x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un nedreptăţit al politicii: Victor Ciorbea

Un nedreptăţit al politicii: Victor Ciorbea

de Ion Cristoiu    |    01 Aug 2007   •   00:00

Cred că Victor Ciorbea va reveni in prim-plan. Depinde insă nu numai de el. Depinde şi de capacitatea noastră de a nu ne risipi puţinele valori pe care le avem in politică.



Vineri seara, la rubrica Relaţia mea cu presa din emisiunea Ora presei, de la Antena 2, Victor Ciorbea a vorbit la un moment dat despre recordurile politice ale domniei sale: cel mai tănăr premier, primul ardelean ajuns primar al Bucureştilor etc. Printre recorduri, domnia sa a ţinut să menţioneze, nu fără o anume amărăciune: cel mai tănăr pensionar politic.

Intr-adevăr, după o carieră fulminantă - şef de sindicat naţional, primar general al Capitalei, după o campanie la capătul căreia l-a invins pe legendarul Ilie Năstase, premier - , Victor Ciorbea iese practic din politică. Avea doar 44 de ani, vărstă la care mulţi işi incep cariera de politician. Incercările sale de a supravieţui - infiinţarea ANCD, bătălia pentru şefia PNŢCD - s-au soldat cu eşecuri. Azi, la doar 53 de ani, Victor Ciorbea e un simplu avocat. Un avocat, am inţeles, din dialogul la tv, de un anume succes, specializat in cauze civile. Avocat, totuşi.

L-am intrebat dacă mai crede că va reveni in politică. Nu intămplător. Citisem undeva că PPCD s-ar găndi să-l pună pe listă la europarlamentare. A dezminţit ştirea. Declarănd, imediat, că nu crede intr-o revenire a sa in politică.

De regulă, cum discutam şi cu Răsvan Popescu, intr-o altă emisiune, Zig-Zag, de la Antena 3, politicienii, ca şi scriitorii, artiştii, ba chiar şi sportivii, nu mai pot reveni in prim-plan din cauze ţinănd de ei inşişi. Fie că li se face lehamite de domeniul care i-a făcut vedete, fie că li s-au epuizat rezervele interioare, acele rezerve care dau avănt unei personalităţi.

S-a petrecut aşa ceva cu Victor Ciorbea? Nici vorbă. Taifasul de vineri seara mi-a evidenţiat un om interesat de politică, avănd idei pe căt de indrăzneţe, pe atăt de inţelepte, in stare să facă radiografii pătrunzătoare nu numai ale trecutului postdecembrist, dar şi ale prezentului.

Cum se explică totuşi că un politician de valoarea lui Victor Ciorbea (e suficient să ne găndim la deosebita sa experienţă de premier de guvern de Coaliţie) n-a revenit, incă in prim-planul politicii, ba mai mult, e un uitat din acest punct de vedere?

Sunt căteva răspunsuri:

1) Victor Ciorbea e legat de PNŢCD. O formaţiune care, din cauza frămăntărilor interne, nu lasă impresia că va mai putea juca vreun rol important in politica romănească.

2) Victor Ciorbea a avut şi are o imagine absolut dezavantajantă. Făurită de adversarii săi din partid, dar şi din Coaliţia de la vremea respectivă, Victor Ciorbea trece drept un robot cu faţă umană. Cineva cu care, dacă ai fi obligat să călătoreşti impreună intr-un compartiment de tren, ţi-ar fi greu să-l intrebi dacă poţi inchide fereastra.

Dacă la vremea guvernării CDR, această imagine i-a fost de folos, asociată fiind cu radicalitatea PNŢCD, o radicalitate impinsă pănă la golirea de orice omenesc, acum ea il dezavantajează, mai ales in ochii tinerei generaţii, intoarsă către liderul carismatic, gen Traian Băsescu.


La inceputul emisiunii, Victor Ciorbea a explicat că e răguşit, deoarece a fost la concertul lui Julio Iglesias, unde a căntat şi a strigat ca un fan sadea. Am simţit nevoia să-mi fac cruce. Şi cred că şi mulţi telespectatori au fost imboldiţi la asta: Victor Ciorbea căntănd şi strigănd ca un fan! Numai că ar fi trebuit să-mi fac cruce dacă, venit la concert, Victor Ciorbea ar fi stat solemn, mulţumindu-se să aplaude discret. Pentru că adevăratul Victor Ciorbea nu e cel de pe vremea guvernării CDR, ci e cel care căntă şi strigă la un concert al lui Julio Iglesias. In emisiune, de exemplu, ne-a dovedit că e imbatabil in materie de fotbal şi că in tinereţe a visat să concureze la Formula 1, practicănd mersul nesăbuit pe şoselele patriei socialiste.

E limpede:

Intre Victor Ciorbea cel real şi imaginea sa incetăţenită deja e un divorţ.
Poate că o firmă de consultanţă, propunăndu-şi să-l rebrenduiască, ar putea să-l scape de această imagine defavorabilă.

3) Legenda, transmisă din an in an, a unui guvern Ciorbea - intruchipare a dezastrului.

Am fost la vremea respectivă un critic virulent al guvernării Ciorbea şi al regimului CDR.

Acum, cănd am deja o perspectivă istorică, simt nevoia unor nuanţări.
Dincolo de faptul că imaginea de haos n-avea drept responsabil pe Victor Ciorbea, ci noutatea absolută a unei guvernări de Dreapta, şi aceea de coaliţie, Executivul condus de Victor Ciorbea a jucat un rol istoric prin dinamitarea atmosferei stătute lăsate de guvernarea PDSR.

Să nu uităm că guvernul Ciorbea a indrăznit să promoveze privatizarea, să restructureze mineritul, să lupte impotriva corupţiei, să democratizeze ţara după dictatura PSDR-istă de catifea.

Ca toate deciziile nepopulare, toate acestea au dus la o creştere urieşească a antipatiei faţă de guvernul Ciorbea şi de Victor Ciorbea. Numai că, după acest guvern, lucruri tabu, precum privatizarea, restructurarea, au devenit lucruri obişnuite.

Guvernelor care au urmat le-a fost mult mai uşor. Graţie guvernului kamikaze al lui Victor Ciorbea. Cred că Victor Ciorbea va reveni in prim-plan. Depinde insă nu numai de el. Depinde şi de capacitatea noastră de a nu ne risipi puţinele valori pe care le avem in politică.

×
Subiecte în articol: editorial victor ciorbea