x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un FNI politic

Un FNI politic

de Ion Cristoiu    |    21 Mai 2008   •   00:00

Preluînd mecanismul escrocheriei FNI, Traian Băsescu a înfăţişat cîteva mii de cetăţeni drept solidari cu el în bătălia împotriva Parlamentului, cînd ei, în realitate, veniseră doar să caşte gura.



Adversarii lui Traian Băsescu s-au grăbit să condamne noua implicare a preşedintelui în campania electorală pentru locale de partea Partidului Democrat-Liberal, afirmat tot mai mult ca noul PCR al noului Nicolae Ceauşescu. Poziţia adoptată de ei acum îşi are explicaţia într-o slăbiciune de care suferă întreaga noastră clasă politică: slăbiciunea de a se lăsa manipulaţi de o televiziune cu circuit închis, cumpărată şi întreţinută de Sorin Ovidiu Vîntu în cadrul negustoriei sale cu Traian Băsescu: Eu îţi pun la dispoziţie o jucărie cu camere video şi analişti. Tu mă laşi să-mi fac mendrele de tip FNI. Cu banii obţinuţi din afaceri dubioase eu întreţin financiar maşinăria tv de propagandă cotrocenistă.

Ca orice televiziune de ştiri (ca şi Antena 3, de exemplu), Realitatea TV poate fi numită televiziune cu circuit închis, deoarece ea nu trece dincolo de cercul strîmt al celor care trăiesc din politică: lideri de partide şi activişti, jurnalişti, membri ai societăţii civile. Din faptul că ei se uită şi tresar la ceea ce dă Realitatea TV de dimineaţă pînă seara, politicienii trag concluzia că milioane de romîni procedează la fel. Aiurea! Ratingul mic al Realităţii TV ne spune că numărul obişnuit al telespectatorilor abia trece de o sută de  mii. Pierduţi însă în această iluzie, politicienii se grăbesc să reacţioneze ca şi cum Realitatea TV ar influenţa milioane de oameni.

Duminică, 18 mai 2008, am asistat la o nouă manevră electorală a lui Traian Băsescu. Mult mai eficient pentru politicieni şi jurnalişti ar fi fost deconspirarea trucurilor ieftine din care s-a ţesut noua manifestare politicianistă. Numeroşi bucureşteni au mers la Cotroceni din simplă curiozitate. Hălăduirea prin parc şi prin palat nu poate avea o semnificaţie politică  precisă decît pentru un nărod sau un răuvoitor. Un simplu sondaj ar fi arătat că au venit la Cotroceni nu numai admiratori ai lui Traian Băsescu, ci şi indiferenţi, ba chiar şi adversari. Unii s-au avîntat pînă-n Deal chiar din simplul motiv că, duminică fiind, li se oferea o distracţie nouă, originală, pe gratis. Un preşedinte vizionar, cu orizonturi lungi ale politicii, ar fi tratat momentul de duminică drept unul strict protocolar. Traian Băsescu nu e însă un astfel de preşedinte.

E un preşedinte obsedat de a fi un Conducător autoritar într-o Românie care refuză, prin mecanismele democratice europene, autoritarismul de tip balcanic. De aceea, preşedintele s-a gîndit să transforme Ziua Porţilor Deschise într-un nou instrument de a dovedi nu numai adversarilor politici, ci şi instituţiilor obediente că e mai mult decît un Căpitan de vas. E un Căpitan de Popor.

În consecinţă, apelînd la Realitatea TV, Traian Băsescu a încercat să deturneze adevăratele motive ale numărului de cetăţeni veniţi să bîntuie prin Palatul Cotroceni. Trucul folosit de mustăria lui Sorin Ovidiu Vîntu e simplu: dintr-o mulţime se iau şi se selectează doar acei autori de declaraţii care corespund obiectului manipulator. E tehnica de mult denunţată a voxurilor. Prin selectare tendenţioasă, opinia publică trebuie să fie convinsă că toţi cei veniţi să viziteze Cotrocenii au fost mînaţi de dragostea neţărmuită pentru Cel mai iubit fiu al Poporului.

Lucrurile nu s-au oprit aici. Prin contribuţia analiştilor de casă ai lui Sorin Ovidiu Vîntu, numărul mare de vizitatori a fost înfăţişat drept solidaritate a Poporului cu domnul Preşedinte în confruntarea acestuia cu Parlamentul. Pentru ducerea la capăt a acestei diversiuni de bodegă s-a procedat astfel: Traian Băsescu a fixat Ziua Porţilor Deschise pentru 18 mai 2008, la un an de la Referendum, dîndu-i semnificaţia unei aniversări.

Realitatea TV a instalat la Cotroceni un studio mobil la care analiştii FNI s-au întrecut să vorbească despre cele întîmplate cu un an în urmă. Din punctul de vedere al Adevărului, între Referendumul de anul trecut şi Ziua Porţilor Deschise nu e nici o legătură organică. O instituţie media care-şi respectă onoarea ar fi tratat această Zi în adevăratele sale semnificaţii: ca o dovadă a transparenţei democratice. Transpunînd în practică înaltele indicaţii prezidenţiale, Realitatea TV i-a dat semnificaţia unei aniversări. Şi, astfel, numărul însemnat de cetăţeni veniţi doar să vadă Palatul a fost înfăţişat ca expresie a ostilităţii românilor faţă de Parlament. Sorin Ovidiu Vîntu va rămîne în istoria vremurilor tulburi ale tranziţiei prin afacerea FNI. Afacere în care zeci de mii de oameni au fost înfăţişaţi drept cîştigători, cînd ei, în realitate, nu erau decît nişte perdanţi. Preluînd mecanismul escrocheriei FNI, Traian Băsescu a înfăţişat cîteva mii de cetăţeni drept solidari cu el în bătălia împotriva Parlamentului, cînd ei, în realitate, veniseră doar să caşte gura.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial