x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un moment politic din viitor

Un moment politic din viitor

de Ion Cristoiu    |    07 Iun 2007   •   00:00


O excelentă incursiune in istoria modernizării romăneşti, de la Bălcescu la Ceauşescu, ii dă autorului posibilitatea de a trage o concluzie: Modernizarea a insemnat in realitatea romănească reproducerea instituţiilor definitorii ale civilizaţiei occidentale dezvoltate.



La Sala Rondă a Intercontinentalului din Bucureşti, Adrian Năstase şi-a lansat ieri cartea "Romănia europeană". Dacă aş fi reporter de teren, nevoia de a defini exact ce s-a intămplat ieri m-ar pune in mare incurcătură. Aş avea de ales intre un moment cultural şi un moment politic. Punctul de sprijin in opţiunea pentru un moment sau celălalt il constituie neindoielnic cartea lansată.
Deşi intimidat de succesul politicienilor in genul lui Traian Băsescu şi Gigi Becali, care-şi fac un orgoliu din a mărturisi că nu citesc, lectura fiind o pierdere de vreme şi, mai ales, o răpire de la fapte mult mai atrăgătoare, cum ar fi cel de a bea un spriţ, năravul de a scrie şi tipări cărţi s-a mai păstrat printre politicieni.
Numai că volumele lansate cu mare larmă mediatică sunt in marea lor majoritate culegeri de discursuri şi intervenţii cu iz electoral.
Politicianul foloseşte apariţia, dar mai ales lansarea unei cărţi pentru a-şi mai face un pic de campanie electorală. Nu e cazul cărţii "Romănia europeană".
Cine o citeşte (şi eu mă număr printre cei care şi-au găsit timp s-o facă) rămăne surprins să constate că e vorba de un eseu de peste 500 de pagini găndit şi scris ca un tot unitar.
Aşa cum arată in Cuvăntul inainte, Adrian Năstase şi-a propus să lanseze o dezbatere publică de amploare asupra Romăniei de după aderarea de la 1 ianuarie 2007.
In viziunea domniei sale, prin aderarea politică se incheie o tranziţie de 17 ani in Romănia, pentru a se deschide o altă tranziţie, mult mai dificilă: cea de la aderare la integrare. O excelentă incursiune in istoria modernizării romăneşti de la Bălcescu la Ceauşescu ii dă autorului posibilitatea de a trage o concluzie:
Modernizarea a insemnat in realitatea romănească reproducerea instituţiilor definitorii ale civilizaţiei occidentale dezvoltate.
Din acest punct de vedere, aderarea la Uniunea Europeană a avut drept rezultat evident implementarea in Romănia a tuturor instituţiilor cerute imperios de condiţia de membru al Uniunii Europene.
Istoria modernizării romăneşti - scrie Adrian Năstase - evidenţiază insă două mari carenţe care şi-au pus amprenta asupra tuturor realităţilor noastre:
a) Instituţiile importate din Occident şi-au modificat funcţionarea, producănd realităţi net diferite de cele din Europa civilizată.
b) Viteza de schimbare din Romănia a fost totdeauna mult mai lentă decăt cea din Occident.
Aceste carenţe ale modernizării se intălnesc şi in procesul, deja inceput, al trecerii de la aderare la integrare.
Romănia are azi toate instituţiile reclamate de condiţia de membru efectiv al Uniunii Europene.
Şi cu toate acestea, distanţa dintre Romănia de azi şi Romănia europeană e de ordinul unei prăpăstii.
Multe instituţii europene sunt doar pe hărtie.
Europene ca denumire şi ca statut de funcţionare, ele sunt, in realitate, instituţii orientale, balcanice, in sensul rău al cuvăntului.
La fel de multe instituţii, deşi funcţionează, produc alte realităţi decăt cele din Europa civilizată.
Cauza?
Efortul uriaş al societăţii noastre de a le eluda sau chiar deforma.
Romănia europeană e cartea unui gănditor al realităţilor romăneşti, a unui gănditor convins insă că are datoria civică de a-şi pune meditaţiile la lucru.
Sub acest semn, lansarea de ieri poate fi definită drept moment cultural.
Lectura cărţii ne dezvăluie insă un om politic.
Adrian Năstase realizează o radiografie nemiloasă a tuturor sectoarelor de activitate social-economice din Romănia de azi din perspectiva exigenţelor europene, propunănd in acelaşi timp soluţii concrete (unele deosebit de interesante in concreteţea lor), soluţii de politician angajat intr-o campanie electorală.
De asemenea, de-a lungul şi de-a latul lucrării e lesne de sesizat efortul autorului de a trage un semnal de alarmă: dezbaterile din Romănia de azi n-au nici o legătură cu marea sfidare care stă in faţa ţării, cea de-a purcede neintărziat la adevărata modernizare a societăţii folosind prilejul unic al aderării politice.
Un semnal de alarmă ce nu putea veni decăt de la un om politic. Â
Din acest punct de vedere, poţi defini ca reporter de teren momentul de ieri drept unul politic.
Adrian Năstase e insă un simplu membru PSD. Deşi mulţi dintre foştii săi colegi au fost prezenţi, au lipsit cei din conducerea actuală, unii dintre ei - in frunte cu Mircea Geoană - lansaţi in politica mare chiar de fostul premier.
Astfel că definiţia exactă a lansării de la Intercontinental ar fi aceasta: un moment politic din viitor.

×
Subiecte în articol: editorial romania moment