x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un razboi care cere un altfel de comandant

Un razboi care cere un altfel de comandant

de Ion Cristoiu    |    17 Ian 2007   •   00:00
Un razboi care cere un altfel de comandant

Poate ca proaspat realesul presedinte al PNL are in personalitatea sa resurse ascunse pentru a se transforma in autorul unor lovituri cu parul. Daca e asa, se impune in chip necesar o neintarziata transformare a lui Calin Popescu Tariceanu intr-un altfel de luptator decat pana acum. Un luptator care sa preia initiativa loviturilor impotriva lui Traian Basescu, si nu un luptator care sa se resemneze cu continua contracarare a loviturilor administrate de Traian Basescu.

Dupa cum era de asteptat, Congresul Extraordinar al PNL s-a concentrat exclusiv pe alegerea sau, mai bine zis, pe confirmarea in linii mari a gruparii Tariceanu. Nu s-a dezbatut si nu s-a votat din simplul motiv ca organizatorii n-au propus asa ceva, o Rezolutie a Congresului vizand strategia partidului in perioada urmatoare, dominata de alegerile pentru Parlamentul european, cel mai dur test care asteapta nu numai PNL, dar si toate celelalte partide de pe esichierul politic. Nici Raportul lui Calin Popescu Tariceanu, nici luarile de cuvant n-au facut prea multe referiri la solutiile ce se impun de urgenta in problemele mai mult decat dificile cu care se confrunta PNL la ora actuala: de la relatia cu PD pana la pozitia fata de prea anuntatul PLD. Cu toate acestea, asa cum au remarcat multi comentatori, Congresul Extraordinar a decis intr-o chestiune de viata si de moarte pentru viitorul PNL: relatia cu Traian Basescu. In fata delegatilor se aflau doua optiuni: fie concilierea cu presedintele, fie continuarea si chiar adancirea razboiului.

Pronuntarea pentru una dintre optiuni nu avea nevoie in chip necesar de un document. Ajungea doar rezultatul votului. Liberalii puteau astfel sa aleaga o conducere care sa garanteze concilierea cu Traian Basescu sau una care sa garanteze continuarea razboiului.

Reuniunea liberalilor a proclamat, chiar daca nu in chip oficial, continuarea razboiului cu Traian Basescu. Prin realegerea lui Calin Popescu Tariceanu ca presedinte al formatiunii si preferinta pentru Ludovic Orban in defavoarea lui Bogdan Olteanu.

Delegatii au simtit instinctiv ca principalul adversar al PNL, e Traian Basescu, dar mai ales, si mult mai important, ca supravietuirea PNL depinde de capacitatea de a face fata razboiului declansat si intretinut de Traian Basescu.

Odata adoptata aceasta orientare strategica, se pune intrebarea: a ales Congresul Extraordinar, in fruntea ostirii decise sa continue razboiul, un comandant in stare sa asigure victoria? E o intrebare de viata si de moarte pentru PNL. Odata hotarat ca nu exista cale de reconciliere cu Traian Basescu, alternativa la victorie e doar moartea.
Moartea PNL ca partid.
E Calin Popescu Tariceanu acel comandant in stare sa conduca PNL spre victoria asupra lui Traian Basescu? Dupa opinia noastra, nu.
Calin Popescu Tariceanu a fost un comandant potrivit cata vreme razboiul cu Traian Basescu n-a fost fatis. Acum insa razboiul e declarat. Se desfasoara in ochii electoratului. Si vizeaza indiscutabil nu prabusirea lui Calin Popescu Tariceanu din fruntea Guvernului, ci lichidarea PNL prin esecul de proportii la europarlamentarele din mai 2007. In aceste conditii radical schimbate fata de 2005 si chiar fata de 2006, tactica adoptata de Calin Popescu Tariceanu - cea a loviturilor subtile, marcate de preocuparea pentru respectarea minimelor reguli ale bataliei, intr-un cuvant, cea a loviturilor cu manusi - e falimentara.

Afirmand ca premierul nu mai e comandantul cerut de noua faza a razboiului cu Traian Basescu, s-ar putea sa ne inselam. Poate ca proaspat realesul presedinte al PNL are in personalitatea sa resurse ascunse pentru a se transforma in autorul unor lovituri cu parul.

Daca e asa, se impune in chip necesar o neintarziata transformare a lui Calin Popescu Tariceanu intr-un altfel de luptator decat pana acum.

Un luptator care sa preia initiativa loviturilor impotriva lui Traian Basescu, si nu un luptator care sa se resemneze cu continua contracarare a loviturilor administrate de Traian Basescu.
Un luptator care sa lase cel putin impresia ca nu mai are nimic de pierdut, si nu un luptator care vrea sa-si pastreze cu orice pret postul de prim-ministru.
Un luptator care sa foloseasca ciomagul, si nu manusile de cavaler.
Acesta e mandatul pe care l-a primit Calin Popescu Tariceanu de la Congres.
Daca domnia sa nu poate fi sau nu vrea sa fie un astfel de luptator, zilele PNL ca partid politic important sunt numarate. Urmare a loviturilor electorale administrate de Traian Basescu si de PLD direct si de PD indirect, partidul va obtine la europarlamentare un rezultat dezastruos. Si astfel pentru
PNL va fi inceputul sfarsitului!

×