x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un recensământ lămuritor

Un recensământ lămuritor

de Miruna Munteanu    |    31 Oct 2011   •   21:00

S-a incheiat, ieri, recensamantul. Desi datele finale vor fi gata abia in 2014, avem deja concluziile cele mai importante. Nu, ele nu se refera la migratie sau la compozitia etnica si confesionala a populatiei. N-am aflat cum sunt romanii, dar Romania institutionala a fost perfect radiografiata, cu toate metehnele ei: incompetenta, aroganta, incoerenta, lasitate, lipsa de transparenta.

Din acest punct de vedere, Institutul National de Statistica a reusit un adevarat tur de forta. Ne-a furnizat o explicatie clara si concentrata pentru dezastrul la care asistam. Personajele arhetipale de la conducerea INS ilustreaza perfect retetarul statului disfunctional. In frunte, desigur, cu fascinatul director Vergil Voineagu, un domn care combina desavarsit limba de lemn cu vorbitul in dodii, prostia cu tupeul si, probabil, spritul cu votca. Brusca sa celebritate se datoreaza unei interventii televizate in timpul careia modulatiile bahice ale vocii sale au starnit hohote de ras. Ceea ce mi se pare injust. Beat mort sau doar "stresat", Vergil Voineagu are motive sa se simta nedreptatit. Cu totul altele sunt ratiunile pentru care numele sau merita sa ramana intiparit in memoria opiniei publice. De pilda, pentru cea mai halucinanta explicatie a unui rateu institutional. La aproape o saptamana de la debutul recensamantului, conducerea INS a anuntat ca populatia a fost informata gresit cu privire la faptul ca declararea CNP-ului este optionala. Pocinogul a fost aruncat in carca purtatorului de cuvant, care cica batuse campii aiurea, fara sa se consulte cu sefii. Acestia erau probabil prea ocupati ca sa se uite la televizor sau sa deschida vreun ziar. Altfel nu se explica de ce au aflat atat de tarziu ca le-a innebunit responsabilul cu comunicarea. Ei, desigur, nu au nici o vina. Gata, "case closed", vorba legendarului comisar Soric.

Si daca, totusi, un singur tap ispasitor nu ajunge, presa ar putea foarte bine sa preia o parte din blam. Vizibil iritat de intrebarile insistente, Vergil Voineagu i-a dojenit pe ziarisi: "Pai daca dumneavoastra credeti ce zice un purtator de cuvant...". Numai pentru aceasta propozitie memorabila, directorul INS merita sa intre in Cartea Recordurilor. La capitolul imbecilitate. Pana la urma, recensa­mantul si-a atins scopul. Ne-am lamurit in ce tara traim.

×