x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ura! Funeriu dă iar liber la copiat

Ura! Funeriu dă iar liber la copiat

de Dan Constantin    |    07 Iul 2011   •   21:00

Dezorientatul ministru al Educatiei a fost pus sa stea pe coji de nuca in sedinta Guvernului. A inteles, in fine, chiar si el, cum trebuie judecat un examen la nivel national a carui miza nu era sa testeze calitatea inva­ta­man­tului. I-a explicat profesorul Boc, de la statura de profesor de Drept facut la distanta de carte: "Colega, trebuia sa vii tu sa le pui stampila de prost tinerilor nostri pe care contam la viitoarele alegeri? Crezi ca efortul nostru pentru a dezorganiza scolile, pentru umilirea profesorilor au fost in zadar; ca nu reuseam si fara capul tau bilos sa-i tampim de mici? Dar, mai baiatule, mai sogore, ca esti de-al nost’, din Ardeal, de unde dracu ti-a venit ideea cu camerele de luat vederi? Tu nu intelegi care-i mersul lucrurilor in tara asta! De ce am scos camerele video de pe sosele? De ce punem ciorapul pe camerele care supravegheaza bancile, institutiile? Vrei sa-i prinzi tu, cu metoda asta, pe bietii copilasi cu drag de carte, care invata, descopera lucruri noi pentru ei chiar in timpul exame­nului? Lasa-i, dom’le, sa copieze, ca tot le ramane ceva in cap", a conchis suparat premierul.

Vazand care-i pulsul, au sarit pe Funeriu si colegii de Cabinet. Igas, pri­eten de suferinta cu picatii la Bac, l-a dojenit si el. "Iti zic asa, ca intre noi, aradenii, ca no fost frumos din nici un punct de vedere. M-ai obli­gat sa dau de lucru politistilor pe care-i stim cum judeca. S-au apucat sa dea afara din examen o scoala intreaga. N-aveam nici dube sa-i saltam pe toti infractorii de la Geoagiu. Si la ce sa-i bag? Au scris mascari impotriva regimului – nu; au aruncat cu sep­ci­le de liceeni, au strigat «Iesi afara, javra ordinara!» – nu! Micutii scriau dupa dictare, transcriau ce scrisesera unii mai destepti. Ce-i rau in asta? Ma obligi sa iau sute de dosare in lucru pe care nu stim unde sa le incadram. In plus, nu-i frumos sa-mi aduca lumea aminte ca nici eu n-am luat Bacu’ la timp. Daca era dupa tine, ma colega, eu stateam toata viata la Pecica, sa vand tigari la cotul strazii. Cine mai era azi ministru la Interne, cine avea azi sapte facultati? Vezi cata greseala e in capu’ tau, ba Funeriule! Unde-i scoala multa, e si multa prostie, avea dreptate tata care a fost sef de post in comuna! Fi-ti-ar camerele ale dracu­lui", termina mai nervos ca niciodata si Igas.

Blonda Nuti nu putea sa-l lase pe Funerica necriticat. "Nu ne asteptam la asa ceva, sa ne dezamagesti, sa-l pui pe Traian, fotomodelul nostru, care tocmai te-a laudat si te-a pus pe lista de inamovabili, in situatii jenante. E si el barbat, si crede-ma, colega, ce spun. Cum sa dea iar ochii cu piticania aia cu bataturi care sa-i spuna – Ba, musiu, in Franta, la Bac, v-am batut! N-am cazut ca mustele ca la tine. Va batem si la fotbal, va batem si la Bac. Esti mic, musiu Traian, esti mic! Cum crezi ca se va simti Traian, umi­lit la summit? La asta nu te-ai gan­­dit cand ai pus tembelele ohooo...ho alea de camere care nu in­chid ochii! Bai, baiatule – invata de la viata ce trebuie. Nu ti-a servit la nimic ca ai frecat eprubete la adolescenta. Cand eu aveam anii tai, ohooo...ho stiam sa dau lectii si in particular, si in grup. Da fara camere, ba baiatule, fara poze. Ai inteles in ce ne-ai bagat? Sa-ti iei dracului mizeriile alea din capul copiilor, sa ti le bagi in fund, sa vedem si noi ce zace in tine", zice Nuti de-a dreptul fu­ri­oa­­sa. Danut Funeriu, rosu ca racu’, se ui­ta la co­le­gii lui cu pri­vi­rea de om hai­tuit, asa cum il stim. Era neajuto­rat, singur, Oana nu era prin preaj­ma sa-i sufle. Boc a ridicat se­din­ta. O sa dam un co­municat, asa cum trebuie, sa nu speriem copiii cazuti, sa dam in­cre­de­re poporului ca avem nevoie de prosti si in viitor – a tras concluzia finala.

Funeriu, lasat sa dea piept cu zia­ris­tii, a zis: "Legea educatiei nationale ofe­ra raspunsuri la mai toate in­tre­ba­rile. Drumul nu poate sa fie decat ascendent".

×