico, dar-ar dracu-n el, ce cui mi-ai adus, ca s-a strambat! Sofico, du-te repede si cumpara alt cui!". Iar mama mare a facut tot ce i-a cerut tata mare, cand ii venea ca la tot gospodarul sa bata un cui. O singura data s-a intamplat altfel, cand tata mare s-a indurat si n-a mai trimis-o sa cumpere alt cui. "Lasa, fa - a zis tata mare - c-oi fi obosit, ia ciocanul si indreapta cuiul asta!" Iar mama mare, in loc sa indrepte cuiul, a tras scara de sub tata mare. Si pe urma i-a adus o luna intreaga tot ce avea omul nevoie la pat.

La primele drumuri in America, ii surprindeam pe multi ca adulmeca intrarea mea intr-o casa sau apropierea de un grup, asa cum adulmeci un miros neplacut. Ma spalam des, imi schimbam camasa si chilotii zilnic, ma si parfumam, totusi lumea stramba cu jena din nas, zambind apoi cu stanjeneala, ca si cum politetea le cerea sa ma accepte totusi in preajma. Mi-au trebuit vreo cinci ani ca sa-mi dau seama de la ce era mirosul: puteam a comunism.

UNII COLEGI N-OR SA INTELEAGA niciodata de ce ma tin deoparte, in ciuda faptului ca aproape totul pare facut sa ne tinem aproape. Pun asta pe seama trufiei, cand in fapt pricina e una simpla de tot: citim alte carti.

SOTIA INSELATA DE SOT cu prietena ei cea mai buna e dispusa sa-i ierte acestuia ratacirea, daca o asigura ca n-a facut-o doar fiindca s-a saturat de ea. La generozitate, barbatul se simte dator sa raspunda cu sinceritate si face o greseala pe care nici o femeie n-o iarta, deoarece nevestele reclama exclusivitatea. Nu m-am culcat cu Ileana, spune sotul, fiindca nu te-as mai dori, ci pentru ca o doream si pe ea. N-a fost ceva contra ta, ci numai ceva pentru Ileana. La aceasta explicatie, sotia a facut exact ce a facut si mama mare, cand tata mare i-a cerut sa indrepte cuiul: a tras scara.

LA CELALALT POL, cazul sotiei care-i marturiseste sotului, in timp ce privesc amandoi la televizor deconspirarea uneia care a colaborat cu Securitatea, ca si ea a fost contactata de un tip. Ca tipul s-a tinut multa vreme de capul ei, dar ca pana la urma a gasit solutia si n-a devenit, ca altele, informatoare. Nu-i spune insa sotului si solutia: s-a culcat cu securistul.

×
Subiecte în articol: editorial sofico