x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un vodevil si o drama

Un vodevil si o drama

de Mircea Cartarescu    |    12 Dec 2006   •   00:00
Un vodevil si o drama

"Nici un dubiu in privinta rezultatului: va iesi Geoana, datorita inertiei din partid, a fobiei de noutate pe care pesedistii au aratat-o intotdeauna. Si ce daca va iesi? Partidul nu va mai creste-n sondaje in veci de veci, caci oportunistii care-l votau au alergat toti la castigatorul zilei"

Chiar daca as primi bilet gratis in fata, nu m-as duce sa vad vodevilul rasuflat al congresului PSD, desfasurat de data asta acolo unde merita, la Romexpo, in avanpremiera revelionului pensionarilor. Uneori mai vezi filme cu actori batrani, facute ca un gest caritabil fata de cei ce-au zguduit scena sau ecranul cu decenii in urma. Remake-uri dupa alte remake-uri, lipsite de gust si de orice noima. Cam asa arata acest congres al unui partid care traieste din amintiri, nostalgice pentru ei, oribile pentru noi, cetatenii. In deschidere au vorbit iarasi cele doua jucarii stricate care merg tinandu-se de mana, Iliescu si Nastase, cuplu ajuns mai jalnic decat al lui Tociu si Palade. Afara s-a organizat iarasi o mica Piata a Universitatii, cu pusti care in 1990 abia se nasteau, dar care au auzit intre timp de comicii sinistri ai natiunii. Noii golani au strigat iarasi sloganuri contra lui Iliescu, care trebuie sa se fi simtit intinerit astfel cu saptesprezece ani. Dar ce fusese pe-atunci tragedie nationala, presimtire disperata a noii dictaturi ce venea la putere, astazi se transforma intr-o farsa putin jenanta. Iti vine sa le spui flacailor astora: "Mai baieti, ce va tot luati de tataie, nu vedeti ca abia mai umbla? Ce daca a fost cum a fost si ne-a facut ce ne-a facut cat a domnit peste noi? Acum l-au ajuns si pe el neputintele, caci Dumnezeu nu bate cu batul"...

Ii mai pasa cuiva, sincer, daca va castiga alegerile pentru presedintia partidului Geoana, Oprescu sau Iorgovan? Cu ultimul s-ar putea petrece singura schimbare posibila a partidului, dar in rau, inspre trecutul din care, supus de opinia publica la o drastica si salutara cura de slabire, PSD-ul abia a iesit, cu pretul abandonarii puterii si a imperiului coruptiei maxime pe care, de la fanarioti incoace, au cunoscut-o romanii. Ceilalti doi sunt intersanjabili. Intre ei nu e decat o chestiune de orgoliu, nici vorba de diferente de doctrina sau viziune, caci nici unul nu pare-a avea idee cu ce se mananca acestea. Nici un dubiu in privinta rezultatului: va iesi Geoana, datorita inertiei din partid, a fobiei de noutate pe care pesedistii au aratat-o intotdeauna. Si ce daca va iesi? Partidul nu va mai creste-n sondaje in veci de veci, caci oportunistii care-l votau au alergat toti la castigatorul zilei, Partidul Democrat, noul receptacol al "mediocritatii" romanesti de care vorbea chiar patronul partidului, Traian Basescu. Presedintele a avut astfel inca o data dreptate, cu completarea ca mediocritatea s-a adunat in primul rand in propria sa ograda.

Vie cu adevarat (dar cum spui: "o durere vie") e situatia liberalismului romanesc, care se clarifica pe zi ce trece. Ca o stea cu o masa enorma, Basescu a reusit sa rupa si sa atraga pe orbita sa o parte din planeta liberala, lasand un crater imens in inima acesteia. PNL-ul lui Tariceanu si Patriciu, ranit de moarte, se va pierde probabil in spatiul etern si inghetat de sub pragul electoral, unde va intalni fragmentele meteorice minuscule ramase de pe urma PNTCD-ului. Din pacate, in acest moment nu vad nici pentru noul partid al lui Stolojan si Mona Musca o soarta cu mult mai buna. PLD are mult prea multe slabiciuni (cea principala - trecutul cam dubios, orice s-ar zice, al celor doi lideri mentionati) ca sa se contureze ca un succes. Va fi probabil o vreme tovaras de drum al PD-ului si apoi din doua una: ori va fi abandonat de acesta cand ii va veni mai bine, ori va fuziona cu el, ceea ce in ambele cazuri inseamna esecul ideii liberale.

Este o evolutie nefericita a parlamentarismului romanesc sub mana de fier a presedintelui.

×
Subiecte în articol: editorial