x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un stadion pentru cei mai buni ambasadori ai Romaniei

Un stadion pentru cei mai buni ambasadori ai Romaniei

de Laszlo Borbely    |    31 Oct 2005   •   00:00

"Lia Manoliu" va putea deveni un motor de dezvoltare economica, intrucat zona din jurul acestei baze sportive va deveni atractiva pentru desfasurarea unor activitati comerciale si, de ce nu, imobiliare

Este incontestabil faptul ca sportivii de performanta sunt cei mai buni ambasadori ai Romaniei. Oriunde mergi, cand vorbesti de Romania, ti se spune numele unor sportivi care, prin rezultatele lor, au adus faima. Tot incontestabil este faptul ca multe din bazele sportive romanesti sunt departe de a oferi performerilor conditii civilizate de pregatire, conditii care sa se apropie de nivelul celor din Occident.
Din acest motiv, reabilitarea Stadionului National "Lia Manoliu" este o investitie de care sportul de performanta are nevoie. Lasat in paragina de o buna bucata de vreme, Complexul "Lia Manoliu" a inceput sa-si schimbe fata in ultimele doua luni, o data cu prima etapa de reabilitare in care este vizata suprafata de joc si pista de atletism. Pana acum a fost refacut gazonul, ceea ce a presupus mai intai lucrari pentru a impiedica patrunderea apei freatice si pentru a ingloba instalatia de incalzire a stadionului. Urmeaza pista de atletism si centrala termica. Etapa a doua vizeaza modernizarea tribunelor, care vor fi semiacoperite si in mijlocul carora vor fi realizate cai de acces, conform normelor impuse de federatiile internationale. Acest lucru presupune marirea numarului de locuri, crearea unui nou circuit al publicului, detalii care vor figura in proiectul de modernizare, aflat acum in lucru si in care vor fi incluse si spatiile anexe ale Complexului Sportiv "Lia Manoliu".

Multa lume se intreaba poate de ce atata interes pentru un complex sportiv cand avem o multime de alte probleme de rezolvat - sanatate, invatamant, infrastructura - , iar economia inca nu a ajuns la nivelul care sa permita ridicarea nivelului de trai. O astfel de investitie trebuie privita insa in perspectiva. Avantajele imediate vor fi simtite de sportivii de performanta, care vor avea o baza de pregatire civilizata. Echipa de fotbal a Romaniei va avea in sfarsit o suprafata de joc civilizata, astfel incat sa nu mai aiba parte de momentele penibile de acum cativa ani, cand a jucat un meci de calificare in noroaie. Atletii vor putea sa se antreneze in conditiile in care vor concura in competitiile internationale.

Pe langa aceste avantaje imediate, trebuie vazute beneficiile economice pe termen lung pe care le poate aduce un complex sportiv modern. Practic, "Lia Manoliu" va putea deveni un motor de dezvoltare economica, intrucat zona din jurul acestei baze sportive va deveni atractiva pentru desfasurarea unor activitati comerciale si, de ce nu, imobiliare. In plus, o astfel de baza sportiva va permite organizarea unor competitii internationale care aduc alte avantaje economice. Este totusi prematur sa ne gandim la organizarea unor campionate de anvergura, avand la dispozitie o sigura baza sportiva la standarde internationale. Cu un singur complex modern nu se face primavara. Insa, daca vor mai fi reabilitate si alte baze sportive, putem intra si noi in lumea celor care organizeaza competitii de amploare. Important este ca a fost facut primul pas. Ani de-a randul, acest stadion a fost lasat de izbeliste. Acum, insa, la nivelul Guvernului am luat o decizie si politica prin care au fost alocate fonduri pentru a reconstrui un complex de care sa se bucure sportivii.

Este important sa existe o gandire de perspectiva in realizarea acestor proiecte. Pe aceasta linie se inscrie si o noua Sala Polivalenta, investitie de care Bucurestiul are nevoie, pe care Primaria Capitalei o are in vedere si pe care o voi sustine.

×
Subiecte în articol: editorial