x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un an ca o provocare

Un an ca o provocare

de Marius Tucă    |    16 Ian 2005   •   00:00

Am crezut! Am crezut in echipa Jurnalului! Am crezut in noi! Am trait si trecut de la agonie la extaz! Am trecut de la un ziar de 20 de pagini la unul de 40 de pagini. Am trecut de la conditia de "altii" la conditia de "noi"! In nebunia noastra frumoasa, ne-am propus pentru anul 2005 cu mult mai multe si mai mari proiecte decat anul trecut, anul Jurnalului National. "Vreau ca noi, romanii, sa nu mai fim blazati. Sa uitam ce inseamna resemnarea. Sa invatam sa ne depasim conditia. Sa avem initiativa. Sa fim dinamici si ofensivi. Sa fim inventivi, creativi, sa lasam imaginatia libera in tot ceea ce facem. Sa nu ne mai planificam saracia, ci sa ne gandim sa producem pentru a putea scapa de ea.

Sa fim activi, si nu reactivi. Sa producem mai mult, si nu sa cheltuim mai putin. Sa nu mai asteptam pomana statului. Acestuia trebuie sa-i cerem respect fata de noi, fata de drepturile noastre. Sa nu mai lasam pe nimeni, de la functionarul de la ghiseu pana la seful statului, sa ne trateze ca si cand le-am datora ceva. Lucrurile stau exact invers, ei sunt platiti din banii nostri.

Sa fim incisivi, necrutatori cu cei care cheltuiesc, risipesc sau fura banul public. La fel cu cei care nu respecta legea. Sa fim impotriva nedreptatilor de tot felul.

Si pentru ca de acum intram in Europa, devenim europeni, trebuie sa privim mai mult inainte si numai atunci cand e nevoie inapoi. Sa nu mai intram in dezbateri sterile. Sa nu mai purtam dezbateri nationale despre felul in care taiem porcul. Sa nu ne mai credem buricul pamantului. Sa reinvatam ce inseamna bunul-simt si bunul-gust si sa uitam ce inseamna mitocania, marlania, kitsch-ul si prostul-gust. Sa transformam «mandria de a fi roman» dintr-o povara ireala in ceva concret. Cu alte cuvinte, mandria sa insemne o realizare. Si nu o amintire.

Chiar asa: sa nu mai traim din amintiri. Sa traim in prezent si, foarte important, cu gandul, cu gandirea in viitor. Sa ne traim viata care trece din ce in ce mai repede.

Sa ne promovam valorile, sa le cultivam si, mai ales, sa nu le distrugem. Sa nu ne mai calcam in picioare idolii, sa nu mai daramam statuile si, in general, sa construim, nu sa distrugem.

Sa nu ne mai lamentam, sa scapam de pesimismul mioritic, sa fim optimisti, increzatori, senini. Sa fim astfel incat sa facem din Romania noastra o tara a tuturor posibilitatilor, in sensul bun al expresiei. Sa credem in destinul nostru. Dulce si resemnata Romanie, eterna si fascinanta, asta iti doresc.

Noi, cei de la Jurnalul National, credem intr-o astfel de Romanie! Sa-i spunem Romania noastra, care trebuie sa devina a tuturor!"

Asta scriam la inceputul anului trecut, in primul numar din ceea ce ne doream sa fie noul Jurnalul National. Era un inceput temator, un inceput cu sufletul tremurand, care incerca sa-si faca loc intr-o lume de - 20°C. Am crezut! Am crezut in echipa Jurnalului! Am crezut in noi! Am trait si trecut de la agonie la extaz! Am trecut de la un ziar de 20 de pagini la unul de 40 de pagini. Am trecut de la conditia de "altii" la conditia de "noi"! In nebunia noastra frumoasa, ne-am propus pentru anul 2005 cu mult mai multe si mai mari proiecte decat anul trecut, anul Jurnalului National. Dar despre asta o sa mai vorbim, o sa mai scriem si, mai ales, o sa facem. Incepand de maine, va aparea ca supliment al ziarului Jurnalul de sanatate. Acest supliment de exceptie, 32 de pagini, toate color, va fi, asadar, difuzat gratuit in fiecare zi de marti impreuna cu Jurnalul National. Iar in saptamana care urmeaza va aparea in fiecare joi un alt produs marca Jurnalul, un supliment de asemenea gratuit, tot 32 de pagini color. Astfel, toti cititorii nostri vor avea parte de suplimente gratuite in fiecare zi, luni - editie de colectie, marti - Jurnalul de sanatate, miercuri - Jurnalul de bucatarie, joi - supliment-surpriza, vineri - Jurnalul tv.

Asadar, ca si anul trecut, in 2005 ne propunem sa ne tinem promisiunile fata de cititorii nostri. E mult, e putin? E enorm!

Va doresc ca anul asta sa fie o provocare, un an ca o provocare!
×
Subiecte în articol: editorial jurnalul