x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un nou cadou inadmisibil pentru cei care au distrus economia

Un nou cadou inadmisibil pentru cei care au distrus economia

25 Mai 2004   •   00:00

Guvernul a decis ca penalizarile si majorarile de intarziere la datoriile catre bugetele publice ale intreprinderilor de stat aflate sub monitorizare financiara (mai precis marile producatoare de pierderi din economie) sa fie sterse,(...)

(...)iar datoriile propriu-zise sa fie „inghetate" pana la prezumtiva data a intrarii in Uniunea Europeana. Ceea ce inseamna ca acestea nu vor mai produce noi penalizari si majorari de intarziere. Daca obligatiile curente vor fi achitate, si datoriile propriu-zise vor fi de asemenea sterse. Ministerul Finantelor estimeaza ca, in acest fel, nivelul arieratelor (adica al datoriilor restante) catre bugetele publice se va reduce in mod net, in ideea ca, degrevate de povara penalitatilor si majorarilor pentru neplatile din trecut, intreprinderile avute in vedere isi vor diminua pierderile, achitand mai mult din obligatiile lor financiare curente.

Din pacate, prin asemenea masuri scriptice, nu se obtine vreo reducere reala a arieratelor. De fapt, mai mult decat de un simplu artificiu nu poate fi vorba. Operatiunea modifica nivelul arieratelor „istorice" - adica al acelora acumulate pana acum - si asta doar pe hartie, si nu printr-o achitare efectiva, in timp ce o reducere reala ar insemna diminuarea nivelului arieratelor „proaspete", adica al acelora care urmeaza sa se adauge de acum incolo stocului de arierate. Pentru aceasta ar trebui ca pierderile efective din economie sa fie restranse. Or, acest lucru nu poate fi obtinut pe hartie, ci numai in practica, prin masuri de restructurare care sa coboare cuantumul pierderilor sau prin scoaterea pur si simplu din joc a unora dintre producatorii de pierderi.

Masurile preconizate a fi luate nu au nici o legatura cu fondul problemei. Arieratele pe care anual intreprinderile cu pricina le adauga reprezinta nimic altceva decat pierderi din exploatare. Si, evident, numai reducerea acestor pierderi din exploatare, prin masuri de restructurare (tehnologica, de organizare, de personal) ori prin scoaterea in faliment, ar conduce la o scadere reala a arieratelor. Nu este insa cazul masurilor adoptate.

Iarasi din pacate, avem de-a face cu un nou cadou acordat intreprinderilor de stat producatoare de pierderi. Un cadou imoral fata de sectorul privat si inadmisibil din punctul de vedere al unei concurente loiale ce ar trebui sa existe intr-o economie de piata. Un cadou din partea unei economii sarace si unui contribuabil si mai jerpelit, pentru niste intreprinderi de stat care, prin pierderile inregistrate de ani si ani, sunt de fapt responsabile de problemele economiei si de saracia celor multi.

In mod absolut strigator la cer, se mai aloca si vreo 8.000 miliarde de lei de la bugetul statului pentru ca intreprinderile respective sa-si achite restantele la utilitatile publice. Probabil, la acele utilitati publice din sectorul distributiilor de gaze si electricitate care se privatizeaza si pe care cumparatorii nici nu se gandesc cumva sa le ia cu creante nerecuperabile vreodata! Halal reducere de arierate!

×
Subiecte în articol: editorial