x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Unii analisti" erau "Una"

"Unii analisti" erau "Una"

de Ion Cristoiu    |    01 Oct 2005   •   00:00

Un moment din Jurnalul serii la TVR. Dupa lectura interpretativa a sintagmei Unii analisti sustin…, a urmat o interventie a Alinei Mungiu Pippidi. In bluzita plapanda, de juna Rodica voioasa trece, distinsa s-a napustit sa toace PSD-ul cu toate armele din dotare.

Un moment din Jurnalul serii la TVR. Din curiozitate, dau pe aceasta Mama Mare a audiovizualului bastinas, violata in grup de toate puterile succesive, din decembrie 1989 pana acum. Pe celelalte posturi curge cu "groaznice accidente", cu divorturile fotbalistilor si cu marimea elasticului la chilotii nu stiu carei starlete.

Dupa o stire despre batalia din Parlament pentru chiaburia Camerei si a Senatului, cea mai batuta si recent divortata citeste de pe prompter cu izmenelele de rigoare o stire care incepe cam asa: Unii analisti sustin…

O astfel de formulare trimite la un document redactat si iscalit de un numar de analisti, botezati, sa admitem, unii.

Urmaresc zilnic intamplarile de pe scena noastra publica, mai ales in partea dedicata Mediei si Politicii. Nu-mi amintesc neam sa fi citit sau auzit undeva de vreo manifestare publica a analistilor.

Numai o asemenea manifestare putea justifica formularea pe postul public de televiziune a sintagmei "unii analisti sustin".

Fireste, un post tv, si cu atat mai mult postul public, e indreptatit sa apeleze la opinia analistilor asupra unei chestiuni, mai ales cand aceasta e controversata. In astfel de cazuri, supus normelor europene ale meseriei de gazetar, zici: am vrut sa aflam si parerea unor analisti. Si ceri, evident, opinia unui spectru larg de datatori cu parerea, tinand cont de necesarul echilibru Pro si Contra.

Dupa lectura interpretativa a sintagmei Unii analisti sustin …, a urmat o interventie a Alinei Mungiu Pippidi. In bluzita plapanda, de juna Rodica voioasa trece, distinsa s-a napustit sa toace PSD-ul cu toate armele din dotare. Avea si antrenament. Tocmai venea de la Realitatea TV.

Dupa datul cu parerea al aprigei agitatoare a Aliantei D.A. a urmat o alta stire. N-a mai fost nici un alt analist.

Care va sa zica, Unii analisti erau Una. Si aceea tocmai analista de serviciu a actualei Puteri.

Si mi-am zis. Fata desteapta, noua sefa a stirilor de la postul public. Oricum, infinit mai desteapta decat Alina Mungiu Pippidi. In 1997, dupa venirea CDR la Putere, duduia de la actualul SAR a fost trimisa la TVR in fruntea unui comando, cu misiunea precisa de a lichida PDSR.

Comandourile sunt de doua feluri in lumea de azi: rusesti si americane. Cele rusesti procedeaza in stilul binecunoscut al Maicii Rusii: trec totul prin foc si para. Procedeaza atat de primitiv, incat starnesc repulsie in intreaga lume civilizata.

Comandourile americane isi duc si ele misiunea pana la capat. Procedeaza insa cu atata subtilitate ca, de-ar putea vorbi, cei lichidati le-ar multumi calduros.

In stilul comandourilor rusesti a procedat Alina Mungiu Pippidi. Reusind sa scandalizeze atat de tare prin vadita partinire a stirilor, incat Emil Constantinescu, excedat, a trebuit sa-i faca vant din fotoliul de sefa.

Trimisa si ea cu misiunea de a lichida Opozitia, Rodica Culcer procedeaza in stilul comandourilor americane. Cu subtilitate.

Unul dintre trucurile folosite - stiute insa de cei care se pricep la manipulare - a fost experimentat cu brio in cazul stirii despre batalia din Parlament.

Stirea propriu-zisa a fost neutra. I s-a adaugat insa, sub sintagma, "Unii analisti sustin", opinia Alinei Mungiu Pippidi. Aleasa dinadins, deoarece se cunostea ca-i un fel de Zoia Kosmodemianskaia a actualei Puteri. Si pentru a i se da greutate, opinia a fost pusa sub semnul sintagmei: unii analisti sustin.

Sa creada poporul telespectator ca parerea Alinei Mungiu Pippidi exprima pozitia unei parti a breslei, zise si a analistilor!

Hotarat lucru!

Postul public de televiziune se ridica la standardele europene.

De manipulare.

PS: Despre incredibila falsificare a sondajului Gallup de catre numita Alina Mungiu Pippidi, pentru a scoate la vopsea teza anticipatelor, intr-un alt editorial. Patologia acestei smecherii merita o tratare aparte.
×
Subiecte în articol: editorial analiza mungiu pippidi