x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Unii romani, mai romani decat altii

Unii romani, mai romani decat altii

de Lavinia Sandru    |    01 Noi 2005   •   00:00
Unii romani, mai romani decat altii

"Eu cred ca realitatea e alta. Toate organismele despre care vorbeste "Legea privind statutul minoritatilor nationale" trebuie sa apara, pentru ca se cauta sinecuri pentru garda a II-a din UDMR, care face presiuni asupra liderilor, unii ramasi neschimbati poate chiar de dinainte de ’89"

Te intrebi de multe ori daca va mai trece mult timp pana cand in Tg. Mures romanii si maghiarii se vor privi in ochi asa cum o facusera inainte de ’89. Se priveau in ochi fara sa le treaca prin gand ca in spatele privirii lor s-ar putea ascunde altceva.

Atunci cand elevii romani au fost scosi din liceul in care invatau alaturi de elevii maghiari, i-am acuzat pe PSD-isti ca au facut troc cu UDMR. Nu intelegeam de ce trebuie sa invete separat niste copii care urmeaza sa-si traiasca apoi toata viata impreuna. Sau poate ca li se pregatea ceva ce era dincolo de puterile lor.

In adolescenta se formeaza cele mai frumoase si cele mai trainice prietenii si cu greu mai poti trece peste ele. Nu poti sa le spui unor prieteni ca de maine trebuie sa devina dusmani de moarte.

De data aceasta, PSD e in opozitie, iar UDMR a gasit pe altcineva sa-si vanda sufletul. Alianta are nevoie de voturi ca sa schimbe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, iar UDMR are nevoie de o lege a minoritatilor care sa tina minoritatea maghiara departe de orice "tentatie", si mai ales de tentatia de a gandi liber, si nu doar in interesul a 15-20 de lideri care vad cum li se ingroasa conturile de la o zi la alta si nu vor sa-si piarda pentru nimic in lume pozitiile. Chiar avem nevoie de parlamente regionale pentru minoritati si de autonomii pe criterii etnice? Ne pregatim sa intram in UE si n-am fi facut-o daca nu generam noi probleme in Transilvania? Eu cred ca realitatea e alta. Toate organismele despre care vorbeste "Legea privind statutul minoritatilor nationale" trebuie sa apara, pentru ca se cauta sinecuri pentru garda a II-a din UDMR, care face presiuni asupra liderilor, unii ramasi neschimbati poate chiar de dinainte de ’89.

Sub umbrela statutului de european ne explica deja ca e nevoie de scoli, de parlamente, de autoritati, de consilii, unde romanii-maghiari sa poata sa fie separati de romanii-romani, pentru ca au trait prea multe secole impreuna si e periculos. Pentru cine e periculos? Pentru mine nici intr-un caz. Colega mea de banca din liceu, romanca fiind, s-a casatorit cu un maghiar, cea mai buna prietena din copilarie era maghiara, s-a casatorit cu un belgian si locuiesc la Viena, iar sora ei s-a casatorit cu un dobrogean. Credeti ca lor le pasa de structurile institutionale pe care incearca sa le impuna UDMR, ajutat de Alianta? Credeti ca baiatul prietenei mele de la Constanta va vorbi mai frumos limba romana decat limba maghiara? Va spun eu! Alexandru vorbeste o engleza demna de Shakespeare.

Ne-am saturat si eu, si prietenii mei sa ne spuna altii la ce ore avem voie sa vorbim, pe ce strazi au voie sa mearga maghiarii si pe ce strazi romanii, daca au voie sau nu romancele sa se indragosteasca de maghiari si invers, dar mai ales ne-am saturat sa vedem cum o mana de oameni isi bate joc de o comunitate intreaga, laudandu-se ca, de fapt, ii apara interesele.
×
Subiecte în articol: editorial