x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un miting electoral

Un miting electoral

de Ion Cristoiu    |    19 Dec 2005   •   00:00

Criticile aduse guvernarii PSD erau o simpla repetare a celor din campania electorala de anul trecut!

21 decembrie 1989. In Piata Palatului se desfasoara un miting transmis in direct de Televiziunea Romana. Cu o seara inainte, Nicolae Ceausescu a anuntat instituirea starii de urgenta. Pe strazile Bucurestilor patruleaza echipe inarmate de militari si militieni. De la Timisoara, posturile de radio occidentale transmit zi si noapte relatari despre evenimente, unice in ultimii 50 de ani de istorie a Romaniei. Circula peste tot in tara zvonuri dintre cele mai ciudate. Tensiunea natiunii a atins cote maxime, paroxistice. Pe acest fond de presimtire a unor intamplari cruciale, tipice unei istorii care si-a iesit din fire, romanii asteapta din partea lui Nicolae Ceausescu, a celor din capul tarii un moment de dare de seama autocritica, insotita de anuntarea unor masuri radicale de iesire din criza care zguduie Romania de mai multi ani. Spre stupoarea tuturor, Nicolae Ceausescu vorbeste despre maretele impliniri ale regimului sau. Il secondeaza in acest divort dintre realitate si politica la varf atmosfera creionata de lozincile din piata. Toate fara nici o legatura cu viata reala.

Pastrand proportiile, mitingul organizat duminica, 18 decembrie 2005, de Alianta D.A. la Sala Parlamentului n-a diferit in materie de prapastie intre asteptarile romanilor si prestatia celor din fruntea tarii de mitingul din 21 decembrie 1989, zis si mitingul fatal, deoarece el a fost unul dintre momentele care au grabit prabusirea lui Ceausescu.

Sa ma explic.

Pentru romani, anul 2005 a fost un an greu. Poate unul dintre cei mai grei ani postdecembristi. Ca niciodata in istoria recenta a tarii, asupra acestor meleaguri s-au abatut nenorociri una dupa alta: sase valuri de inundatii catastrofale, gripa aviara, soldata cu un adevarat Holocaust al pasarilor, rujeola. Calamitatilor naturale, al caror sir nu s-a incheiat - deoarece iarna ne poate aduce mari surprize - li s-au adaugat calamitatile guvernarii. A fost un an marcat de nesfarsite certuri in interiorul coalitiei de guvernare, de razboiul pustiitor dintre Palate, de balbaielile in administrarea tarii, de cea mai proasta activitate a Parlamentului din ultimii 16 ani, de transformarea Parchetului intr-o noua Securitate, o Securitate avandu-l pe Traian Basescu pe post de Nicolae Ceausescu si pe Monica Macovei pe post de Tudor Postelnicu. Un an despre care spun totul bilanturile severe publicate in aceste zile de ziarele cu adevarat independente, cele care au reusit sa ramana inca neportocalizate.

In aceste conditii, acum, la finele unui an de guvernare, romanii asteptau de la actuala Putere o dare de seama lucida, autocritica, prin care sa explice uriasele dificultati ale vietii cotidiane si, mai ales, prin care sa se anunte masuri menite a evita erorile de pana acum. De la Traian Basescu, romanii asteptau Raportul adresat natiunii, fagaduit in direct la TVR, prilej de a trece in revista felul in care s-au realizat fagaduielile sale din campanie, dar si de a sesiza neimplinirile primului an de guvernare. Asteptau asa ceva nu numai pentru ca un asemenea Raport intra in procedurile firesti ale politicii democratice, dar si pentru ca Traian Basescu si-a facut un stindard din a se pretinde altfel decat un politician dambovitean de duzina.

Cu ce s-a pomenit poporul roman in locul momentului asteptat?

Cu un banal miting electoral. Un miting strabatut de la un capat la altul de sloganuri anti-PSD, de interjectii demagogice, de un festivism cu sclipici. Multi se vor fi frecat la ochi ascultandu-i pe Gheorghe Flutur, asasinul in serie al ratelor mioritice, pe Emil Boc, un primar care conduce Clujul din zborul avioanelor spre Bucuresti, pe Calin Popescu Tariceanu, cel care isi datoreaza supravietuirea guvernamentala mismasurilor cu PSD. Criticile aduse guvernarii PSD erau o simpla repetare a celor din campania electorala de anul trecut! Parea ca ne aflam nu la capatul unui an de guvernare a Aliantei, ci la capatul a patru ani de guvernare PSD. Parea ca duminica viitoare nu-i Craciunul, ci primul tur de scrutin al alegerilor parlamentare si prezidentiale.

Parea.

In realitate, duminica e Craciunul. Drept pentru care, dupa incheierea sindrofiei, rasufland usurati ca s-a terminat corvoada, delegatii din provincie au dat buzna la supermarketuri. Cu doua liste de cumparaturi. Una data de nevasta si cealalta, de amanta.
×
Subiecte în articol: editorial