x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un vot istoric

Un vot istoric

de Marius Tucă    |    25 Noi 2004   •   00:00

Transformarile istorice prin care a trecut Romania in acesti 15 ani erau de neimaginat in decembrie ’89. Este incredibil, dar adevarat, Romania, o fosta tara din blocul comunist, este astazi membru NATO. Importanta acestui act va fi inteleasa, probabil, mult mai tarziu decat este astazi.
Tot in anul de gratie 2004 vom incheia capitolele de negociere cu Uniunea Europeana pentru ca-n anul 2007 sa devenim membri cu drepturi depline. Cu toate nenorocirile de care am avut parte in acesti 15 ani, destinul Romaniei a apucat-o pe calea cea buna si depinde numai de noi ca el sa fie unul fabulos. Si cred ca nu exagerez deloc cand scriu asta.

Ca sa fiu convingator, va rog sa faceti un exercitiu de imaginatie si sa va intoarceti in decembrie ’89, in plina dictatura comunista a lui Ceausescu, si veti intelege foarte bine ce vreau sa spun. Asta pentru cei care au trait si stiu ce a insemnat viata atunci sub Ceausescu. Perspectiva istorica de care scriu aici poate sa nu insemne nimic, insa pentru generatiile mai tinere, reprezentate de cei care au astazi 15, 21 sau chiar 30 de ani. Aici avem o problema. Ei nu pot vedea decat neimplinirile de ieri si de astazi, lasandu-i rece drumul parcurs de noi de la comunism la capitalism. Pentru ei ceea ce conteaza este viata lor de astazi si, mai ales, viitorul lor in aceasta tara.

Toate aceste generatii, de ieri si de astazi, toate aceste esecuri, de ieri si de astazi, toate aceste sperante, de ieri si de astazi, inseamna Romania care va merge la vot duminica, 28 noiembrie. Indiferent cu cine vom vota poimaine, eu cred ca trebuie sa ne gandim la o Romanie care este in NATO, la o Romanie care va fi in Uniunea Europeana, adica sa ne gandim ca la o Romanie care si-a luat destinul in propriile maini si ca va depinde numai de ea ca acesta sa fie, asa cum spuneam, unul fabulos, unul fericit sau macar unul promitator. Este, asadar, un vot important cel de duminica, si de aceea trebuie sa ne indeplinim acest drept!

Este un vot important pentru ca el ii va aduce la putere, Guvern, Parlament, Presedintie pe cei care vor trebui sa duca la bun sfarsit transformarile si examenele pe care trebuie sa le treaca o tara ce va deveni membra in familia selecta a Uniunii Europene. Votul nostru in aceste conditii va fi votul pentru un mandat istoric, probabil fara precedent in cei 15 ani postrevolutionari. Este un mandat care poate sa faca trecerea de la nazuinte la impliniri, de la o Romanie care, dupa ce a bajbait incoace si incolo, va trebui sa mearga in pas cu Europa, chiar daca o va face mai greu la inceput.

Nu-mi pot permite sa va spun cu cine sa votati, dar va pot spune ca trebuie sa votati si, mai ales, pentru ce fel de mandat veti vota!
×
Subiecte în articol: editorial