x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Unde exista seriozitate si responsabilitate, reconstructia caselor avanseaza

Unde exista seriozitate si responsabilitate, reconstructia caselor avanseaza

de Laszlo Borbely    |    07 Noi 2005   •   00:00
Unde exista seriozitate si responsabilitate, reconstructia caselor avanseaza

Inundatiile catastrofale din acest an au produs pagube care necesita eforturi financiare sustinute pentru reconstructia caselor distruse si pentru refacerea infrastructurii. Guvernul a inteles importanta pe care o are reducerea efectelor calamitatilor si a alocat inca de la primele inundatii fonduri in acest sens, una dintre prioritati fiind aceea de a-i ajuta pe oameni sa-si refaca locuintele. Pana in acest moment, pentru reconstructia caselor distruse, sinistratii au beneficiat de fonduri guvernamentale care se ridica la 42 de milioane de euro, din care 12 milioane de euro sunt din veniturile proprii ale Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Acest efort financiar ar putea avea rezultate mult mai bune daca ar exista un interes sustinut si din partea tuturor autoritatilor locale implicate in procesul de reconstructie. Este foarte usor sa te plangi ca nu poti face case ca nu ai materiale, ca nu ai bani pentru a plati mana de lucru sau alte cheltuieli pe care le implica o locuinta. Aceste lucruri sunt valabile chiar si pentru cei afectati de inundatii. Este mult mai simplu sa stai cu mainile in san, sa te plangi ca nu ai casa, decat sa faci vreun efort pentru reconstructia propriei case.

Din pacate, aceasta atitudine este reflectata cu preponderenta de media, fapt care creeaza imaginea ca nu suntem in stare sa rezolvam aceste probleme. Pentru aceasta situatie nu reprezentantii mass-media sunt de vina, datoria lor este aceea de a reflecta evenimentele. Insa, daca toata lumea ar avea o atitudine constructiva, si mesajele din presa ar fi cu totul altele.

De la primele inundatii si pana acum am fost in zonele afectate de mai multe ori pentru a vedea stadiul reconstructiei caselor. Am constatat ca acolo unde primarii sunt oameni activi, lucrurile sunt avansate, desi sprijinul financiar este acelasi pentru toata lumea. Am vazut oameni care asteptau sa vina cineva sa le curete curtile de moloz si oameni pe care i-am gasit lucrand la propriile case, asa cum se pricep. Saptamana trecuta am fost chiar impresionat de o parte din sinistratii din Ivesti, care s-au apucat de treaba singuri, imediat ce au primit materiale de constructie. Sunt aspecte care demonstreaza ca, acolo unde exista seriozitate si responsabilitate, reconstructia caselor avanseaza.

Pentru casele distruse de primele inundatii ne-am angajat sa reconstruim casele distruse, iar acestea vor fi gata pana la sfarsitul lunii. Pentru locuintele distruse de inundatiile din vara, am hotarat sa acordam sinistratilor, prin intermediul primariilor, materiale de constructie si fonduri pentru lucrarile de executie. Am luat aceasta hotarare tinand cont de timpul scurt ramas pana la venirea iernii. Am considerat ca sinistratii au sanse mult mai mari sa aiba o casa pana la venirea iernii daca la sprijinul financiar si material acordat de Guvern se adauga si efortul autoritatilor locale. Totodata, am acordat bani pentru reconstructia caselor din cateva localitati stramutate. De exemplu, in Vadu Rosca, una din localitatile cele mai afectate, dupa o luna de la inceperea lucarilor de reconstructie, 136 de case din 141 se afla la suprastructura. Acolo unde casele nu pot fi terminate, vom asigura locuinte provizorii. In aceasta privinta, saptamana trecuta, Guvernul a alocat fonduri pentru a achizitiona 400 de module de locuit pentru cazarea temporara a celor care nu vor avea case pana la iarna.

Reabilitarea drumurilor si podurilor, reconstructia caselor distruse de inundatii constituie o problema nationala, care cere un efort national. Este o situatie exceptionala, care impune masuri exceptionale din partea tuturor autoritatilor pentru a asigura un acoperis oamenilor care au ramas fara case. A pasa responsabilitatea de colo-colo, a arunca vina asupra celuilalt pentru a iesi basma curata din aceasta situatie de criza nu incalzeste pe nimeni. Ceea ce conteaza este ca la venirea iernii cat mai multi sinistrati sa se afle in casele lor. Toate eforturile trebuie canalizate spre acest obiectiv in timpul scurt care a mai ramas. De aceea, este important ca fiecare actor implicat in reconstructia caselor sa-si faca datoria si sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce are de facut.
×
Subiecte în articol: editorial caselor reconstructia