x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un pas spre viitor

Un pas spre viitor

de Ilie Serbanescu    |    27 Iun 2011   •   21:00

Premiera istorica in acordurile Romania – FMI: introducerea unui ma­nagement strain in intreprinderile de stat romanesti!

Management privat – selectat in­ter­national dupa cum se spune in acordul cu FMI – adica, mai pe sleau, ma­nagement strain in intreprinderi de stat romanesti: iata un pas spre vii­tor! Facut insa din cu totul alte mo­tive decat din acelea invocate oficial sau care, la nivel informal, se afla in subtext. Acestea nici macar nu pot ex­plica de ce stapanul, adica FMI, a 'des­coperit' abia acum, dupa aproa­pe doua decenii de relatii cu Romania capitalista, aceasta abordare! Pre­se­dintele Basescu spune ca, de fapt, la insistentele domniei sale!

In subtext se pretinde ca recurge­rea la aceasta modalitate ar fi legata de faptul ca astfel s-ar obtine o depoli­ti­­zare a conducerilor intreprinderi­lor de stat. Nu prea este insa de luat in con­siderare ca FMI ar fi realmente in­teresat de problema depolitizarii. O do­vedeste pregnant insusi programul prescris Romaniei, care se axeaza pe taieri de salarii, pensii si programe so­ciale, precum si pe cresteri de im­po­zite, dar nicidecum pe amputari de achizitii publice clientelare si pe com­baterea evaziunii fiscale, ambele 'du­duind' de politizare! Descopera FMI abia acum politizarea structu­ri­lor de stat din Romania si ia masuri?! Sa fim seriosi! Este vorba de altceva!

Oficial, se pretinde ca actiunea ar fi intreprinsa in numele eficientei net su­perioare a administrarii priva­te. Baliverna, nu pentru ca adminis­tra­rea privata n-ar fi mai eficienta de­cat cea de stat, ci pentru ca aceasta mo­tivatie a fost invocata – in cazul Ro­maniei, ca sa nu generalizam! – in sco­pul ca punctele nodale din eco­no­mie, sectoarele strategice si performante, sa treaca in mana capitalului strain. Si mai ales baliverna, pentru ca transferul pieselor forte s-a facut nu in mana unor structuri private, ci a unora apartinand altor state (OMV, OTE, Gaz de France, ENEL sau CEZ fiind companii de stat!). In plus, sti­mati globalizatori vestici, daca o tot ti­neti cu aceasta baliverna, de ce, exact in numele ei, nu ati cerut si pana acum instrainarea de catre statul ro­man a ceea ce i-a mai ramas in pro­prie­tate si, ma rog, daca nu ati facut-o pana acum, de ce n-o faceti acum fara a va mai incurca cu management pri­vat?! Stimati globalizatori, v-a apu­cat cumva dragul de dreptul de pro­prietate al poporului roman?! Sa fim seriosi, despre cu totul altceva este vorba!

Si acest ceva este tragic, amar, dar, fata de situatia in care au ajuns lu­crurile, este un pas spre viitor! Si ia­ta de ce. Dupa o expansiune-soc – alt­fel prost conceputa din punctul de ve­dere al intereselor proprii pe termen lung –, capitalul vest-european (c­aruia Romania i-a fost data in parohie, caci nu vezi pe aici nici americani, nici japonezi) a creat rapid aici un impas, in care a intrat el insusi. A pre­luat repede-repede punctele no­da­le din economie, a dobandit decizia in axa majora a economiei, dar, ne­vrand sa preia nici o responsabilitate, probabil tinand cont de statutul de anexa bananiera rezervat Ro­ma­niei, a lasat administrarea in sea­ma fostului proprietar, adica statul. Indiferent cum este sau cum nu este con­si­derat (nepolitizat sau politizat, com­pe­tent sau incompetent, nehot sau hot), acesta nu mai poate administra nimic, caci nu mai are parghii si ins­trumente, pe care de fapt le-a cedat ca­pitalului strain. De aceea, orice stra­tegie ar avea la dispozitie, oricat de minunata ar fi, este degeaba, caci n-are cum s-o implementeze. S-a creat o disfunctie majora, din cauza ca­reia an­samblul a devenit organic ne­func­tio­nal. Intrucat inapoi nu prea se mai poa­te merge, caci nu vad capitalul strain returnand statului roman proprietatile preluate, singura solutie rea­lista este ca, treptat, treptat, capi­ta­lul strain sa preia (si) administrarea.

Din acest punct de vedere, preluarea managementului in intreprin­de­rile de stat este un pas in directia vii­torului! Daca onor capitalul strain ar prelua in continuare proprietati si de­cizii, ar accentua de fapt in pro­priul dezavantaj disfunctia de chiar el creata. Ca acest nou pas inseamna inaintarea spre transformarea oficia­la a Romaniei intr-o colonie, unde nu doar decizia, dar si administrarea apar­tin stapanului, este o alta problema!

×
Subiecte în articol: editorial