x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Urgenţa urgenţelor - votul uninominal

Urgenţa urgenţelor - votul uninominal

de Ion Cristoiu    |    31 Ian 2008   •   00:00

Legea în varianta PD-L presupune parcurgerea complicatelor proceduri parlamentare vizând un proiect doar depus. Urgenţa constituind-o introducerea votului uninominal chiar din 2008, e de preferat o variantă mai puţin revoluţionară situaţiei în care nu va fi vot uninominal de loc.



Luni, 28 ianuarie 2008, Radio România Actualităţi a dezbătut la "Ziua şi evenimentul" chestiunea votului uninominal. Pretextul l-a constituit anunţul că în această zi conducerile reunite ale celor două Camere vor lua în discuţie introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Mai precis, a articolelor declarate de Curtea Constituţională ca aflate în contradicţie cu Legea fundamentală în urma plângerii înainte de Traian Băsescu. Asemenea TVR, Radio România Actualităţi se confruntă cu existenţa unor emisiuni exemplare în materie de partizanat politic orb. "Ziua şi evenimentul" e una dintre acestea. Am mai semnalat că această emisiune e o scenă pe care fanele lui Traian Băsescu fac striptease gazetăresc zilnic. Dacă ar încerca cineva să le atragă atenţia că o dezbatere, mai ales pe postul public de radio, reclamă echilibru între poziţiile în dispută, realizatoarele ar pune imediat de un protest împotriva cenzurii. Care protest ar fi preluat imediat de oficioasele prezidenţiale în frunte cu Evenimentul zilei.


Tendenţiozitatea politică împinsă până la fanatismul orb explică de ce dezbaterea consacrată votului uninominal a avut drept invitaţi comentatori din presă recunoscuţi pentru cele câteva idei fixe care îi însufleţesc: clasa politică din România e nenorocită (evident, liderii PD-L neaparţinând acestei clase politice), Traian Băsescu e un Iisus Hristos fără Maria Magdalena, Parlamentul e o şheahtă de derbedei. Fiind vorba de un eveniment ce urma să se petreacă în ziua respectivă, ne-am fi aşteptat ca realizatoarea emisiunii să-i convoace pe cei implicaţi în desfăşurarea evenimentului, ca să ştim şi noi, cei care plătim taxa radio, ce se va întâmpla practic. În locul acestora au fost invitaţi dătători cu presupusul şi nici măcar dătători cu presupusul independenţi, ci personaje cărora le e suficient să le auzi numele pentru a şti dinainte ce vor spune. Cum a fost, de exemplu, cazul clişeelor răsuflate despre clasa politică din România. Deşi – repetăm – era vorba de un eveniment ce avea să se întâmple, invitaţii, împreună cu moderatoarea, au pus la iuţeală de un cor care a interpretat aria: Partidele adversare ale lui Traian Băsescu se vor da peste cap pentru ca votul uninominal să nu fie introdus la alegerile din 2008.


Lăsând deoparte că o asemenea certitudine în materie de viitor nu are nici măcar vrăjitoarea Vişinica, participanţii la dezbatere n-au suflat o vorbă despre un partid care pune beţe în roate introducerii votului uninominal: PD-L. N-a trecut soarele de amiază şi liderul PD-L, Emil Boc, a anunţat că formaţiunea sa pledează pentru votarea în procedură de urgenţă a Legii votului uninominal în varianta lui Traian Băsescu. Parlamentul se află în faţa a două posibilităţi în chestiunea votului uninominal:

1) Să purceadă de urgenţă la modificarea Legii uninominalului, adoptată prin asumarea răspunderii.

2) Să ia în dezbatere un nou proiect de lege, cel scris de preşedinte cu cele două mânuţe ale lui Emil Boc.


S-ar putea ca varianta propusă de vot uninominal respinsă de români prin neprezentarea la Referendum să fie mai bună decât cea deja votată de Parlament. Marea problemă e că votul uninominal trebuie introdus încă de la parlamentarele din acest an. Şi, având în vedere că Legea deja trecută prin parlament cuprinde prevederea – de importanţă excepţională – ca preşedintele Consiliului judeţean să fie ales prin vot direct, prevedere ce n-a fost respinsă de Curtea Constituţională, Legea Guvernului trebuie adoptată până la localele din această vară. Legea votului uninominal în varianta Guvernului nu ridică mari probleme în Parlament. Trebuie modificate articolele respinse de Curtea Constituţională. Obiecţiile ridicate de Eugen Nicolicea, un parlamentar PSD care produce pagube inestimabile partidului prin iniţiativele sale iresponsabile, nu stau în picioare.


Legea în varianta PD-L presupune parcurgerea complicatelor proceduri parlamentare vizând un proiect doar depus. Urgenţa constituind-o introducerea votului uninominal chiar din 2008, e de preferat o variantă mai puţin revoluţionară situaţiei în care nu va fi vot uninominal de loc. Ba chiar, dacă ne gândim bine, ar fi de preferat o formulă mai puţin revoluţionară celei în două tururi. Votul uninominal reprezintă încă o necunoscută în condiţiile României de azi. Nu e nici o nenorocire dacă la alegerile din 2008 se experimentează o formulă mai blândă. Dacă ea va fi un succes, nu e nici o problemă ca la alegerile viitoare să trecem la formula revoluţionară.


Comisiile juridice bat pasul pe loc în definitivarea Raportului  privind corectarea legii asumate de Guvern. Având în vedere că e vorba doar de două articole, sunt şanse ca la alegerile locale şi cele parlamentare să avem vot uninominal. Ca liderii partidelor care au votat legea Guvernului să intervină şi să aducă la ordine parlamentarii lor din comisii. Singura condiţie: Aşteptăm!

×
Subiecte în articol: editorial uninominal votului