x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un Hodorkovski de Romania

Un Hodorkovski de Romania

de Dan Constantin    |    12 Mar 2006   •   00:00
Un Hodorkovski de Romania

Acum Tender este cantonat in Rahova, unde l-ar vrea alaturi pe Patriciu. Daca iese Tender si intra Patriciu, ar fi un semn ca Petromidia va merge la relanti, iar RAFO, care functioneaza discret, va avea unda verde

Legenda spune ca Gheorghiu Dej i s-a plans lui Stalin ca are opozanti multi in tara. I-a cerut Tatucului sfatul cum sa rezolve problema. Sfatos, parintele popoarelor s-a dus la harta si a trasat cu celebra lui pipa o legatura intre Dunare si Marea Neagra prin mijlocul Dobrogei. "Pune-i sa sape", ar fi sunat indicatia. Si Dej a lansat Canalul. Dupa doi-trei ani a ramas cu mai putini adversari. S-au inmultit insa crucile din preajma santierului-lagar.

Kremlinul este un loc al legendelor si al obiceiurilor care se mostenesc de la un conducator la altul. Atitudinea imperiala nu a disparut dupa inlaturarea Tarilor; comunistii si urmasii le-au preluat nu numai puterea, ci si obiceiurile de casa.

Nu stim inca aproape nimic despre ceasul de taina al intalnirii Putin-Basescu de la Kremlin de anul trecut. In relatiile romano-ruse nu s-au miscat aproape deloc lucrurile, dar atitudini preluate de la Putin se fac simtite in comportarea presedintelui Basescu. Sa se fi plans oaspetele din Romania, anul trecut, in acel tainic dialog lui Putin ca nu stie cum sa scape de opozanti? Sa-i fi dat Noul Tar al Rusiei lui Traian Basescu know-how-ul anihilarii lui Hodorkovski?

Sa fim mai expliciti. Hodorkovski, un magnat al petrolului, l-a infruntat pe Putin in lupta pentru obtinerea mandatului de Presedinte al Rusiei. Nu s-a cumintit nici dupa ce Putin s-a instalat la Kremlin. Era insa mai mult decat un disident cu clontul ascutit, avea pe deasupra forta unui concern ce detinea un sfert din petrolul rusesc.

Ca atare, Putin a pus toate tunurile pe Hodorkovski si afacerea lui. Dupa o ancheta cu cantec, in care procurorii si judecatorii au jucat in struna Kremlinului, petrolistul multimiliardar a fost condamnat. Statul i-a luat averea si concernul Yukos, ramas fara stapan, a trecut sub administratia unui fidel al lui Vladimir Putin. Hodorkovski sta pentru sapte ani intr-o puscarie din Siberia, unde s-a facut croitor.

Vedeti vreo asemanare intre cazul nefericitului Hodorkovski si cel al petrolistului Patriciu?

Nici domn’ Costache nu s-a avut bine cu domn’ Traian inainte de alegeri. Intrarea iepurasului la Cotroceni s-a lasat cu mesaje limpezi intre cei doi pentru ce avea sa vina.

Time-out-ul de doua saptamani a trecut ca o secunda, si de atunci, adica de mai bine de un an, Patriciu a facut poteca la Parchet si pe la Tribunal. A fost luat pe toate partile, arhiva afacerii s-a mutat la procurori care isi cam prind urechile in fluxurile complicate ale aurului negru. Rabufnirea lui Patriciu "imi vrea afacerea" este o trimitere limpede la conflictul Putin-Hodorkovski si finalitatea lui. Fara petrol, adversarul lui Putin a devenit un cetatean fara libertate, hranit de stat, bucuros totusi ca este lasat cu foarfeca si tibisirul in mana.

Ce plan diabolic este in miscare pentru anihilarea lui Patriciu? Se stie ca Romania are o rafinarie in plus. Or RAFO, or Petromidia ar trebui sa iasa din joc pentru a nu sufoca piata. Dl Talpes, via Tender-Iancu, a pus stampila de lichidare pe rafinaria de la malul marii. In lupta traditionala dintre cele doua palate, Nastase a avut optiunea inchiderii RAFO. Acum Tender este cantonat in Rahova, unde l-ar vrea alaturi pe Patriciu. Daca iese Tender si intra Patriciu, ar fi un semn ca Petromidia va merge la relanti, iar RAFO, care functioneaza discret, va avea unda verde. Cineva, persoana importanta, a gasit si parghia pe care sa apese pentru a da peste cap afacerea lui Patriciu: bursa. Atacul pe acest culoar este atat de vizibil, incat seamana cu o preluare ostila fara actele legale. In acest timp de scadere a Bursei este momentul cumpararii. Marile razboaie sunt simple si fara multa filozofie.

Pipa lui Stalin a trasat Canalul Dunare-Marea Neagra. Metoda lui Putin ne va aduce o rafinarie rece la malul marii? Rusii s-ar bucura, afacerile lor cu petrol la Marea Neagra ar scapa de un concurent serios.

Iar dl Basescu isi va trece la activ un punct rezolvat. Cu ce pret? Cine mai stie astazi pe unde se afla victimele de la Canal…
×
Subiecte în articol: editorial patriciu hodorkovski