x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Unul dintre cei trei minte!

Unul dintre cei trei minte!

de Ion Cristoiu    |    07 Noi 2005   •   00:00
Joi, 3 noiembrie, dimineata, premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu s-au intalnit pentru a discuta afacerea "firului portocaliu".

Ce s-a intamplat la Cotroceni?

Sfidand nu doar cerintele transparentei, dar si normele bunului-simt, cele doua institutii implicate - Presedintia si Guvernul - au refuzat sa dea vreo informatie oficiala.

De aceea, ne vedem obligati sa dam un posibil raspuns plecand de la cateva fapte petrecute in zilele urmatoare, 3 si 4 noiembrie: adoptarea de catre PNL a unei Rezolutii fara dinti fata de Traian Basescu, declaratia lui Ilie Botos ca telefonul n-a fost o presiune asupra Justitiei, afirmatia lui Emil Boc la Radio Guerilla ca telefonul premierului a fost nu numai normal, dar si necesar.

Avem astfel semnele unei vointe clare de a inabusi scandalul. Si cum ele vin din ambele parti, putem presupune ca la Cotroceni s-a ajuns la un mismas intre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu.

Numai ca lucrurile nu pot ramane aici. Scandalul "firului portocaliu" nu e o afacere personala a celor doi. E o chestiune de maximum interes politic si chiar national.

Si iata de ce:

Premierul a sustinut si continua sa sustina ca a fost un telefon normal, de informare intre doua institutii. Daca e asa, de ce l-a sunat Ilie Botos pe presedinte la jumatate de ora de la telefon? Nu exista nici o justificare ca seful statului sa fie contactat de procurorul general pentru a fi informat asupra unui fapt normal. De ce nu-l suna Ilie Botos pe Traian Basescu si dupa ce trage apa la WC?

Ca si acesta e un fapt normal!

Daca premierul are dreptate, inseamna ca Ilie Botos l-a sunat pe Traian Basescu pentru a-l informa ca arestarea lui Dinu Patriciu - comandata de la Cotroceni - se confrunta cu o problema: premierul insusi se interesa de afacere! Iar Traian Basescu i-a zis procurorului sa renunte. Am avea astfel explicatia faptului ca dosarul de arestare preventiva a lui Dinu Patriciu a fost facut dinadins cu vicii de procedura, ca sa nu treaca de Justitie.

Despre telefonul lui Ilie Botos avem si varianta lui Traian Basescu. Miercuri seara, la Otopeni, presedintele a sustinut ca procurorul l-a informat de indata "in baza faptului ca a considerat ca s-a creat un conflict intre institutii, intre Executiv si puterea judecatoreasca". Tot presedintele spune ca procurorul l-a sunat plecand de la cerinta exprimata de domnia-sa "oricarui procuror, oricarui judecator, oricarui politist, la consfatuirea CSM de la 20 ianuarie 2005, "sa ma informeze daca se fac imixtiuni in institutia Justitiei".

Ca urmare, bazat pe articolul 80 din Constitutie, Traian Basescu - potrivit propriei marturisiri - a mediat conflictul "discutand imediat si cu primul-ministru, si cu procurorul general, cerandu-le unuia imediat sa-si vada de treaba, iar celuilalt sa aplice legea".

Senzationala dezvaluire a presedintelui! Inseamna c-a avut o discutie la telefon cu premierul (aflat in Suedia) in dimineata lui 27 noiembrie 2005, imediat ce l-a informat procurorul general. O discutie despre care Calin Popescu Tariceanu nu sufla un cuvant!

Sunt trei situatii posibile:

1) Procurorul general l-a dezinformat pe presedinte, sunandu-l ca s-au facut presiuni asupra lui si cerandu-i sa medieze

2) Procurorul general l-a sunat pentru a-l informa ca afacerea Dinu Patriciu s-a impotmolit si Traian Basescu i-a spus sa-i vare un viciu de procedura la dosar, pentru ca Justitia sa-l elibereze si, astfel, scandalul sa se curme.

In aceste conditii, presedintele minte.

3. Premierul chiar a vrut sa influenteze mersul anchetei si, atunci, premierul minte.

Prin mismasul de la Cotroceni, o grava afacere de stat risca sa se musamalizeze.

Cine a mintit e un om santajabil si, in consecinta, n-are ce cauta in postul pe care-l ocupa.

Pentru a inlatura orice suspiciune, cea mai buna solutie e publicarea continutului celor trei convorbiri telefonice:
  • 1. Premier - Procuror General
  • 2. Procuror General - Presedinte
  • 3. Presedinte - Premier.

    Nu-mi fac nici o iluzie in ce priveste succesul unui demers.

    Alianta a castigat alegerile spunandu-si Dreptate si Adevar.

    Care Adevar? "Pentru a inlatura orice suspiciune, cea mai buna solutie e publicarea continutului celor trei convorbiri telefonice: Premier - Procuror General, Procuror General - Presedinte, Presedinte - Premier. Nu-mi fac nici o iluzie in ce priveste succesul unui demers. Alianta a castigat alegerile spunandu-si Dreptate si Adevar. Care Adevar?"
  • ×