x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un nou meci electoral

Un nou meci electoral

de Ion Cristoiu    |    28 Noi 2005   •   00:00

La 23 septembrie 2005, in plina criza provocata de ultimul val de inundatii, premierul s-a dus la Bratislava. Duminica, 27 noiembrie 2005, situatia se repeta halucinant. Calin Popescu Tariceanu pleaca din nou din tara intr-un moment inoportun pentru opinia publica. Traian Basescu descinde la Guvern si participa la negocieri. Un nou meci electoral castigat la scor de Traian Basescu.

Duminica, 27 noiembrie, 2005. La Victoria se desfasoara o noua runda de negocieri - decisiva intre Guvern si sindicatele din invatamant. Premierul e plecat din tara. La Victoria isi face aparitia Traian Basescu. Desi momentul n-a fost anuntat, nu mai e o surpriza. Traian Basescu ne-a obisnuit deja cu aparitiile intempestive.
Cu o seara inainte, domnia sa a poposit la capataiul profesorului Oliviu Vladulescu din Slobozia, aflat intr-o greva a foamei devenita, prin mediatizare urieseasca, simbolul luptei impinse pana la sacrificiul suprem dusa de cadrele didactice. La finele intalnirii, presedintele n-a facut nici o declaratie. Nici asta nu mai e o surpriza. Actor mediatic de talent, Traian Basescu a intuit ca o declaratie ar fi fost extrem de riscanta. Ar fi micsorat impactul imaginii tintite, cea de om ingrijorat de soarta unui profesor si, mult mai primejdios, l-ar fi constrans la o optiune pro sau contra grevei. Vorbeste, in schimb, cel vizitat pe patul de spital. Profesorul Oliviu Vladulescu anunta ca inceteaza greva foamei. Ba mai mult, domnia sa face un apel catre ceilalti grevisti ai foamei sa renunte la aceasta forma maxima de protest. Motivul?

Vizita lui Traian Basescu a avut pentru domnia sa o valoare de simbol. Viitorul material si moral al cadrelor didactice e in maini bune. In mainile presedintelui, desigur. De la legendarul profesor grevist romanii sau, mai precis, alegatorii, pentru ca de alegatori e vorba in aceasta fabula mediatica, afla ca premierul a dat un telefon prin care si-a cerut scuze. Da, dar desi eroul noii telenovele social-politice nu ne-o spune, domnia sa fiind profesor de franceza si nu de Public Relations, Traian Basescu a castigat la scor prima repriza a meciului electoral cu premierul.

Una e sa dai telefon, si alta e sa te duci la fata locului! Nu-ti trebuie prea mare stiinta in materie PR, iti trebuie doar un minimum bun-simt ca sa intelegi ca oamenilor aflati intr-o stare grava, pe patul de spital, precum profesorul de la Slobozia, nu li se da un simplu telefon. Se vine la capataiul lor cu flori si cu bomboane. Sau cu o icoana, cum a procedat Traian Basescu.

Sosirea intempestiva la Palatul Victoria poate fi considerata drept cea de a doua repriza a meciului electoral presedinte si premier. Premierul s-a dus la Barcelona, la nu stiu ce summit. Pentru politica externa a Romaniei va fi fiind o reuniune importanta. Poate chiar cruciala, la o adica, desi, daca ar fi atat de cruciala, nu vedem de ce n-a mers si seful de stat Traian Basescu. Dar chiar daca ar fi o reuniune importanta, pentru opinia publica autohtona, greva e mult mai importanta. Prin multe note, ea atinge, daca nu chiar intrece in impact emotional, ultimul val de inundatii. In atari imprejurari, plecarea lui Tariceanu tocmai cand criza a intrat in faza sa decisiva (daca nici la aceasta ultima runda nu se ajunge la o intelegere, lucrurile pot scapa de sub control, inclusiv in planul stabilitatii social-politice interne) poate fi interpretata drept expresia unei nepasari fata de marile probleme ale tarii.

La 23 septembrie 2005, in plina criza provocata de ultimul val de inundatii, premierul s-a dus la Bratislava. Poate ca opinia publica n-ar fi perceput atat de grav gestul de a lasa balta treburile tarii si a o lua pe coclauri europene daca in aceeasi zi presedintele n-ar fi venit la Victoria pentru a participa la o reuniune a Comitetului de urgenta.

Duminica, 27 noiembrie 2005, situatia se repeta halucinant. Calin Popescu Tariceanu pleaca din nou din tara intr-un moment inoportun pentru opinia publica. Traian Basescu descinde la Guvern si participa la negocieri. La fel ca si in 23 septembrie, gestul prezidential are menirea de a sublinia nu atat faptul ca presedintele salveaza tara, cat mai ales de a atrage atentia romanilor ca premierul o lasa balta in momentele sale cele mai grele. Prelungiri: Duminica, ora 17 si ceva. Sunt semne evidente ca greva se incheia. In imnurile de slava ridicate de liderii sindicali lui Traian Basescu. De la Cotroceni, presedintele declara ca noua oferta e limita peste care Guvernul nu poate trece... Presedintele joaca acum rolul premierului preocupat de inflatie. Care premier e in continuare la Barcelona. Un nou meci electoral castigat la scor de Traian Basescu. Acest Hagi al Puterii de azi!
×
Subiecte în articol: basescu traian editorial