x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un adversar asumat de Traian Băsescu

Un adversar asumat de Traian Băsescu

de Ion Cristoiu    |    29 Oct 2009   •   00:00

Aflat la Craiova, preşedintele în exerciţiu, angajat în obţinerea unui nou mandat, a spus în discursul ţinut în faţa reprezentanţilor administraţiei locale din Dolj: "Senzaţia mea este că nu sunt în competiţie cu Mircea Geoană, ci cu Ion Iliescu, care este în spatele lui. Va fi prima dată când o să-l bat şi pe Ion Iliescu, nu numai pe Mircea Geoană.

La vârsta dumnealui, domnul Ion Iliescu putea să evite o bătaie electorală dacă nu se băga să-i predea ştafeta lui Mircea Geoană. Eu ştiu foarte bine că bătălia mea nu e cu Geoană, nici cu Antonescu. Bătălia pe care o voi da este cu Ion Iliescu, care şi-a pus la faţă nişte perdele zâmbitoare sau aparent modernizatoare".

De cealaltă parte, răspunsul n-a întârziat. Ion Iliescu a declarat pentru Mediafax că l-a umflat râsul. Cum multiplul fost preşedinte al României a dat în mintea bloggerilor, Traian Băsescu a primit o replică şi pe postaţa electronică a lui Ion Iliescu. Venerabilul de 80 de ani s-a coborât la nivelul textelor lui Marian Vanghelie, vorbind despre familia lui Traian Băsescu.

Dacă am judeca această confruntare în termeni fotbalistici, am spune că scorul e unu la zero pentru Traian Băsescu. Lucru normal câtă vreme Ion Iliescu, în loc să rămână în ipostaza de Tată Ceresc al politicii româneşti, a descins în arenă, dând cu pumnii, la vârsta sa venerabilă, într-un tip mult mai tânăr.
Confruntarea dintre Traian Băsescu şi Ion Iliescu pare bizară.

A fost o vreme când relaţiile dintre Traian Băsescu şi Ion Iliescu păreau deosebit de bune.
Atât de bune, încât mulţi au suspectat un amestec al lui Ion Iliescu în victoria candidatului Alianţei D.A. împotriva candidatului PSD, Adrian Năstase.

Puţini îşi mai amintesc, de exemplu, că Ion Iliescu nu s-a prea implicat în campania PSD pentru suspendarea lui Traian Băsescu. Şi că, la rându-i, Traian Băsescu a sugerat o implicare discretă în închiderea dosarului lui Ion Iliescu în chestiunea mineriadei din 1990, pe motiv că un fost şef de stat nu poate fi târât prin tribunale. Acum însă, Traian Băsescu nu osteneşte a-l ataca pe Ion Iliescu, desemnându-l principal adversar al său la prezidenţiale. Sunt câteva posibile raţiuni ale acţiunii lui Traian Băsescu:

1) Asumându-şi ipostaza de competitor cu Ion Iliescu, Traian Băsescu aplică tactica tratării lui Mircea Geoană ca adversar neînsemnat. În figuraţia sa de căpitan care ar fi putut salva Titanicul intră bătălia cu adversari recunoscuţi drept puternici de opinia publică. Deşi, după părerea mea, Mircea Geoană e un adversar deosebit de periculos, preşedintele, lucrând cu imagini publice, şi nu cu realităţi, preferă să-l trateze de sus pe Mircea Geoană. E drept, chiar şi în acest caz, al atacului venit dinspre Traian Băsescu, Mircea Geoană n-a fost la înălţime. A piuit ceva jalnic.

2) Traian Băsescu s-a aruncat într-o bătălie de recâştigare a electoratului Alianţei D.A. O parte a acestuia a fost pierdută din cauza confruntării cu liberalii. O alta, din cauza concubinajului PD-L-PSD-PC.

Nu ştiu dacă Ion Iliescu se mai bucură de simpatii. De antipatii - şi chiar violente - are însă parte. Nucleul dur al electoratului CDR-ist a devenit nucleul dur al electoratului Alianţei D.A. Lepădarea de Ion Iliescu, în aprilie 2005, a fost pusă la cale de Grupul de la Cluj, tocmai din intuirea acestui electorat, sporit cu anii de noile generaţii de tineri, ostili lui Ion Iliescu nu neapărat pentru mineriadă, ci pentru că vine din preistoria României postdecembriste. Revenirea lui Ion Iliescu în fruntea bucatelor PSD-iste întoarce acest partid la epoca revolută, a PSD-ului şi FSN-ului. Identificându-l pe Ion Iliescu drept liderul de facto al PSD, Traian Băsescu încearcă să-şi aducă în spatele său electoratul Alianţei D.A.

Turul al II-lea, deja prefigurat ca avându-i adversari pe Traian Băsescu şi pe Mircea Geoană, va trebui să fie văzut - calculează preşedintele - drept confruntarea dintre electoratul Alianţei D.A. şi electoratul PSD, într-o reeditare a bătăliei din 2004, dintre Traian Băsescu şi Mircea Geoană.

3) Reîntoarcerea PSD la Ion Iliescu pune în mare încurcătură pe Crin Antonescu. Dependent de baronii din PNL, în frunte cu Dinu Patriciu, candidatul liberalilor a fost împins într-o alianţă nefastă cu Mircea Geoană, din care nu poate câştiga decât Mircea Geoană. Electoratul portocaliu, ostil PSD-ului iliescist, se depărtează de un candidat ce pare înţeles cu Mircea Geoană. În aceste condiţii, Traian Băsescu pariază pe recuperarea acestui electorat.

În plus, tărăboiul pe seama reîntoarcerii PSD la Ion Iliescu îl ajută să-l scoată din cursă pe Crin Antonescu, astfel încât confruntarea finală să fie între Traian Băsescu şi Mircea Geoană.

×
Subiecte în articol: editorial