x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un Mussolini de-al nostru, cumătru cu Charlie Chaplin

Un Mussolini de-al nostru, cumătru cu Charlie Chaplin

de Victor Ciutacu    |    03 Noi 2008   •   00:00

"Omului îi place, pur şi simplu, să se vadă şi să se asculte. Cred că, pentru a-şi ostoi nefireasca sete (de vorbă lungă, nu vă mai gândiţi la tâmpenii), soluţia ideală ar fi să-şi facă – după mo­delul patentat în Venezuela de Hugo Chavez cu al său "Alo, Presidente!" – propriul show de televiziune"




75 de minute. Atât a vorbit, pe ceas, de unul singur, dar transmis în direct pe toate posturile de televiziune care contează-n economia politică, şeful statului în ceea ce nişte oameni mai amabili au poreclit prima sa conferinţă de presă în 4 (patru) ani de mandat. Şi a făcut-o, grijuliu nevoie-mare, ca să nu cumva să se strângă iar 322 de parlamentari pentru vreo suspendare, fix în seara pre­mer­gă­toa­re declanşării campaniei electorale. În esenţă, am reţinut apelul la retragerea pe vechile aliniamente adresat profesorilor (pe care tot el îi trimisese cu două zile îna­in­te la Guvern în faţă, să-şi ceară drep­turile) şi stropşeala la agenturile de rating (care ponegresc pe nedrept economia duduitoare a "armeanului incompetent" Vosganian). Plus anunţul că rămâne jupân în incintă (deci majoritatea parlamentară tot nu va conta în stabilirea premierului cât e preşedinte) şi faptul epocal că el şi cu Tăriceanu (care au păreri şi vizi­uni în general comune) se înjură la televizor şi-n comunicate de presă dintr-un amuzament care ne scapă nouă.

Extrem de lungul său monolog s-a des­fă­şurat ­într-un cadru auster, la o măsuţă de lemn cu aparenţă de catedră şcolară din mediul rural, care amintea de scena patetică în care Emil Constantinescu se declara învins de structuri. Doar la jilţ – decupat parcă din filmele în care Ştefan cel Mare (şi, de dată mai recentă, Sfânt în Calendarul Ortodox) lăsa Moldova moştenire urmaşilor, urmaşilor Elenei Udrea – n-au putut să renunţe strategii săi. Că doar unu-i pe lumea asta-n criză timonierul clarvăzător al destinelor noastre şi n-o să mă apuc să comentez eu, un biet profan, gusturile estetului-teolog-publicitar Felix Tătaru.

După aia, cel mai jucător dintre toţi pre­şedinţii din lumea democratică (pe Chavez şi Morales hai să nu-i punem to­tuşi, deocamdată, la socoteală) a bi­ne­vo­it să răspundă selectiv exilaţilor de peste drum, ziariştii acreditaţi la Co­tro­ceni. Aproape că n-are nici o importanţă că până şi majoritatea întrebărilor erau
evident aranjate (fapt care denotă – nu-i aşa? – persuasiunea micului Iago, care se recomandă Valeriu Turcan). Gestul de boier contează. Ţara l-a văzut pe liderul politic regional al micilor licurici întreţi­nându-se cordial, în ciuda imaginii false pe care o induc "tonomatele cu ieuro" pe care le manevrează mogulii şi oligarhii cei răi, cu tot soiul de "găozari" şi "ţigănci împuţite" care au beneficiat de onoarea de a respira acelaşi ozon pur cu el.

De la Ceauşescu încoace (dar până şi "Odiosul" presta atât de mult doar la Congresele PCR) n-am mai văzut aşa beţie de cuvinte pe sticlă. Omului îi place, pur şi simplu, să se vadă şi să se asculte. Cred că, pentru a-şi ostoi nefireasca sete (de vorbă lungă, nu vă mai gândiţi la tâmpenii), so­lu­ţia ideală ar fi să-şi facă – după modelul patentat în Venezuela de Hugo Chavez cu al său "Alo, Presidente!" – propriul show de televiziune. La început, cu siguranţă, ar face şi rating (ciudăţeniile vând bine, d-aia prosperă Dan Diaconescu), iar fi­nan­ţa­re înclin să cred că, atâta amar de vreme cât hăuleşte liber prin Palat, şi-ar găsi lejer pe la vechii lui prieteni din fascinanta lume a bordurilor proaste şi a asfaltului scump.

Colegul meu Toma Roman Jr – care când nu candidează şi nu se ocupă de şpriţ şi/sau sex e istoric şi doctor în an­tro­po­logie – compara atitudinea pre­şe­din­te­lui României cu aceea dintr-o anumită perioadă a dictatorului fascist itali­an Benito Mussolini. Mie mi se pare că Traian Băsescu aduce mai degrabă cu per­sonajul interpretat de Charlie Chaplin în clasica parodie amară "Dictatorul". Imensul actor de comedie jongla în film cu un glob pământesc gonflabil. Aplicând principiul similitudinii care transcende gene­raţiile, pe al nostru mă aşteapt ca mâi­ne-poimâine, serios cum îl ştiu, să-l văd jonglând cu mingea pe nas, ca foca de la Circul de Stat, prin studiourile Realităţii.

×
Subiecte în articol: editorial