x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un congres inutil

Un congres inutil

de Ion Cristoiu    |    08 Dec 2006   •   00:00
Un congres inutil

Mai sunt doar doua zile pana la Congresul Extraordinar al PSD, decis de Consiliul National in 3 noiembrie 2006. Cum era si de asteptat, ziarele si televiziunile acorda spatii largi evenimentului. Spatii largi, desigur, in masura in care le da voie inepuizabila energie de autor de telenovele a lui Traian Basescu, acest Valeriu Lazarov al politicii romanesti. Congresul PSD ar fi trebuit sa aiba loc in aprilie 2007. De ce au hotarat liderii partidului un Congres la 10 decembrie 2006, cu cinci luni inainte de termenul normal? E o intrebare fireasca, deoarece o reuniune de o asemenea amploare implica o uriasa cheltuiala de energie, talent si bani: conferinte judetene extraordinare, reuniuni in ritm sufocant la nivel central, mobilizarea activului. N-am intalnit nici un articol care sa dea acestei intrebari nu un raspuns total, dar macar un sfert de raspuns. Absenta unui raspuns la intrebarea: De ce congres extraordinar al PSD? nu-si are ancora in ostilitatea schizofrenica a presei fata de PSD. Nu vei gasi in ziare si la televiziuni justificarea Congresului extraordinar al PSD, din simplul motiv ca nu exista nici o justificare. Liderii PSD declara ca reuniunea da posibilitatea unor noi alegeri. Era nevoie de asa ceva? Nici vorba. Un partid decide tinerea unui Congres extraordinar in urmatoarele imprejurari:

1) A obtinut un scor dezastruos in alegerile parlamentare sau prezidentiale sau locale sau macar europarlamentare.

Zguduirea produsa de rezultat agita marea masa a activistilor si simpatizantilor care cer caderi de capete si, mai ales, o noua conducere, in stare sa le dea daca nu certitudinea, atunci macar iluzia unei ramaneri cat mai scurte in Opozitie.

Examenul abia incheiat nu numai ca justifica agitatia pentru posturile de conducere, dar si da acestei agitatii consistenta. Candidatii la sefii iau drept argument de lupta rezultatul. Cei aflati in frunte incearca sa convinga marea masa a membrilor ca rezultatul a fost o intamplare si ca pastrarea actualei conduceri e o garantie a succesului. Adversarii invoca drept temei pentru rasturnarea conducerii dezastrul din alegeri.

Din cate se stie, in Romania ultimilor doi ani n-a avut loc nici un scrutin.

In aceste conditii, Congresul extraordinar al PSD e o superba inutilitate.

2) Partidul e incercat de o spectaculoasa criza interna, avandu-si temeiul in ivirea unei aripi care contesta vehement linia politica urmata de actuala conducere.

Oricat de mult se speculeaza disensiunile din PSD, ele nu se aduna sub semnul unei crize interne majore. Declaratiile contradictorii, certurile publice sunt mai degraba urmarea unei politici aparte asumate de conducerea aleasa de Congresul din aprilie 2005.

Ingroziti de perspectiva conducerii autoritare a cuplului Ion Iliescu - Adrian Nastase, cum s-a intamplat in anii de Opozitie, baronii locali si centrali au optat pentru un presedinte usor de manipulat. Ceva in genul baronilor din Franta sau Anglia, care, pentru a-si putea face de cap in feudele lor, impuneau drept Rege un prichindel sau un ins molau.

Tara avea un Rege doar teoretic. Practic, era impartita in feude. Absenta unui centru puternic, in stare sa ia decizii rapide si ferme in diferite chestiuni ivite la nivel national a dat posibilitatea ca PSD sa fie al tuturor si al nimanui. Avem la ora actuala tot atatea PSD-uri cati baroni politici locali si centrali. Un PSD al lui Ion Iliescu, al lui Ioan Rus, al lui Marian Oprisan, al lui Vasile Dancu si chiar un PSD al lui Marian Vanghelie. Nici unul dintre cei care conduc infinitele centre de putere din PSD n-a reusit sa faca o aripa in jurul unei idei centrale privind politica partidului. In aceste conditii, ce sa se clarifice prin confruntarea spectaculoasa, Congresul extraordinar? Ramane posibila o singura justificare serioasa a tinerii acestui Congres extraordinar. O justificare ivita din cand in cand in discursurile lui Mircea Geoana: necesitatea de confirmare a actualei conduceri. Daca ar fi sa-l credem pe liderul PSD, a doua zi dupa Congres, PSD va porni un asalt de proportii asupra actualei Puteri, pentru a o rasturna. Intrebari: ce a impiedicat pana acum PSD sa ia cu asalt Puterea? DNA? Pai ce, dupa Congres se desfiinteaza Politia Politica a lui Traian Basescu?!
×
Subiecte în articol: editorial psd congres extraordinar