x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un taliban vorbeste in numele medicilor romani

Un taliban vorbeste in numele medicilor romani

de Miruna Munteanu    |    29 Iul 2008   •   00:00

Numele lui Vasile Astarastoaie a devenit aproape la fel de cunoscut ca al Elodiei Ghinescu, dupa ce presedintele Colegiului Medicilor din Romania s-a remarcat printr-o serie de interventii halucinante in cazul Florinei – fetita de 11 ani pe care un sobor de medici ieseni o condamnase sa nasca un copil conceput din viol si incest. Acum, acelasi Astarastoaie se opune cu vehementa propunerii firesti de a utiliza acest dramatic precedent pentru modificarea Legii avorturilor. Continua sa sustina ca medicii englezi au gresit cind au acceptat sa curme calvarul micutei Florina si insista ca interventia a fost o "crima".



Numele lui Vasile Astărăstoaie a devenit aproape la fel de cunoscut ca al Elodiei Ghinescu, după ce preşedintele Colegiului Medicilor din România s-a remarcat printr-o serie de intervenţii halucinante în cazul Florinei – fetiţa de 11 ani pe care un sobor de medici ieşeni o condamnase să nască un copil conceput din viol şi incest. Acum, acelaşi Astărăstoaie se opune cu vehemenţă propunerii fireşti de a utiliza acest dramatic precedent pentru modificarea Legii avorturilor. Continuă să susţină că medicii englezi au greşit cînd au acceptat să curme calvarul micuţei Florina şi insistă că intervenţia a fost o "crimă".

Evident, Vasile Astărăstoaie are dreptul la opiniile sale. Este însă inadmisibil modul în care încearcă să şi le impună breslei şi societăţii. Este inadmisibil că, de la înălţimea funcţiei sale de preşedinte al Colegiului Medicilor, a lansat ameninţări străvezii la adresa confraţilor care s-ar fi oferit să efectueze în România avortul Florinei. Revoltător este şi faptul că a încercat din răsputeri să împiedice intervenţia, invocînd argumente false. Cele de natură medicală au fost infirmate de specialiştii din Marea Britanie şi de succesul operaţiei. Cele de natură juridică fuseseră demontate chiar mai înainte de comisia interministerială convocată la Bucureşti. Oricum, Astărăstoaie nu avea nici o competenţă să se pronunţe asupra subtilităţilor Codului Penal. Backgroundul său de medic legist nu-l face expert în legislaţie, ci doar în necropsii. Dacă ar fi fost într-adevăr motivat de grija pentru riscurile juridice la care se expun confraţii săi, ar fi salutat acum cu entuziasm iniţiativa modificării Legii avorturilor. Dimpotrivă, preşedintele Colegiului Medicilor a sărit ca ars. Convingerile sale ultraortodoxe au ieşit la iveală în tot fanatismul lor.

Ştiam că Vasile Astărăstoaie se opune, de fapt, avortului în general încă de cînd acesta a declarat pentru BBC că "mîna care vindecă nu poate fi mîna care ucide". Folosindu-se de statutul său de lider al breslei, i-a îndemnat în repetate rînduri pe medici să refuze să efectueze întreruperi de sarcină (chiar în termenul legal), insistînd că nimeni nu îi poate obliga să o facă. Acum ne spune că adolescenţii trebuie convinşi că sexul nu poate fi disociat de procreere şi trebuie privit în dimensiunea sa hermeneutică. Probabil că, în sistemul său de valori, şi contracepţia este un păcat. N-ar fi de mirare, din partea unui om care vorbeşte despre "nucleul mistic şi mitic al medicinei" şi care crede că "transplantul este o formă de canibalism non-oral".
Un asemenea discurs poate fi predicat din amvon, nu prin spitale sau universităţi (Astărăstoaie este de anul acesta şi rector al Facultăţii de Medicină din Iaşi). Este îngrijorător faptul că numele preşedintelui Colegiului Medicilor din România este citat mai ales de publicaţii care se numesc "Candela Moldovei", "Trinitas" sau "Război întru cuvînt" şi mai puţin de marile reviste ştiinţifice internaţionale.

Şi mai îngrijorător este însă prozelitismul pe care îl face Astărăstoaie, abuzînd de funcţia sa. Cînd însuşi preşedintele Colegiului Medicilor (membru în comisia prezidenţială de analiză a sistemului sanitar) pledează pentru "dreptul la viaţă" în cadrul unei manifestări intitulate "Ziua copilului născut şi nenăscut", mesajul transmis breslei este clar. Manifestarea a avut loc la Iaşi, la începutul lunii iunie. După un marş antiavort prin centrul capitalei Moldovei, ea s-a încheiat cu "Acatistul Buneivestiri", oficiat în biserica din incinta Maternităţii "Cuza Vodă". Maternitatea ai cărei medici au condamnat-o, apoi, pe Florina să nască. Am crezut iniţial că doar laşitatea, nepăsarea şi birocraţia au stat în spatele acestei decizii monstruoase. Realitatea este însă mult mai gravă. Adevărata motivaţie este fanatismul religios promovat chiar de la vîrful breslei slujitorilor lui Hipocrat.

Ambiţiile lui Vasile Astărăstoaie nu se limitează însă numai la lumea medicală. El încearcă să-şi extindă sfera de influenţă şi în domeniul politic. A anunţat, de altfel, senin că se va implica în campania pentru alegerile parlamentare din toamnă, publicînd o "listă neagră" a politicienilor indezirabili din punctul său de vedere. Medicii vor fi învăţaţi să le ceară pacienţilor lor să nu-i voteze pe aceşti candidaţi. Astărăstoaie se crede îndreptăţit să facă nu doar propagandă religioasă, ci şi electorală. Eu cred că nici politica, nici evanghelizarea nu au ce căuta în spitale. Şi mai cred că medicii ar trebui să-şi găsească urgent un alt portavoce.

×