x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Uniforme militare mânjite electoral

Uniforme militare mânjite electoral

de Razvan Belciuganu    |    03 Dec 2008   •   00:00

Pe afişe cât blocul au arătat calea electorală, îmbrăcaţi în uniforme de generali ai Armatei Române, nişte rezervişti care au intrat în politică de partea Partidului Social Democrat.



Te-ai gândi că Mircea Mureşan, fost locţiitor al şefului Statului Major General şi rector al Universităţii Naţionale de Apărare, şi Gabriel Oprea, fost secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi prefect al Capitalei, au multă minte şi-şi vor purta stelele în rezervă cu demnitate şi fără să implice simbolul profesiei lor în cariera politică. Alături de cei doi şi-au pus fireturile de campanie şi "caşcheta" pe frunte Anghel Iordănescu şi primarul din Voluntari, Florentin Pandele.

În acelaşi ton, dar cu bani de campanie mai puţini, generalul în rezervă Mihai Ozunu, candidat al Partidului Democrat-Liberal, a vrut să fie persuasiv cu electoratul din cartierul Militari zâmbind de pe fluturaşii în care apare în uniformă. Pentru ca tot omul să priceapă că, dacă Armata este cea mai iubită instituţie la români, aşa este şi candidatul. Ca fost director al Colegiului Naţional de Apărare, s-ar fi cuvenit ca ambiţiile personale şi reveriile politice să nu se amestece cu uniforma de militar.

Nici Partidul Naţional Liberal nu s-a lăsat mai prejos în a târî instituţiile din sistemul de securitate naţională în bătălia electorală. Chipul lui Călin Popescu Tăriceanu a apărut, alături de logo-ul şi culorile PNL, pe site-ul Centrului Cultural al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. Adică să le intre bine în cap poliţiştilor, jandarmilor şi pompierilor cum se face cultura, cu zumzet de partid în urechi şi culori gălbejite în priviri. "Nu voi sacrifica viitorul României majorând iresponsabil salariile profesorilor", a dorit să comunice premierul în exerciţiu angajaţilor MIRA, dar gestul celui care a permis introducerea însemnelor de partid pe un site al ministerului este iresponsabil. Iar Cristian David, ministrul liberal al Internelor, a tăcut chitic şi nu a explicat cum a fost posibil aşa ceva.

Dar implicarea sistemului de securitate naţională în călcătura electorală a trecut şi graniţa şi mai mulţi ofiţeri, trimişi ai României la sediul NATO, au fost "mitraliaţi" cu SMS-uri de campanie pentru susţinerea unor candidaţi PSD. Chestiunea e şi mai gravă, pentru că SMS-urile le-au primit pe telefoanele de serviciu.
Fără îndoială, este nevoie ca militarii, poliţiştii, jandarmii, pompierii, ofiţerii din servicii secrete care devin rezervişti să intre şi în politică, acolo unde fiecare simte că este compatibil. Este păcat ca experienţa lor să fie pierdută, iar pentru orice partid politic pot fi un câştig. Dar există simboluri care trec dincolo de timp, dincolo de orgolii, dincolo de doctrine politice îmbrăţişate şi care nu sunt de negociat. Este cazul uniformei militare şi al principiului echidistanţei politice a Armatei, Poliţiei, Jandarmeriei, Pompierilor şi Serviciilor de Informaţii. Cum ar fi fost ca John McCain, candidat la Preşedinţia SUA, erou al războiului din Vietnam al Americii, să apară în campania purtată împotriva lui Obama în uniformă militară? Simţul măsurii precum şi respectul pentru colegii care sunt activi ar fi trebuit să îi potolească pe domnii generali din avântul cuceririi redutei electorale. Atacul la baionetă se poartă prin programe politice, iar domnii generali au păşit cu stângul, dar nu ca în Armată, ci ca în viaţă. Mare dezamăgire!

×
Subiecte în articol: editorial